Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Κώστας Αγοραστός: «Επιθυμούμε τα πολιτιστικά μνημεία να αποτελέσουν πόλο έλξης σε επισκέπτες, καθιστώντας τη Θεσσαλία κέντρο πολιτισμού στη χώρα».
Σταύρος Μπένος «Η ανάδειξη των αρχαίων μνημείων να αποτελέσει τη δύναμη της Περιφέρειας Θεσσαλίας»
Συνάντηση με κυρίαρχο θέμα τον πολιτισμό και την ανάδειξη των αρχαίων μνημείων στη Θεσσαλία είχαν στην έδρα της Περιφέρειας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο επικεφαλής του «Διαζώματος» και π. υπουργός κ. Σταύρος Μπένος.
Κοινός στόχος μέσα από τη συνεργασία των δυο φορέων είναι η δημιουργία μιας βιωματικής περιηγητικής διαδρομής στα κυριότερα πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλίας. Κατά τη συνάντηση η συζήτηση των δυο ανδρών έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, καθώς γνωρίζονται από την εποχή που θήτευαν στα βουλευτικά έδρανα.Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Στόχος όλων μας είναι η εξασφάλιση των υποδομών για την δημιουργία μιας αξιόλογης περιηγητικής διαδρομής των κυριότερων πολιτιστικών μνημείων της Θεσσαλίας, η οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί στο Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω μίας Ολοκληρωμένης Εδαφικής Επένδυσηςη οποία αποτελεί ένα από τα εργαλεία εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης.
Η υλοποίηση έργων πολιτισμού στην περιφέρειά μας αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης σε επισκέπτες συνδέοντας παράλληλα τα μνημεία με την πραγματική οικονομία.
Επιπλέον, οι φορείς πρέπει να συνεχίσουν την ωρίμανση νέων έργων που συμβάλλουν στους στόχους αυτούς, προκειμένου να αποτελέσουν έναυσμα για διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους. Πολύ περισσότερο δε σ’ αυτήν την δυσμενή οικονομική συγκυρία και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης αλλά και επειδή η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου είναι κομβικό στοιχείο για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειάς μας. Τα πολιτιστικά μνημεία πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και τους επισκέπτες, μέσα από ένα πλαίσιο που σέβεται την υπόστασή τους και θα τονίζει τη διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του ο κ. Σ. Μπενος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την συνεργασία που υπάρχει εδώ και καιρό τονίζοντας: «Ανάμεσα δηλαδή στο Διάζωμα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει αναπτυχθεί μια εξαιρετική συνεργασία, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς σε ένα μνημείο στο νομό Μαγνησίας. Αναφέρομαι στο αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών, που η μελέτη του τελειώνει σε ένα μήνα περίπου και θα οδεύσει πια στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Σήμερα όμως κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα σε αυτήν τη συνεργασία, περνάμε δηλαδή από τα μεμονωμένα μνημεία, σε μια σπουδαία διαδρομή που θα διατρέχει το σώμα της Περιφέρειας ολόκληρο, με επίκεντρο τα πιο περίοπτα μνημεία που έχει η περιοχή, τα αρχαία της θέατρα. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, έχουνε γίνει όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και συνεργασίες με τρία Υπουργεία, (Ανάπτυξης, Τουρισμού και Πολιτισμού), αλλά στο κέντρο του προγράμματος αυτού θα είναι η τεχνοκρατική και βιωματική ψυχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο και κινητήρια δύναμη την Περιφέρειά της. Πλέον ανοίγει ένας σπουδαίος δρόμος για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας μέσα από το ωραιότερο όχημα που διαθέτει, όχι μόνο η Θεσσαλία αλλά και όλη η χώρα, τα μνημεία. Επιτέλους ήρθε η ώρα τα μνημεία να μπουν σε αυτόν τον υπέροχο χώρο της πραγματικής οικονομίας, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα μνημεία μας δεν είναι μόνο για να τα καμαρώνουμε, δεν είναι μόνο για να βλέπουμε αυτή τη σπουδαία παραγωγή του αρχαίου κόσμου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αρχίσουμε μια έντονη συνομιλία με την πραγματική ζωή και την πραγματική οικονομία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μ. Σαραφίδου και η προϊσταμένη της ΙΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Α. Μπάτζιου και στελέχη της υπηρεσίας.
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2012