ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Πηγή: https://magnesianews.gr
Σημαντική η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
Ως σημαντική χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στη Μαγνησία, όπου επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών αλλά και τον Αρχαιολογικό χώρο στη Ν. Αγχίαλο, ο πρόεδρος του ΙΣΜ και μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Ευθύμης Τσάμης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο κ. Τσάμης επεσήμανε πως η Υπουργός έβαλε τα πράγματα και τους ανθρώπους στη θέση τους ώστε να δουλέψουν για να υπάρξει άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα. Τόνισε παράλληλα τη σπουδαιότητα της δημιουργίας μια πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία μνημεία της περιοχής, που θα αποτελέσει βασικό ατού για την προσέλκυση τουριστών.
Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών έχει μια μακρόχρονη ιστορία, καθώς αποκαλύφθηκε από την κ. Βάσω Αδρίμη στις αρχές του 1990 κι από κει και πέρα ήταν σε κατάσταση …ύπνωσης. Το θέμα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσάμης, ανακινήθηκε με την έλευση του Σταύρου Μπένου το 2009 μετά από μια περιοδεία στην περιοχή κι από κει και έπειτα ήταν ψηλά στην ατζέντα των δημοτικών αρχών επί Σκοτινιώτη αλλά και επί Καραπατάκη όταν υπήρχε ο Δήμος Νέας Αγχιάλου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη έγινε μια μεγάλη διαδρομή και πολλές προσπάθειες και ξεκίνησαν οι μελέτες της αναστήλωσης του Θεάτρου και τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μία τελική προσπάθεια και μπήκε στο πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών μια πρόταση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ που έχει κάνει για διάφορες περιοχές και την έχει αποδεχτεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σε επίπεδο Περιφέρειας αυτή η πολιτιστική διαδρομή εντάσσει τα Αρχαία Θέατρα της Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών , το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος , το Διμήνι σαν αρχαιολογικός χώρος όπως και η Θεόπετρα στην Καλαμπάκα.
«Αυτό είναι ένα πακέτο ανάδειξης των αρχαίων χώρων θέασης, ακρόασης και όχι μόνο με προοπτική όταν έρχονται οι τουρίστες να υπάρχει το πακέτο με πιστοποιημένα προϊόντα που διατίθενται, με πιστοποιημένες διαμονές, χώρους εστίασης που θα «δένουν» μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους», εξήγησε ο κ. Τσάμης.
Ισχυρό χαρτί για την προσέκλυση τουριστών η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων
Ο κ. Τσάμης υπογράμμισε πως θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο παρουσίασης των αρχαίων μνημείων στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τζατζίκι και χορός, ούτε ο Βόλος μόνο τσιπουράδικα. Πρέπει να συνδεθούν τα αρχαία μνημεία με την οικονομία και τον τουρισμό. Έρχεται ο τουρίστας και δεν ξέρει που να πάει . Θα του προτείνεις εσύ ότι έχουμε αυτά να δει και σε συνδυασμό κι όλα αυτά που θα δει, θα γευτεί πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα και θα διαμείνει σε πιστοποιημένα καταλύματα. Αυτό θα έπρεπε να είναι το μοντέλο για την τουριστική προβολή της χώρας. Συνδυασμός αρχαιολογικών θησαυρών με ποιοτικές τουριστικές παροχές «, υπογράμμισε ο κ. Τσάμης, τονίζοντας πως μόνο τέτοιες ολοκληρωμένες προτάσεις υποστηρίζει πλέον η Ε.Ε., δηλαδή την ανάδειξη ενός αρχαίου μνημείου , αλλά αυτό να μην είναι ξεκομμένο από την πραγματικότητα.
Μάλιστα σημείωσε πως το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών θα δώσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή γιατί είναι ένα ακόμη προσόν που έχει η περιοχή μαζί με όλα αυτά τα αρχαιολογικά μνημεία και χώρους, όπως το Διμήνι, το Σέσκλο, η Αργώ.
Ο κ. Τσάμης όμως αναφέρθηκε και σε ένα αίτημα του πρώην Δήμου Ν. Αγχιάλου όπου ήταν και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, για τη δημιουργία Βυζαντινού Μουσείου.
«Η κ. Μενδώνη έθεσε και ένα ξεχασμένο θέμα αυτό της δημιουργίας Βυζαντινού Μουσείου. Αυτά τα καημένα αρχαία που βλέπουν στη διαδρομή τους όσοι περνούν από τη Ν. Αγχίαλο κανείς δεν ξέρει τι είναι. Είναι οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες των βυζαντινών Φθιωτίδων Θηβών είναι πολύ σημαντικές γιατί είναι της περιόδου Ιουστινιανού. Μέσα στο πλαίσιο των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχουν βρει πάρα πολλά και σημαντικά ευρήματα. Ήρθε η στιγμή το αίτημα να είναι αυτό που ακούστηκε από την κ. Μενδώνη. Να γίνει Βυζαντινό Μουσείο γιατί υπάρχει και ο χώρος για να γίνει, που είναι το παλιό οινοποιείο το οποίο έχει απαλλοτριωθεί και ανήκει πια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εάν υπάρξει δρομολόγηση τα επόμενα χρόνια, γιατί είναι δύσκολο να γίνει άμεσα, θα έχουμε ένα άλλο ατού στα χέρια μας ανάδειξης των πολιτιστικών και αρχαιολογικών θησαυρών», εξήγησε ο κ. Τσάμης.
Ο ίδιος υποστήριξε πως η οργανωμένη πολιτιστική διαδρομή αρχαιολογικών μνημείων έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει να κερδηθεί το ενδιαφέρον των τουριστών που θέλουν να δουν οργανωμένα τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής και τέλος σημείωσε πως η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού ήταν σημαντική, καθώς υποστήριξε την πρόταση για αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών κι έβαλε τα πράγματα και τους ανθρώπους στη θέση τους να δουλέψουν όπως πρέπει για να έχουμε αποτέλεσμα άμεσο και γρήγορο.