Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Κύκλος: «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου»
Για να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης παρακαλώ επιλέξτε την παραπάνω εικόνα ή ακολουθείστε το σύνδεσμο:
https://www.blod.gr/lectures/paramerizontas-to-peplo-tou-hronou-romaiko-theatro-nikopolis/
Ευχαριστούμε θερμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την εταιρεία COSMOTE και το Bodossaki Lectures on Demand – BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη, για τη συνεργασία, καθώς χάρη και στη δική τους στήριξη πραγματοποιούνται οι φετινές μας διαλέξεις.
Σύνοψη
Το Megaron Plus και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ εγκαινίασαν τη συνεργασία τους για την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 με τη διαδικτυακή σειρά ομιλιών Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, στο πλαίσιο του κύκλου Megaron Online, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις διαλέξεις για τα αρχαία θέατρα Νικόπολης (23.2.2021), Κασσώπης (30.3.2021), Αμβρακίας (15.4.2021) και Γιτάνων (18.6.2021).
Η φετινή περιήγηση άρχισε με την εκδήλωση «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης». Η μετάδοση περιλαμβάνει τις ομιλίες «Tο έργο ανάδειξης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολης» της Ανθής Αγγέλη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης / φάση Β΄: Η εξέλιξη του έργου» του Ευάγγελου Παυλίδη, υπεύθυνου έργου και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης. Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υλοποιεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου τo έργο «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β΄ Φάση)». Οι εργασίες στo θέατρο υλοποιούνται με βάση μελέτες που έχουν παραχωρηθεί από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς έχουν σχεδόν πλήρως ολοκληρωθεί οι εργασίες ανασκαφής και αποκάλυψης του μνημείου και συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξής του, με τελικό στόχο την απόδοση του στο κοινό.
Ανθή Αγγέλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, «Το έργο ανάδειξης του Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης»
Το μεγάλο θέατρο της Νικόπολης, ένα από τα ελάχιστα αμιγώς ρωμαϊκά θέατρα του ελλαδικού χώρου, βρίσκεται μαζί με το στάδιο και το γυμνάσιο στο Ιερό άλσος του προαστίου, στα βόρεια της αρχαίας Νικόπολης. Τα κτήρια εξυπηρετούσαν την τέλεση των Ακτιακών αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα, προστάτη θεού του Οκταβιανού, στη βοήθεια του οποίου αποδόθηκε η νικηφόρα έκβαση της Ναυμαχίας του Ακτίου, το 31 π.Χ., όπου κατατροπώθηκε ο στόλος της Κλεοπάτρας Ζ΄ και του Αντωνίου.
Η πόλη σύμβολο της Νίκης του Οκταβιανού καταλαμβάνει έκταση 130 εκταρίων στη χερσόνησο της Πρέβεζας. Η διασπορά των μνημείων του εκτεταμένου ερειπιώνα επέβαλε, ήδη από το 2006, τον γενικότερο σχεδιασμό ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης (master plan), όπου προβλέπεται η ανάδειξη συγκεκριμένων μνημειακών πυρήνων της Νικόπολης, ώστε να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο. Οι εργασίες στο Θέατρο εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υλοποιεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου το έργο «Εργασίες Προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Β΄ φάση)» της πράξης Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (φάση Β΄) . Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυεπίπεδο έργο, για το οποίο απαιτήθηκε η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Οι εργασίες υλοποιούνται βάσει μελετών που παραχωρήθηκαν στη Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, είτε εκπονήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Πρέβεζας ή που ανατέθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Το έργο εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεδομένης και της αύξησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου που επιτεύχθηκε πρόσφατα.
Ευάγγελος Παυλίδης, Αρχαιολόγος, υπεύθυνος έργου Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης, «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης / φάση Β΄:Η εξέλιξη του έργου»
Το έργο «Εργασίες Προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Β΄ φάση)» αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών που ξεκίνησαν ήδη από το 2011 για τη διάσωση του μνημείου, του οποίου η κατάσταση διατήρησης επέβαλε συντονισμένες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου κατάρρευσης τμημάτων του, αλλά και την αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη του.
Στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου, ολοκληρώθηκε σχεδόν η ανασκαφή στο εσωτερικό του μνημείου παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για την κατασκευή και χρήση του χώρου ανά τους αιώνες. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ανασκαφή σε σημεία περιμετρικά του μνημείου που εξυπηρετούν την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης των αναλημμάτων του, της αντιστήριξης του σκηνικού οικοδομήματος καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Η απομάκρυνση καταπεσμένων τμημάτων τοιχοποιιών από το μνημείο που πραγματοποιήθηκε τελικώς, έδωσε την απαραίτητη ώθηση για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται φιλόδοξες εργασίες αποκατάστασης στις υποδομές του κοίλου που εντάχθηκαν πρόσφατα, εξασφαλίζοντας την αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης στο μνημείο, ώστε να καταστεί εφικτή η απόδοση του στο κοινό. Μένει να υλοποιηθεί η επαναφορά στη κατακόρυφο ενός τοίχου του ανατολικού παρασκηνίου, καθώς και η αποκατάσταση των αναλημμάτων του κοίλου και της δυτικής σκεπαστής παρόδου, για τα οποία η συνδρομή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με τη δωρεά εξειδικευμένων μελετών, υπήρξε ουσιαστική.
Ομιλητές
Αγγέλη ΑνθήΠροϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
Ο Ευάγγελος Παυλίδης είναι αρχαιολόγος, υπεύθυνος έργου Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης.
Μπένος ΣταύροςΤοπογράφος Μηχανικός – Πρόεδρος Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” – πρώην υπουργός
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Πηγή: https://www.blod.gr/lectures/paramerizontas-to-peplo-tou-hronou-romaiko-theatro-nikopolis/