Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Θάρρος
Συντάκτης: Αντώνης Πετρογιάννης
20 Δεκεμβρίου 2014
Στην πρόταση για το σχεδιασμό και την προετοιμασία και την προετοιμασία ενός προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής στη Νότια Πελοπόννησο αναφέρθηκαν χθες το μεσημέρι από τη Σπάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης και ο πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος.
Σχεδιάζεται πολιτιστική διαδρομή για τη Νότια Πελοπόννησο με καθοδήγηση από το “Διάζωμα”
Ανάδειξη μνημείων και χώρων σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ πολιτών, φορέων, θεσμών, χορηγών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, στόχος των οποίων είναι, αφενός, η συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων και, αφετέρου, η σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για Προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών και Αρχαιολογικών Πάρκων, τα οποία σταδιακά επεκτείνονται σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας.
Σήμερα το μεσημέρι, στο Διοικητήριο της Σπάρτης, ο πρόεδρος του φορέα, Σταύρος Μπένος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Ν. Τζανετέα και το δήμαρχο Σπάρτης Βαγγ. Βαλιώτη, θα παρουσιάσει το σχεδιασμό και την προετοιμασία μιας ανάλογης πολιτιστικής διαδρομής στη Νότια Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχτεί, η λογική των Διαδρομών είναι ότι μέσω της οργάνωσης ενός θεματικού «προορισμού» προσελκύουμε επισκέπτες, «ανοίγουμε» δηλαδή τους χώρους με οργανωμένο τρόπο στον Τουρισμό, που είναι ο κύριος τομέας, όσον αφορά στην αναγνώριση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων, τη διάδοση της αξίας τους και την εξασφάλιση, όχι μόνο εσόδων για την προστασία και επιβίωσή τους στο μέλλον, αλλά και σημαντικών εσόδων στην τοπική οικονομία.
Αυτή στη Νότια Πελοπόννησο θα περιλάβει την Αρχαία Μεσσήνη στη Μεσσηνία, τα αρχαία θέατρα Σπάρτης και Γυθείου και τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Ορθίας Αρτέμιδος στη Λακωνία, τα αρχαία θέατρα της Μεγαλόπολης, του Αρκαδικού Ορχομενού, της Μαντίνειας και της Τεγέας στην Αρκαδία με τους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους.
Η Ομάδα αυτή θα καταγράψει τα διάφορα αξιοθέατα, που θα περιληφθούν στη Διαδρομή (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία όλων των εποχών, μνημεία της φύσης, ιστορικά γεγονότα κ.λπ.), καθώς και θέματα προϊοντικής/ επαγγελματικής φύσης, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση της Διαδρομής με την τοπική επιχειρηματικότητα και παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης κ.λπ.
Επίσης, θα καταγράψει αδρομερώς τις διάφορες δράσεις/έργα που θα πρέπει να περιληφθούν στο Πρόγραμμα της Διαδρομής. Συνεπώς, εδώ προτείνεται μια Πολιτιστική Διαδρομή, η οποία θα έχει ως επίκεντρό της τους αρχαιολογικούς χώρους της Νότιας Πελοποννήσου. Είναι προφανές ότι στο υλικό επικοινωνίας της Διαδρομής θα ενταχθούν και όλα τα άλλα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, φυσικά και πολιτιστικά.
Η διαδρομή θα αποτελεί, δηλαδή, μια περιήγηση στις ομορφιές των μνημείων και της φύσης, η οποία, εάν συνδυαστεί με τις παραγωγικές δυνάμεις (αγρότες, ξενοδόχοι, διατροφή, λαϊκός πολιτισμός κ.λπ.), θα αναβαθμίσει ποιοτικά την τουριστική οικονομία της περιοχής της Νότιας Πελοποννήσου.
Η Νότια Πελοπόννησος είναι προικισμένη με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, και είναι εύλογο ότι η Διαδρομή θα συνδεθεί, δια των μέσων προβολής και πληροφόρησης, και με τα σημεία που συγκεντρώνουν σήμερα τουριστική κίνηση, π.χ. το Μυστρά, το μοναδικό οικοσύστημα της Μάνης, τη Μονεμβασιά, την παραλιακή ζώνη Αρκαδίας κ.λπ., και γενικά με όλα τα αξιοθέατα των περιοχών, καθώς και με εγκαταστάσεις και δομές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στα σχέδια του πολιτιστικού φορέα για τη Μεσσηνία είναι και η ανάθεση μελέτης ηλεκτροφωτισμού του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης. Η υλοποίηση της μελέτης κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να φωτιστεί επαρκώς ο χώρος για λόγους ανάδειξης των μνημείων του, προστασίας και ασφάλειάς του, ώστε να μετατραπεί με τον τρόπο αυτό η Μεσσήνη σε ένα «ανοικτό μουσείο».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη