Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
πηγή: Καθημερινή
Καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί στη μεταφύτευση περίπου 120.000 δενδρυλλίων από το κρατικό φυτώριο της Οργάνης στη Θράκη στα καμένα δάση της Βόρειας Εύβοιας. Ειδικοί εξηγούν στην «Κ» γιατί είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη
Τον Οκτώβριο του 2023, τη φθινοπωρινή δηλαδή φυτευτική περίοδο, θα έπρεπε κανονικά να είχε αρχίσει η μεταφορά και η μεταφύτευση περίπου 120.000 δενδρυλλίων από το κρατικό φυτώριο της Οργάνης στη Θράκη στα καμένα δάση της Βόρειας Εύβοιας.
Αυτό θα ήταν το κατάλληλο σενάριο για τη μεταφύτευση των πρώτων δενδρυλλίων μαύρης πεύκης, που θα έκλειναν τα δύο τους χρόνια, ιδανική ηλικία για τη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τη Θέκλα Τσιτσώνη, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναδάσωσης στην πυρόπληκτη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Αυτό ωστόσο δεν έγινε.
Η μαύρη πεύκη, όπως και η ελάτη, είναι είδη που φύονται στα δάση της Βόρειας Εύβοιας που κάηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά του 2021 και δεν μπορούν να αναγεννηθούν φυσικά. Η αναδάσωση είναι μονόδρομος.
Η κ. Τσιτσώνη αναφέρει πως είναι απαραίτητο οι μεταφυτεύσεις των συγκεκριμένων δέντρων να γίνουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, ώστε τα δεντράκια που τώρα μεγαλώνουν να μην αναπτυχθούν περαιτέρω. «Τα δενδρύλλια αυτά είναι σε ένα στάδιο που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες προσαρμογής. Αν ξεπεραστούν τα δύο χρόνια, θα υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες (σ.σ. κατά τη διαδικασία της αναδάσωσης)».
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Γκουντούφα, γενικό διευθυντή δασών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το συνολικό έργο της αναδάσωσης, ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί ολόκληρο στο Ταμείο Ανάκαμψης, και έτσι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.
Η καθυστέρηση που υπήρξε ωστόσο, και αντικατοπτρίζεται τώρα στη φάση αυτή της αναδάσωσης, οφείλεται –όπως σημείωσε– στην ανακατανομή των πόρων που έγινε μετά τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, οι οποίες αποτέλεσαν αφορμή να αυξηθούν τα κονδύλια που θα δοθούν στα προληπτικά μέτρα κατά των πυρκαγιών, όπως στη συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, στους καθαρισμούς και στη συντήρηση του οδικού δικτύου. «Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του τεχνικού δελτίου και να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το έργο από το ΤΑΙΠΕΔ», σημείωσε, τοποθετώντας χρονικά τη φάση αυτή στις αρχές Φεβρουαρίου. «Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να προλάβουμε αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.
Παρά τις δεσμεύσεις, στο δασαρχείο Λίμνης επικρατεί ανησυχία. Οπως αναφέρει ο αρμόδιος δασάρχης Σπύρος Ζίγκηρης στην «Κ», η αναδάσωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου, καθώς μέχρι τότε το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής. «Θέλουμε να γίνει μέχρι τότε ώστε να μη χαθεί και άλλη μία φυτευτική περίοδος».
Ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, σημείωσε πως έργα που εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα ακολουθούν ρυθμούς ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η μελέτη αναδάσωσης στη Βόρεια Εύβοια που έχει εγκριθεί αφορά σε 9.000-10.000 στρέμματα δημόσιων δασών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» σύντομα θα παραδοθεί μελέτη για τον αριθμό των φυταρίων και το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για την αναδάσωση των υπόλοιπων δασών της περιοχής που έχουν διαφορετικά ιδιοκτησιακά καθεστώτα.