«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
Πολιτιστική διαδρομή «VIA EGNATIA»
Ταξιδεύοντας στην αρχαία Εγνατία οδό από την Τόπειρο του Νέστου ως την Πλωτινόπολη του Έβρου θα επιχειρήσουμε να γνωρίσουμε τα μνημεία της Θράκης. Πριν από το ταξίδι θα δοθούν πληροφορίες για την Εγνατία, τους σταθμούς και τις πόλεις από τις οποίες διέρχεται. Τα μνημεία και οι χώροι που θα συναντήσουμε σε μικρές ή μεγαλύτερες αποστάσεις από την Εγνατία οδό, βρίσκονται στις πεδινές περιοχές Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, στην παράκτια ζώνη των θρακικών παραλίων και στους ορεινούς τόπους της Ροδόπης. Θα γνωρίσουμε νεολιθικούς οικισμούς, θρακικές ακροπόλεις, μεγαλιθικούς τάφους και βραχογραφίες. Θα επισκεφθούμε τις ελληνικές πόλεις των παραλίων, τους μακεδονικούς τάφους της ενδοχώρας και θα σταματήσουμε στις ρωμαϊκές και βυζαντινές πόλεις πάνω στον άξονα της Εγνατίας. Θα ανεβούμε σε φρούρια ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, σε ιερά του Ήρωα Ιππέα και του Μίθρα και στα μοναστήρια του Παπικίου Όρους. Θα δούμε βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς, μουσουλμανικά μνημεία και κτήρια παραδοσιακών οικισμών της Θράκης. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στον ταφικό τύμβο των αμαξών και των αλόγων. Η σταδιακή ένταξη πολλών από τα μνημεία αυτά στο Πρόγραμμα Πολιτιστική Διαδρομή «VIA EGNATIA» θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.
Ομιλητές:
Τριαντάφυλλος Διαμαντής, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην περιοχή της Θράκης, διενεργώντας ανασκαφές σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Πιο σημαντικές θεωρούνται οι έρευνές του στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, στα φρούρια της παρανέστιας περιοχής, στους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας και σε ταφικούς τύμβους των περιοχών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου, στους οποίους αποκαλύφθηκαν τάφοι του 5ου – 4ου αι. π.Χ., αλλά κυρίως ταφές-καύσεις του 1ου – 3ου αι. μ.Χ.. Οι επιστημονικές του ανακαλύψεις στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης από τον Νέστο ως τον Έβρο, προσέθεσαν περισσότερες από 120 νέες θέσεις στον αρχαιολογικό χάρτη της Θράκης. Η τελευταία του ανασκαφή έγινε στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, στον τύμβο των αμαξών και των αλόγων.
Πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τις πρώην Νομαρχίες της Θράκης για την προβολή των μνημείων της αρχαίας Θράκης με διαλέξεις και εκθέσεις φωτογραφιών και εκμαγείων, που οργανώθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Εκθέσεις, ανακοινώσεις, άρθρα και άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες και αρχαιολογικά περιοδικά. Υπήρξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού σε δυο διεθνείς συνδιασκέψεις της UNESCO, στην Καμπούλ και στο Παρίσι, για την προστασία των μνημείων του Αφγανιστάν.
Είναι μέλος επιστημονικών φορέων εγνωσμένου κύρους (Διεθνής Επιτροπή Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνής Ακαδημία των Μεδίκων της Φλωρεντίας, Ινστιτούτο Θρακολογίας της Βουλγαρίας κ.ά.).
Μπένος Σταύρος
Τοπογράφος Μηχανικός – Πρόεδρος σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στη τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Μέτιος Χρήστος
Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Γεννήθηκε το 1968 στην Κομοτηνή. Πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το ίδιο Πανεπιστήμιο.
Εκλέχτηκε Αντιπεριφερειάρχης το 2014.
Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής από το 2006 μέχρι το 2014. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής.
Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης την περίοδο 1998 – 2002.
Εξελέγη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο του Απριλίου 2016.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπεύθυνος πόλης της ΔΑΠ–ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού και διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΕΑΠΘ και της ΕΦΕΕ.
Δίδαξε μαθηματικά για πολλά χρόνια και παράλληλα εργαζόταν για την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση στη Ροδόπη.