Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Αθήνα 3 Μαρτίου 2010
Δελτίο τύπου Δήμου Πειραιά
Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Παναγιώτης Φασούλας συναντήθηκε σήμερα με τον πρώην Υπουργό και Δήμαρχο κ. Σταύρο Μπένο, Πρόεδρο της κίνησης πολιτών «Διάζωμα» για την ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων και περιηγήθηκαν στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά και στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Αντινομάρχες Πειραιά, κ.κ. Λάζαρος Αλεξανδρίδης και Παύλος Τριανταφύλλου, καθώς και η Προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Έφη Λυγκούρη. Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις για την αναστήλωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Ζέας.
Μετά τη σύσκεψη έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις: Παναγιώτης Φασούλας, Δήμαρχος Πειραιά: «Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία εδώ, του πρώην πετυχημένου Υπουργού και Δημάρχου, του Σταύρου Μπένου στην πόλη μας και βεβαίως θέλω να τον ευχαριστήσω, για όλη αυτήν την προσπάθεια που κάνει μέσω του «Διαζώματος», για τα αρχαία θέατρα σε όλη τη χώρα. Η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει μάς είναι απαραίτητη.
Η Δημοτική Αρχή του Πειραιά, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των ευθυνών αυτής της πόλης, ένας από τους βασικούς άξονες των πολιτικών μας, που θέσαμε σε προτεραιότητα ήταν ο πολιτισμός στην πόλη. Για αυτό το λόγο επιλύσαμε όποιες διαφορές υπήρχαν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου. Επίσης ένας από τους πρώτους στόχους ήταν η αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, το οποίο θεωρώ ότι είναι από τα πιο αξιόλογα αρχαιολογικά μουσεία, εφάμιλλο πιθανόν του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.
Έχουμε την τύχη μέσα στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου να έχουμε ένα εκπληκτικό αρχαίο θέατρο. Για πρώτη φορά φέτος λοιπόν δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ της Ζέας ώστε να αποκτήσει και πολιτιστική παραγωγή αυτό το αρχαίο θέατρο. Είναι ζωντανός οργανισμός το θέατρο, όπως λέει και ο Σταύρο Μπένος, εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια. Για πιο λόγο λοιπόν να μην αξιοποιείται και σήμερα για παραστάσεις; Το Φεστιβάλ της Ζέας είναι πλέον θεσμός. Θα γίνει και φέτος με την συνεργασία βεβαίως της Εφόρου, της κυρίας Λυγκούρη, η οποία συνεργάζεται μαζί μας, γιατί πιστεύει πραγματικά ότι η προβολή αυτών των αρχαιοτήτων είναι αυτό που τις σώζει και που θα τις αναδείξει ακόμη περισσότερο και θα τις κάνει αναπτυξιακή πηγή για την πόλη μας. Αυτό πιστεύουμε εμείς.
Με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εξαγγελθεί ελπίζουμε αύριο το μεσημέρι εδώ, από την κυβέρνηση, όπου έχουμε εντάξει διάφορες τέτοιες δράσεις, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε απόλυτη συνεργασία με το «Διάζωμα» και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Αθήνας – Πειραιά. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τον αρχαίο πλούτο, που υπάρχει στην πόλης μας».
Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος της κίνησης πολιτών «Διάζωμα» για την ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων:
«Το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας είναι ένα υπέροχο μνημείο, που δεν ξέρω πόσο το γνωρίζουν οι Πειραιώτες, πόσο έχουν αντιληφθεί, τί σπουδαίο πράγμα έχουν δίπλα τους. Σήμερα λοιπόν η συνάντηση μας, είναι μια κίνηση αγάπης σε αυτό το μνημείο. Είμαστε όλοι εδώ να στηρίξουμε αυτήν την υπέροχη κυρία, την έφορο την κυρία Λυγκούρη. Το «Διάζωμα», αυτήν την αποστολή έχει, την ανάδειξη αυτών των χώρων. Θα με ρωτήσετε πως θα γίνει αυτή; Με τη συστράτευση των πάντων, τη συνέργεια των πάντων. Δεν αρκούν πια οι πεπερασμένες δυνάμεις και οι πόροι του υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει να συνδράμουν όλοι, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολίτες, οι χορηγοί, όλες οι δυνάμεις που διαθέτει αυτός ο τόπος και η κοινωνία των πολιτών.
Σήμερα λοιπόν είχαμε μια πάρα πολύ ωραία συζήτηση. Βάλαμε τις βάσεις ελπίζω, προκειμένου αυτός ο χώρος να πάρει την θέση που του αξίζει στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με τεράστιο ιστορικό βάθος και ένταση και πρέπει να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη. Αυτό το μνημείο λοιπόν θα είναι εκείνο που θα ωθήσει τα πράγματα προς τα εμπρός.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και στις δραστηριότητες του «Διαζώματος», τόνισε:
«Μόλις σε δύο χρόνια λειτουργίας, ξεκινούν εργασίες φέτος τουλάχιστον σε 10 θέατρα σε όλη τη χώρα, με πρώτο από όλα εδώ στο Διονυσιακό Θέατρο, που περίμενε για δεκαετίες την αναστήλωσή του. Ο κόσμος μέσα στην ψυχούλα του έχει μια καλή πλευρά και περιμένει ένα ερέθισμα. Για αυτό γεννήθηκε το «Διάζωμα», για να ερεθίσει αυτήν την καλή πλευρά των ανθρώπων και να υποκινήσει την αγάπη τους για τα μνημεία.
Και κάτι άλλο: Να κάνει και μια ασπίδα προστασίας στους αρχαιολόγους μας. Αρκετά τους έχουμε λιθοβολήσει μέχρι τώρα. Τώρα χρειάζονται την στήριξη όλων μας, τη στήριξη της κοινωνίας. Οι άνθρωποι αυτοί μόνοι τους έσωσαν ότι μπορούσαν να σώσουν. Μας το έδωσαν μέχρι εδώ που το πήγαν, τώρα το παραλαμβάνουμε εμείς. Έχετε σπουδαίες τοπικές αρχές εδώ, έχετε σπουδαίο κόσμο, έχετε μεγάλες δυνάμεις που μπορούν πραγματικά να φέρουν πολύ μπροστά αυτό το υπέροχο μνημείο στην πόλη σας».
Έφη Λυγκούρη, Προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων:
«Θα κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει και προς τις Διευθύνσεις του Υπουργείου και προς το Υπουργείο Πολιτισμού και πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Είναι ένα μνημείο από τα λίγα, που έχει απομείνει μέσα στον αρχαίο Πειραιά, το αρχαίο θέατρο της Ζέας, το οποίο χρονολογείται στο 2ο αιώνα π.Χ. και νομίζουμε, ότι θα μπορεί να προβληθεί ανάλογα».
Παύλος Τριαντάφυλλου, Αντινομάρχης Υποδομών της Νομαρχίας Πειραιά:
«Έχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας για την ανάδειξη αυτών των μνημείων. Των αρχαίων θεάτρων. Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια πολύ στενή συνεργασία και με την ΚΣΤ΄ Εφορεία και την κυρία Λυγκούρη. Θυμίζω το Ναό της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, όπου ένα κομμάτι γίνεται με προγραμματική σύμβαση. Εμείς δίνουμε από τις δικές μας πιστώσεις, για να αποκαταστήσουμε το μνημείο του Ελάνειου Δία στην Αφαία. Ξεκινήσαμε με το μνημείο που στήσαμε, που έπρεπε να γίνει αυτό στον Τύμβο της Σαλαμίνας. Ήδη προχωράμε δύο συμβάσεις που είναι για το θέατρο του Ιππόλυτου στην Τροιζήνα και επίσης χρηματοδοτούμε 100% την Ηετιώνεια Πύλη που αύριο θα ανακοινωθεί βέβαια στο συμβούλιο ΚΥΣΥΜ, που θα γίνει στον Πειραιά. Ευχαριστούμε επομένως και τον κ. Μπένο που αναδεικνύει αυτό το κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό μας. Θα είμαστε και εμείς μαζί τους στο πρόγραμμα που ήδη έχει χαραχθεί».
Λάζαρος Αλεξανδρίδης, Αντινομάρχης διαχείρισης της Νομαρχίας Πειραιά.
«Είναι σίγουρο ότι στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία του κ. Μπένου και πολιτικά και οικονομικά αν χρειαστεί, όπως το έχουμε αποδείξει σε πάρα πολλές δράσεις, ως Νομαρχία. Πιστεύω πως αυτή η συνάντηση σήμερα είναι και μια ευκαιρία και θέλω να παρακαλέσω και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να καλέσουν τον κόσμο να έρθει να δει και το Μουσείο και το Θέατρο. Αυτό θα δημιουργήσει και ένα κίνημα, γιατί θέλουμε συμπαραστάτες τους πολίτες. Σε όλα αυτά που θα γίνουν, αν δεν τα στηρίξει ο κόσμος του Πειραιά, δεν πρόκειται να πάνε μπροστά».