Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή: TA NEA
Της Εύης Σαλτού
Σε 7 ερωτήσεις – απαντήσεις όλο το Στρατηγικό Σχέδιο ανασυγκρότησης από τον επικεφαλής της προσπάθειας στον οποίο ανατέθηκε το σύνθετο έργο της αναγέννησης της πληγείσας περιοχής, Σταύρο Μπένο
Η μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 έκαψε 520.000 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια, εκ των οποίων το 74% αντιστοιχεί σε δασικές εκτάσεις, αποσταθεροποιώντας την τοπική
ζωή και οικονομία. Σχεδόν 15 μήνες μετά, η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας δεν είναι πλέον ένα ουτοπικό σχέδιο στα χαρτιά, αλλά ένα πλάνο που τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.
Από την πρώτη στιγμή, ο στόχος ήταν ένας: να επιστρέψει η κανονικότητα στη Βόρεια Εύβοια και να γίνει ένα διεθνές brand, που θα περιλαμβάνει όλους τους πόρους του νησιού, με έμφαση στο δάσος, τους ανθρώπους, τα μνημεία, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, αλλά και την επιχειρηματικότητα.
Με το Στρατηγικό Σχέδιο (Masterplan) της Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο σχεδιάστηκε με επίκεντρο τις προσδοκίες των πολιτών της πολύπαθης περιοχής και περιλαμβάνει τις 13 μελέτες, να είναι πλέον έτοιμο, τώρα αρχίζει η… μάχη της υλοποίησης.
Ο επικεφαλής της ολιστικής αυτής προσπάθειας, στον οποίο τον Αύγουστο του 2021 ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό το σύνθετο έργο της αναγέννησης της πληγείσας περιοχής, Σταύρος Μπένος, δίνει απαντήσεις, μιλώντας στα «ΝΕΑ» για την πορεία της Ανασυγκρότησης.
Μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης προέκυψαν εκατοντάδες προτάσεις κυρίως από τους ανθρώπους, η ζωή των οποίων αποσταθεροποιήθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να επεξεργαστούμε αυτές τις προτάσεις πολιτικά, θεσμικά και επιστημονικά, προχωρώντας στην καλύτερη δυνατή συγχώνευση και με κάθε μελετητή να γίνεται
«συλλέκτης ονείρων». Ετσι, από όλη αυτή τη διαδικασία «γεννήθηκαν» 13 μελέτες, που αφορούν επτά βασικούς άξονες – υποδομές, δάσος, αγροδιατροφή, ανθρώπινο δυναμικό, υγεία και πρόνοια, πολιτισμός και marketing – και από αυτές απορρέουν 71 έργα, με προϋπολογισμό 380 εκατ. ευρώ…
Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο της κα Εύης Σαλτού, εδώ.