Γρήγορη μετάβαση

Το Ζαγόρι ως κορυφαίος προορισμός για εναλλακτικό και θεματικό τουρισμό

Πηγή: travel.gr

Έγκριση σχεδίου υποψηφιότητας για εγγραφή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το Διαχειριστικό Σχέδιο, του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στην κατηγορία των Πολιτιστικών Τοπίων ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η έγκριση δόθηκε διότι τα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης που περιλαμβάνει για το Πολιτιστικό Τοπίο είναι επαρκή και, κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, εφαρμόσιμα. Επίσης, αποτελούν ένα πλήρες σχέδιο προστασίας και διαφύλαξης της οικουμενικής αξίας και της ακεραιότητας του Πολιτιστικού Τοπίου του Ζαγορίου, το οποίο δεσμεύεται η Περιφέρεια Ηπείρου ότι θα εφαρμόσει.

Το Ζαγόρι καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου και συγκροτεί σήμερα ένα σύμπλεγμα από 54 οικισμούς, οι οποίοι κατανέμονται σε 44 Κοινότητες. Τα φυσικά όρια του Ζαγορίου καθορίζονται νότια από το βουνό Μιτσικέλι, βόρεια από τον ποταμό Αώο, ανατολικά από τα βουνά του Λύγκου και δυτικά από τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Η έκτασή του ανέρχεται στα 991,55 τ.χλμ. και είναι ο δεύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο υψόμετρο του Ζαγορίου είναι τα 2.497 μέτρα (κορυφή Γκαμήλα του όρους Τύμφη) και το χαμηλότερο τα περίπου 400 μέτρα. Η πλειονότητα των οικισμών βρίσκεται στην υψομετρική ζώνη των 600- 1.000 μέτρων, με εξαίρεση ορισμένα χωριά, όπως το Βραδέτο, που είναι χτισμένο στα 1.350 μ. υψόμετρο.