Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Πολιτισμός
Συντάκτης: Χριστίνα Σανούδου
27 Οκτωβρίου 2011
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Με πόρους από το ΕΣΠΑ, χορηγίες αλλά και τη συμβολή απλών πολιτών συνεχίζονται – εν μέσω κρίσης- τα έργα αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Υπέρ της έγκρισης των μελετών αποκατάστασης για τα αρχαία θέατρα Νικόπολης και Δελφών, καθώς και την Παλαίστρα στο Λύκειο του Αριστοτέλη (στο κέντρο της Αθήνας) γνωμοδότησε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών.
Μέσα στο 2013 αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό το Λύκειο του μεγάλου φιλοσόφου, που αρχικά υπολογιζόταν ότι θα ήταν επισκέψιμο από αυτό το φθινόπωρο. Η μελέτη ανάταξης και αποκατάστασης των αρχαιολογικών καταλοίπων της παλαίστρας, όπου προπονούνταν οι αθλητές της πάλης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, καθαρισμούς, στερεώσεις, συμπληρώσεις και τη δημιουργία διαδρομών πρόσβασης στο μνημείο. Επίσης, χρωματικές διαβαθμίσεις στο δάπεδο θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να ξεχωρίζουν τη χωμάτινη αυλή από τις κλειστές στοές και αίθουσες της παλαίστρας. Η χρηματοδότηση του συνολικού έργου ανάπλασης της Περιπατητικής Σχολής του Αριστοτέλη έχει εξασφαλιστεί μέσω χορηγίας του ΟΠΕΠ, της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ. Χάρη σε μία πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Διάζωμα», που επιτρέπει σε ιδιώτες να συμβάλλουν οικονομικά στην ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, κατέστη δυνατή η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση του Θεάτρου των Δελφών. Εχοντας συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό από ιδιωτικές χορηγίες, το Διάζωμα ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης σε ομάδα μηχανικών, οι οποίοι επεξεργάστηκαν υπάρχουσα πρόταση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Το θέατρο αναμένεται να ανακτήσει τη γεωμετρική συμμετρία του μέσω ήπιων επεμβάσεων και αναστηλώσεων, ενώ η εν μέρει ανακατασκευή των αναλημματικών τοίχων θα εξασφαλίσει την προστασία του μνημείου από τα όμβρια ύδατα και τις κατολισθήσεις. «Σήμερα είναι μία συμβολική μέρα, αφού παίρνει σάρκα και οστά η νέα πρωτοβουλία του Διαζώματος για αναθέσεις μελετών» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ ο πρόεδρος του Σωματείου, Σταύρος Μπένος. Σε τρεις φάσεις κατασκευάστηκε το εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο στο Προάστιο εν Αλσει, περίπου 400 μέτρα βορειότερα της τειχισμένης Νικόπολης. Θεμελιωμένο, όπως και ολόκληρη η πόλη, από τον Οκταβιανό Αύγουστο, πιθανολογείται ότι ανακατασκευάστηκε από τον Νέρωνα, ο οποίος επισκέφθηκε δύο φορές την πόλη για να λάβει μέρος στα Νέα Ακτια – και άλλαξε το όνομά της σε «Νερωνικόπολη». Το μνημείο, που παραπέμπει μορφολογικά στο θέατρο της Πομπηίας, διατηρείται σε καλή κατάσταση, με κονιάματα και ίχνη χρώματος να σώζονται ώς τις μέρες μας στους τοίχους της περιμετρικής στοάς. Το Συμβούλιο ενέκρινε το πρώτο στάδιο της μελέτης, που προβλέπει στερεώσεις και συμπληρώσεις των τοιχοποιών, καθώς και καθαρισμούς στο κοίλο του θεάτρου.