Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Εφημερίδα “ΜΑΚΙΣΤΙΑ”
Του Φώτη Γ. Βλάχου
21 Μαρτίου 2014
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΕΤΡΟ ΘΕΜΕΛΗ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Στις 21-03-2014 ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθυντής των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, κ. Πέτρος Θέμελης, συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο κ. Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο στο Αίπυ.
Τον Υψηλό καλεσμένουποδέχθηκαν στην Ζαχάρωο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακισταίων κ. Φώτης Βλάχος μαζί με τον Πρόεδρο της Μακίστουκαι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Νώντα Πόθοκαθώς ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχωριτών κ. Δημήτρης Γρηγορόπουλος.
Αφού ανεβήκαμε τα κοπιαστικά σκαλιά, φθάσαμε όλοι μαζί πάνω στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.
Έμειναν έκθαμβοι οι επισκέπτες μαςαπό την καταπληκτική θέα. “Μοναδικός χώρος, σε όλη την Ελλάδα” είπε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ο κ. Θέμελης.
Αφού πήρε δύο “ανάσες”, άρχισε να περπατά στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.
Η Προεδρία (θρόνος), το κοίλο, τα διαζώματα, η ορχήστρα με το δάπεδό της, η σκηνή αλλά και κάθε ‘’μέλος’’ πέρασαν σαν ακτινογραφίααπό το έμπειρο μάτι του. Για όλα είχε κάτι να πει!!! Στεκόμασταν δίπλα του και ρουφούσαμε στην κυριολεξία τα λόγια του.
Ανεβήκαμε στην Ακρόπολη προς τα Δυτικάκαι εν συνεχεία διασχίσαμε όλον τον χώρο μέχρι την Ανατολική πλευρά της, όπου βρίσκεται και η Κεντρική Πύλη του περιτειχισμένου αρχαιολογικού χώρου. Έδωσε εύκολα την εξήγηση πώς έμπαινε η άμαξα μέσα την αρχαία εποχή και ποιά ήταν η διαδρομή της.
Στην απόσταση των 600 m (το μήκος τής ακροπόλεως) που περπατήσαμε, εντόπισε πάμπολλα σπουδαία πράγματα. Κατοικίες επιφανών, θέσεις για αγάλματα (χάλκινα κυρίως), κεραμικά και πολλά άλλα.
Κατεβήκαμε εν συνεχεία στους τάφους της Μακίστου, στην θέση “Πετροπηγάδα”. Εξέτασε το κάθε τι εκεί και εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει άμεσα, στην αναστήλωση των Τύμβων στους αρχαίους τάφους.
Πέντε ώρες κράτησε όλη αυτή η διαδικασία, που μας φάνηκε πως ήταν μία. Πολύτιμος χρόνος για τον κ. Θέμελη, που τον διέθεσε με μεγάλη χαρά γιατί “άξιζε”, όπως ο ίδιος μας είπε. Θεώρησε το μέρος εξαιρετικά ενδιαφέρον και φυσικά θα επανέλθει.
Αναχωρώντας μας υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με όλους τους αρμόδιους της Αρχαιολογίας, με Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια καθώς και με Αρχαιολογικά Ινστιτούτα, προκειμένου αυτός ο Αρχαιολογικός χώρος να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανασκαφής.
Εμείς τον ευχαριστήσαμε και αναμένουμε την επόμενη συνάντησή μας.
Γνωρίζουμε το κύρος του κ. Καθηγητή και είμαστε σίγουροι ότι πολλά θα αλλάξουν και μάλιστα σύντομα.
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Γεν. Γραμματέας στο “Διάζωμα”, ενημερώθηκε σχετικά, από τον κ. Θέμελη για τον Αρχαιολογικό μας χώρο. Σε πρόσφατη δε συνάντηση που είχαμε, παρουσία και της κ. Τούλας Κυριακοπούλου, Πρόεδρου του Συλλόγου Χρυσοχωρίου, μας υποσχέθηκε ότι είναι μεγάλη του επιθυμία πλέον να επισκεφθεί το Αρχαίο Αίπυ μαζί με τον κ. Θέμελη το συντομότερο.
Kαι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στον Αρχαιολογικό χώρο στο Αίπυ, η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την μελέτη αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου, που υπογράφη στις 13-12-2013, προχωρά χωρίς καμμία καθυστέρηση, όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια αρχαιολόγος κ. Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, της Ζ΄ Ε.Π.Κ.Α.
Την τοπογραφική αποτύπωση ανέλαβε η τοπογράφος Μηχανικός κ. Ευγενία Βλάση.
Την αρχιτεκτονική αποτύπωση του Αρχαίου Θεάτρου ανέλαβε από αρχές Φεβρουαρίου η έμπειρη στα θέματα αυτά Αρχιτέκτωνκ. Μαρία Μαγνήσαλη. Είναι πράγματι δύσκολο το έργο της. Θα πρέπει να αριθμήσει, να περιγράψεικαι να τεκμηριώσει κάθε μέλος του θεάτρου. Σε συνδυασμό με τον Αρχαιολόγο θα ολοκληρώσει τις εργασίες της περί τα τέλη Μαΐου.
Αυτά μας δήλωσε, όταν την επισκεφθήκαμε στο γραφείο της. Η επίσκεψη αυτή, αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Συλλόγου Χρυσοχωρίου κ. Τούλα Κυριακοπούλου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μακίστου κ. Φώτη Βλάχο και τον ταμία του κ. Δημήτρη Γρηγορόπουλο, έγινε στις 27-03-2014.
Ήταν μια επίσκεψη ανθρώπινη αλλά και για να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε χρειασθεί. Όπως μας δήλωσε η κ. Μαρία Μαγνήσαλη θα εργάζεται πολλές ώρες την ημέρα, πάνω στον χώρο, αλλά και στο γραφείο της.
Θα πλαισιώνεται από τον σύζυγό της Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Θεμιστοκλή Μπιλή αλλά και βοηθούς.
Τέλος, σύμφωνα με την Αρχαιολόγο μας και υπεύθυνη του έργου κ. Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, στις 02-04-2014 έγινε από την Ζ’ Ε.Π.Κ.Α η προκήρυξη για την πρόσληψη ενός Αρχαιολόγου και τριών εργατών. (Βάσει της προγρ. Σύμβασης Άρθρο 3 παραγρ. 1).
Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία στο έργο τους.