Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
πηγή: Eptanews
Είναι παγκοίνως γνωστό το καταστροφικό πέρασμα σε γωνιές της χώρας μας τα τελευταία χρόνια από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κυρίως πλημμύρες και πυρκαγιές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί επακόλουθο των ανθρώπινων παρεμβάσεων και της έλλειψης σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον.
Περιοχές του Ελλαδικού ορίζοντα γνώρισαν μοναδικά καταστροφικά φαινόμενα με εντονότερα αυτών της τελευταίας τριετίας σε Εύβοια και Έβρο. Για την όσο το δυνατόν αποτελεσματική αποκατάσταση του τοπίου και την στήριξη των θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων, η πολιτεία προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπών Ανασυγκρότησης, αναθέτοντας τον συντονισμό των επιβεβλημένων παρεμβάσεων σε ένα πρόσωπο γνώστη του αντικειμένου, έμπειρο περί τα κοινά και ασφαλώς κοινής αποδοχής.
Ο ρόλος του επικεφαλής του εγχειρήματος των ανασυγκροτήσεων στις δύο ιδιαιτέρως πληγείσες περιοχές αλλά και ευρύτερα, ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό στον Σταύρο Μπένο και στην Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα». Ο Σταύρος Μπένος ως Δήμαρχος ανασυγκρότησε την Καλαμάτα μετά τους σεισμούς του 1986 και η κοινωνία του απέδωσε δικαίως τα εύσημα.
Γνωρίζοντας τον Σταύρο Μπένο
Τον διατελέσαντα, πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας (1979-1990), βουλευτή Μεσσηνίας και β΄ Αθηνών (1990-2007), υπουργό Πολιτισμού (1995-1996), Αιγαίου (1999-2000) και Αποκέντρωσης (1997-1999) καθώς και πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα» το οποίο ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου 2008, της κίνησης πολιτών όπου μεταξύ άλλων επικεντρώνει το ρόλο του στην προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.
Τον Τοπογράφο Μηχανικό που κουβαλά στις πλάτες του διεθνείς διακρίσεις από Ευρωπαϊκές Επιτροπές (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας όσο και από την Europa Nostra για τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), καθώς επίσης και από θεσμικές δομές διεθνών οργανισμών, πάντα με κατευθυντήρια αναφορά την περιβαλλοντολογική προστασία, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Ο θεσμικός πλέον ρόλος του Σταύρου Μπένου που του ανατέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν κινείται στα στενά πλαίσια συγκεκριμένων περιοχών αλλά αποσκοπεί στην οριοθέτηση προτάσεων και εισηγήσεων, ώστε να αλλάξουν σελίδα οι πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, αλλά και του Έβρου.
Ο πολίτης από το άλλο άκρο της ενδοχώρας, την Μεσσηνία, ανηφορίζει περνώντας από το μεγαλύτερο νησί του Αρχιπελάγους και καταλήγει παραγωγικά στο Θρακιώτικο άκρο, στο φυσικό σύνορο της χώρας. Για να απαλύνει τον πόνο των καταστροφών, να δώσει ελπίδα και προοπτική στις τοπικές κοινωνίες, να ζωντανέψει τα χαμένα όνειρα.
Το τι επωμίζεται ο Σταύρος Μπένος δεν συνάδει με τα στενά πλαίσια των δύο περιοχών. Αφορά όλη την επικράτεια και μας αγγίζει όλους, γιατί … έχει ο καιρός γυρίσματα. Εύλογα δηλώνει «απλός εθελοντής» στην Εύβοια και τελευταία επισημαίνει, ότι θα «δώσω τα πάντα για τον Έβρο».
Είναι τελικά αλτρουιστικής, ιδεολόγος, υπεραισιόδοξος, ρομαντικός ή πιστεύει στην ανθρώπινη υπέρβαση στη … μάχη με τη φύση.
Πολίτες, επιστήμονες, πολιτική και Ευρώπη, το πλάνο διαβούλευσης
Ξεκινώντας την κουβέντα, η πρώτη ερώτηση αφορά την επιλογή του ως επικεφαλής του κύριου σχεδίου ανασυγκρότησης και το πόρισμα του.
Το ερώτημα: Κύριε Μπένο. Ασφαλώς αποτελεί τιμητική επιλογή στο πρόσωπό σας η ανάθεση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του master plan (κύριο σχέδιο) για την ανασυγκρότηση της πολυπαθούς Εύβοιας, ως επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Διάζωμα». Παραδώσατε το πρόγραμμα «Εύβοια Μετά» όπου αναφέρεστε σε τρεις πυλώνες για την όποια επίλυση του προβλήματος με ιδιαίτερη έμφαση στις αξιακές αρχές. Ποια είναι η υφή των προτάσεων και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάκαμψη της περιοχής.
Απαντώντας, τονίζει: «Μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή, προχωρήσαμε στη λεπτομερή καταγραφή όχι μόνο των τεχνικών στοιχείων, αλλά και στην ανθρωποκεντρική διάσταση του προβλήματος, μέσω διαβούλευσης με τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής.
Τέσσερις ήταν οι κλίμακες αξιολόγησης. Πρώτον, οι προτάσεις των πολιτών όπου ζητήσαμε πέρα των εισηγήσεων να εκφράσουν το πως ονειρεύονται το αύριο μετά την απόγνωση. Ήμουν πολύ επίμονος σε αυτό. Δεύτερο, η επιστημονική κρίση και αξιολόγηση, στη συνέχεια ο ρόλος της πολιτικής, δηλαδή των Δήμων και της Περιφέρειας που έχει κεντροβαρικό ρόλο και βέβαια της πολιτείας. Το τελευταίο της κλίμακας αξιολόγησης ήταν ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 γνωρίζοντας πάντα τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει.»
Όσο για την υφή του μάστερ πλαν, ο κ. Μπένος επικέντρωσε το ζήτημα στο τρίπτυχο, δάσος και αναγέννηση, υποδομές με προτεραιότητα σε χάραξη νέου δρόμου και καθολική παρέμβαση στο έδαφος.
«Από την αναγέννηση του δάσους, δηλαδή το περιβαλλοντολογικό εξαρτώνται τα πάντα» αναφέρει ο επικεφαλής του «Διαζώματος» σχολιάζοντας: «Μετά το δάσος όλοι συμφωνούμε ότι το μέγα πρόβλημα της Βόρειας Εύβοιας είναι η προσβασιμότητα. Σήμερα η διαδρομή Χαλκίδα-Ιστιαία έχει δρόμο από την εποχή της τουρκοκρατίας, δηλαδή χάραξη με τη λογική της πεπατημένης. Η ανάθεση νέας χάραξης σε ένα κορυφαίο γραφείο μελετών ¨Δρόμος¨ με επικεφαλής τον κ. Ζέπο συντομεύει κατά περίπου μια και μισή ώρα τη διαδρομή.
Το τρίτο σκέλος του τριπτύχου είναι η καθολική χαρτογράφηση της περιοχής, μέσω δηλαδή της καθιέρωσης κανόνων στη γη, όπως ολοκληρωμένο κτηματολόγιο και δασολόγιο που ήδη προχωρούν μαζί με τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια στη Βόρεια Εύβοια, καθότι εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.»
Η οικονομία του δάσους ως η κορυφαία λύση
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την ακολουθούμενη ερώτηση που του υποβάλλαμε, καθότι πιστεύει καθοριστικά στην οικονομία του δάσους, ότι: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για την οικονομία του δάσους ως τη λύση για τη βόρεια Εύβοια, για πράσινες πολιτικές, μάλιστα σε μια περιοχή που το μαύρο τοπίο είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό. Επίσης εκφραστήκατε για παρεμβάσεις με ανθρωποκεντρικό και ολιστικό χαρακτήρα. Ποια η φιλοσοφία αυτών των θέσεων.
Αναφέρθηκε με έμφαση.
«Δικαιωθήκαμε για την πρόταση περί της οικονομίας του δάσους γιατί μπήκε για πρώτη φορά στην ατζέντα της χώρας και αποτελεί το καίριο σημείο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.
Τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, η Ελλάδα τα βλέπει μόνο ως περιβαλλοντικά φαινόμενα. Δεν είναι όμως έτσι. Τα μνημεία πολιτισμού και φύσης έχουν άλλες δυο όψεις. Η όψη της κοινωνικοποίησης και της μεγάλης εισφοράς στην κοινωνική συνοχή και η παράμετρος του δάσους ως οικονομικός πόρος που μας οδηγεί στην αειφόρο και οικονομική ανάπτυξη.
Σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας με επικεφαλής δύο επιφανής καθηγητές, την κ. Θέκλα Τσιτσώνη και τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, αναζητήσαμε να βρούμε τους πόρους του δάσους.
Ο σημαντικότερος πόρος είναι η βιομάζα, δηλαδή τα υπολείμματα του δάσους. Η βιομάζα που είναι η αιτία για την ανάφλεξη και μετάδοση των πυρκαγιών. Από κατάρα μπορεί να γίνει ευλογία, γιατί παράγει ενέργεια και κατ’ επέκταση οικονομικό πλούτο. Συμφωνεί και το διαμηνύει μετά από έρευνες πολλών χρόνων, ο καθηγητής Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) με τον οποίο συνεργαζόμαστε.
Με ειδικά μηχανήματα θα προχωρήσουμε στην εξωδάσωση της βιομάζας, η οποία ως ενέργεια θα δοθεί στους αντίστοιχους παρόχους ενέργειας.
Διαφωνώ με τον ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκη
«Πρόσφατα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Θεόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε στη ψήφιση ενός στρεβλού νομοθετήματος που δίνει την αξιοποίηση της βιομάζας στους ιδιώτες. Έκανε ένα μοντέλο το οποίο δεν θα λειτουργήσει, γιατί είναι στραμμένο μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα η πρότασή μας κινείται στη φιλοσοφία της κοινής εκμετάλλευσης τόσο από Δασικούς Συνεταιρισμούς, όσο από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ) αλλά και ιδιώτες. Με σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς καταστροφική εξωδάσωση (αλόγιστο σύρσιμο) αλλά με σύγχρονα μηχανήματα αξιοποίησης της βιομάζας. Όλα αυτά θα δώσουν ζωή στο δασικό περιβάλλον και εργασία σε συμπολίτες μας.
Το παράδοξο του νόμου Σκυλακάκη. Όντως αναφέρει ότι για την αξιοποίηση της βιομάζας απαιτείται από τον ιδιώτη να συνεργαστεί με τους Συνεταιρισμούς, οι οποίοι όμως πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ. Ποιος Συνεταιρισμός έχει τέτοια κεφάλαια. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Και μιας και αναφερόμαστε σε οικονομικούς πόρους, η ζωή θα επανέλθει δυναμικά στο δάσος και με σειρά παρεμβάσεων που θα φέρουν κέρδος, όπως χώροι αναψυχής, οδηγοί δάσους, κλασικές καλλιέργειες (ρετσίνας, μανιταριών, μελισσοκομίας), κτηνοτροφία, ξυλώδεις κατασκευές κ.ά.
Το μοντέλο αξιοποίησης του δάσους θα φέρει αποτελέσματα με τον συνδυασμό της κοινωνικής οικονομίας, η οποία επιδοτείται καθοριστικά από την Ευρώπη (το 5 % του ΑΕΠ) και από την κυκλική οικονομία.»
Οι αιτίες της καταστροφικής λαίλαπας
Μας απασχολεί όλους και εύλογα η κοινωνία μας, διερωτάται. Η φύση εκδικείται ή λειτουργεί καταστροφικά και έντεχνα ο ανθρώπινος παράγοντας. Γιατί τόση λαίλαπα στο δεύτερο μεγάλο νησί της χώρας. Πού οφείλεται. Σε αυτό το απλό ερώτημα ο κ. Μπένος τοποθετείται χωρίς περιστροφές.
«Στις αυτοκτονικές διαθέσεις και στη βουλιμία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι δυστυχώς καταστρέφουν το μέλλον τους. Βεβαίως η φύση εκδικείται και είναι μάλιστα είναι αδυσώπητη.»
Σχετικά με το κατά πόσο οι εμπρησμοί επιχειρηματικών συμφερόντων για τουριστικές και αστικές μονάδες ή και για τοποθέτηση ανεμογεννητριών ο Μεσσήνιος πολιτικός, επισημαίνει.
«Είναι μια φαντασίωση ότι βάζουν φωτιές για ανεμογεννήτριες. Αυτό συμβαίνει για δόμηση. Σε καμένο δάσος δεν επιτρέπονται οι ανεμογεννήτριες. Τόσο απλά και κατηγορηματικά.
Έθεσα από την αρχή ένα όρο. Ότι αν το δάσος δεν πάρει μπροστά και δεν συνταχθεί χωροταξική μελέτη, καμία παρέμβαση δεν επιτρέπεται. Το δάσος αναγεννάτε πλήρως σε βάθος εικοσαετίας.»
Η … κάλπικη λίρα
«Όλοι γνωρίζουμε συνεχίζει ο κ. Μπένος, την ταινία ¨Η Κάλπικη Λίρα¨. Αυτό το σπονδυλωτό του σεναρίου της ταινίας να αλλάζει χέρια η κάλπικη λίρα, σε παράφραση το ακολουθούμε στο πρόγραμμα της αναδάσωσης. Το αναπτύσσουμε σε έξι κύκλους με συγκεκριμένη ακολουθία, η μια συνέχεια της άλλης.
Τον πρώτο λόγο στην εφαρμογή των σχεδίου της αναδάσωσης στη Βόρεια Εύβοια, έχει το περιβαλλοντικό κομμάτι. Έτσι το σπονδυλωτό των παρεμβάσεων ξεκινά με την σποροσυλλογή, ενώ ακολουθούν η ανάπτυξη των φυτωρίων και η αναγέννηση του δάσους το οποίο από μόνο του παράγει νέα δένδρα. Ευτυχώς και στα δύο δάση (Εύβοια, Έβρος) έχουμε άμεση αντίδραση της γης και το 90% θα παραχθεί αναγεννητικά. Να γνωρίζετε ότι η καλή αναδάσωση γίνεται από μόνη της.
Έπεται η τεχνική αναδάσωση όπου απαιτείται και συγκεκριμένα σε τρεις περιπτώσεις. Στη μαύρη πεύκη, στην ελάτη και στα διπλοκαμένα. Εγώ δεν υπάρχει αναγέννηση του δασικού πλούτου. Ο κύκλος των έξι παρεμβάσεων κλείνει με υδροδότηση και συγκράτηση του διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτή την … εξάδα την ξεκινούμε το φθινόπωρο σε ορίζοντα τριετίας. Η Βόρεια Εύβοια χρειάζεται συνολικά αναδάσωση σε δέκα πέντε χιλιάδες στρέμματα.»
Το «Διάζωμα» των τριακοσίων μελετών
Ως πολιτικός στην καριέρα του και τώρα ως επικεφαλής του «Διαζώματος», ο Σταύρος Μπένος, δήλωσε ότι στη ζωή του έχει κάνει τριακόσιες μελέτες. Να πληροφορηθούμε λοιπόν ποιο το πλαίσιο αυτών των μελετών.
Απαντά: «Οι εκατό στην πολιτική μου διαδρομή και οι υπόλοιπες με το ¨Διάζωμα¨. Οι πενήντα από αυτές αφορούν ισάριθμα αρχαία θέατρα τα οποία σήμερα όλα είναι εργοτάξια.
Σας γνωστοποιώ ότι το ¨Διάζωμα¨ έχει κάνει μια μεγάλη καινοτομία. Έχει μέλη φυσικά και εταιρικά μέλη τα οποία αυτά και μόνον χρηματοδοτούν τη δράση μας και όχι το κράτος και η αυτοδιοίκηση. Είμαστε τεχνικός σύμβουλος και επιστημονικός συνεργάτης όλου του κράτους και όλων των δομών του, προσφέροντας τη συμβολή μας δωρεάν. Είναι το δώρο μας προς την πατρίδα. Προσφέρουμε δωρεάν στην πατρίδα μας.
Οι πόροι μας είναι καθολικά ιδιωτικοί με συνδρομή των μελών με διαφανή τρόπο, ενώ όλα μας τα οικονομικά είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Από αυτούς τους πόρους πληρώνονται τα γραφεία που αναλαμβάνουν τις μελέτες. Για τη Βόρεια Εύβοια επί παραδείγματι τα μέλη μας (Εθνική Τράπεζα-Όμιλος Φουρλή, ίδρυμα Λασκαρίδη και πολλοί άλλοι) πρόσφεραν για τις μελέτες δυόμιση εκατομμύρια ευρώ.»
Από την Εύβοια ανηφορίζοντας στον Έβρο
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση ανέθεσε στον Σταύρο Μπένο, μετά την Εύβοια και την ανασυγκρότηση του Έβρου με αφορμή την καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα δώσει τα πάντα για τον Έβρο. Αναφέρθηκε επίσης δημόσια για τις όποιες προτάσεις με την εμπειρία της Εύβοιας. Το υποβληθέν ερώτημα, επιζητά απάντηση στην πρότασή του, με αναφορά την μετατροπή του Έβρου σε τεχνολογικό πάρκο και για το τρίπτυχο Περιβάλλον-Διαχείριση νερού-Δημογραφικό.
Η απάντησή του: «Πρωτίστως να αναφέρω ότι στη Βόρεια Εύβοια (το πρόγραμμα -Εύβοια Μετά-είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο) από τα εβδομήντα έργα της ανασυγκρότησης, τα δέκα έχουν ολοκληρωθεί, τα είκοσι σε κίνηση και τα υπόλοιπα προς ένταξη. Υπήρξε όμως μια δυσκολία στο δημόσιο management, δηλαδή στη διαχείριση του προγράμματος καθότι ως νέο σχέδιο είχε πηγές πόρων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλοί παίκτες όπου όλοι ήθελαν να έχουν ρόλο . Η Ευρώπη με τα πρωτοπόρα ολιστικά προγράμματά της χρειαζόταν σχετική διαμόρφωση στο διαχειριστικό πλαίσιο. Τέθηκε το ζήτημα στο να επιλέξουμε μεταξύ της συμμετοχικής ή της εκχωρητικής διαχείρισης. Θεωρώ μη εφαρμόσιμα και τα δύο.
Τότε πρότεινα και βρέθηκε η ενδεδειγμένη λύση, ακολουθώντας την φιλοσοφία του Πλάτωνα, ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πιο ισχυρά από αυτά που μας χωρίζουν. Ότι αυτό είναι το αξιακό περιβάλλον στο οποίο όλοι μαζί δουλεύουμε. Η πρόταση μου για συντονισμό από τις διαχειριστικές αρχές του master plan, είναι πλέον η υλοποιούμενη πρακτική.
Αυτή λοιπόν η λειτουργική πρότασή μου αποτελεί πλέον εφαρμοστικό Ευρωπαϊκό οδηγό για ανάλογα ζητήματα υλοποίησης σχεδίων ανασυγκρότησης. Με αυτόν το εφαρμοστικό οδηγό που θα συντονίζουν πλέον σε κάθε τόπο οι διαχειριστικές αρχές, θα πορευτούμε και στον Έβρο.
Εδώ στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας το πρώτιστο ζήτημα δεν είναι μόνο το περιβαλλοντικό, αλλά κυρίως το δημογραφικό σε εκρηκτικό μάλιστα βαθμό, όπως και η διαχείριση των υδάτων.
Ήδη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ανέλαβε την αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου.
Περιμένουμε από την Κυβέρνηση τα προτεινόμενα μέτρα για την ανασυγκρότηση του Έβρου με έμφαση το δάσος της Δαδιάς, το δημογραφικό, το υδάτινο θέμα και τις υποδομές.»
Οι μαυρόγυπες και οι φωλιές τους
Εμβόλιμα τέθηκε το ερώτημα με αφορμή την πυρκαγιά στον Έβρο κατά πόσο κινδύνευσε ένα σπάνιο είδος αετόμορφων πτηνών, οι μαυρόγυπες, που ζουν και αναπαράγονται στο δάσος της Δαδιάς.
Γνωρίζοντας το θέμα, η απάντηση ήταν ευχάριστη: «Ευτυχώς οι δασικές υπηρεσίες, αξιόλογες περιβαλλοντικές οργανώσεις και η WWF Hellas (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση στην Ελλάδα) κινήθηκαν πολύ έγκαιρα και σώθηκαν και τα πτηνά και οι φωλιές τους. Ακόμα και στις ημέρες της κρίσης. Είναι κάτι που έχει μια παγκόσμια αναφορά και συγκίνηση.»
Κίνητρα για εργασιακή επιλογή του Έβρου
Πόσο εφικτή είναι κύριε Μπένο, αλλά και πόσο εφαρμόσιμη η πρότασή σας προς την πολιτεία, στη λογική ότι: Θα προτείνω στην Κυβέρνηση, όπως είπατε, εάν κάποιος δεν έχει θητεύσει διάστημα 3-5 χρόνων στον Έβρο , να μην μπορεί να καταλάβει θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο; Ως εκ τούτου ο Έβρος θα είναι μια περιοχή που θα την επιζητούν οι Άριστοι, όπως δηλώσατε.
Πως λοιπόν τοποθετήθηκε: «Ήδη διαμορφώνουμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που απευθύνεται στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν γνωρίζω ακόμα ποια μορφή κινήτρων θα έχει, αλλά πάντως την πρόταση θα την επεξεργαστούμε εμείς στο ¨Διάζωμα¨. Συνομιλούμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού χαρακτήρα και με το πανεπιστήμιο, για να καταλήξουμε σε άριστο αποτέλεσμα στον πυρήνα του οποίου είναι ακριβώς αυτή η φιλοσοφία. Να είναι ελκυστικός ο Έβρος για νέους ανθρώπους, να θέλουν να πάνε εκεί, για να φτιάξουν τη ζωή τους.»
Κλιματική κρίση και Μεσόγειος
Η σχετική ερώτηση: Τι τον φοβίζει περισσότερο για το αύριο, με αναφορά την περιβαλλοντική καταστροφή, και τη μόλυνση κυρίως των θαλασσών, μεταξύ και της Μεσογείου, με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή, έγινε πλέον κλιματική κρίση.
Με σαφήνεια, τη γνώση και το χειμαρρώδη λόγο, ο Καλαματιανός πολίτης και πολιτικός, εκφράζεται: «Με φοβίζουν οι πολιτικές που θα αναπτυχθούν, αλλά και η συνειδητοποίηση των ανθρώπων στο φαινόμενο αυτό. Θεωρώ ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών, γιατί ο μοναδικός υποστηρικτής περιορισμού του προβλήματος απέναντι στην κρίση, είναι το κοινωνικό σύνολο. Χρειάζεται ένας συνδυασμός ευαισθητοποίησης, της πολιτείας, των πολιτικών και των ίδιων των πολιτών.
Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς υπάρχει μεγάλη απειλή για τη Μεσόγειο. Πρέπει να υπάρξει άμεση αντιστροφή του φαινομένου.»
Η επιλογή του Πρωθυπουργού
Κύριε Μπένο. Να τολμήσω μια ερώτηση. Η επιλογή του πρωθυπουργού να αναθέσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε πολιτικό πρόσωπο άλλης παράταξης, σηματοδοτεί αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικό εκσυγχρονισμό.
Απάντηση: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει πολλές φορές ότι υπερβαίνει τα κομματική τείχη για τη χώρα. Αυτό έκανε και σε εμένα παρότι τόσο ο ίδιος γνωρίζει όπως επίσης πιστεύω και πολλοί, ότι ανήκω στο ΠΑΣΟΚ από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική και παραμένω πάντα εκεί.
Το θεωρώ πολύ τολμηρό ότι εμπιστεύτηκε έναν πολίτη μιας άλλης παράταξης. Είναι στα θετικά του. Η συνεργασία μας πήγε πολύ καλά. Τώρα τελευταία μου κάνει κάτι πράγματα που πρέπει να τα διορθώσει.
Ενώ στη Θεσσαλία ανακοίνωσε τα μέτρα ανασυγκρότησης και τους πόρους, για την Εύβοια και τον Έβρο μέχρι τώρα, τίποτε. Παρά ακόμα και την έκκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας που βρέθηκε στον Έβρο σε επιστημονικό συνέδριο για την κλιματική κρίση.
Πάντως ο Πρωθυπουργός παλαιότερα με άκουγε περισσότερο.»
Το «Διάζωμα» και τα θέατρα του Δίου
Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Σταύρο Μπένο, δεν ήταν δυνατό να μην σταθούμε στη σχέση του «Διαζώματος» με τα αρχαία θέατρα στο Δίον, πάντα με αναφορά γύρω από το αφήγημα της κίνησης πολιτών, το οποίο μας καλεί στο να ¨Υιοθετήσουμε ένα θέατρο¨
«Χαίρομαι, τονίζει ο κ. Μπένος, για την πρόσφατη αποκατάσταση των υποδομών στο ελληνιστικό θέατρο του Δίου, του σπουδαίου και ιστορικού αυτού θεάτρου στο οποίο σημαντικό ρόλο στην αναστήλωση έπαιξε ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας-καθηγητής, ο Γιώργος Καραδέδος, ένας άγιος άνθρωπος.
Προτείνω για τη συντήρησή του, μέσα από μια γιορτινή συνάντηση στην αρχή και το τέλος της λειτουργίας του να γίνεται μια πολιτιστική δράση όπου θα συλλέγονται το φθινόπωρο και ανάλογα την άνοιξη θα επανατοποθετούνται τα υλικά του, για να μην φθείρονται.
Παραμένει σε εκκρεμότητα το ρωμαϊκό θέατρο Δίου, στο οποίο θα συνδράμουμε, αναμένοντας όμως και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Το ρωμαϊκό θέατρο έχει μια ξεχωριστή κατασκευή. Έχει τον σφηνοειδή τρόπο υποστήριξης του κοίλου. Άκρως ενδιαφέρουσα.
Στο ¨Διάζωμα¨ προχωρούμε στο σχεδιασμό μιας νέας πρότασης ¨Πολιτιστικές διαδρομές¨. Για την Κεντρική Μακεδονία επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα ¨Αλέξανδρος¨ όπου χωροταξικά ως ένα είδος τουριστικού πολιτισμού θα προβάλουμε τα μνημεία της περιοχής. Θεωρώ ότι είναι το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο επισκέπτης θα περιδιαβεί ακολουθώντας την πολιτιστική διαδρομή ¨Αλέξανδρος¨ και θα γνωρίσει, την Πέλλα όπου γεννήθηκε ο σημαντικότερος Έλληνας, τη Βεργίνα που ανδρώθηκε, το ιερό του Δίου όπου κατέφευγε, τη Θεσσαλονίκη των επιγόνων του, το Κιλκίς και την Αμφίπολη τις έδρες του στρατού του και του ναυτικού του αντίστοιχα και την Χαλκιδική του παιδαγωγού του, Αριστοτέλη.»
Τιμή στο Δημήτρη Σταματόπουλο
Πριν την αποδέσμευση και την αποφώνηση της συνέντευξης που έγινε με διαδικτυακή σύνδεση, του εθελοντή της πατρίδας μας, του Σταύρου Μπένου, αποχαιρετώντας την κουβέντα μας στάθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό σε έναν συμπατριώτη του και αγαπημένο του φίλο, τον αείμνηστο Δημήτριο Σταματόπουλο. Καθότι η κόρη του η εκπαιδευτικός Πολυτίμη, συμμετείχε στη διαδικασία του ρεπορτάζ, όπως και ο εγγονός του ο εκδότης μας, Δημήτρης Παπακώστας.
Με συγκίνηση σκιαγράφησε: «Πολυτίμη και Δημήτρη που φέρεις και το όνομά του, να είστε πολύ περήφανοι για τον εκλιπόντα. Ο Δημήτριος Σταματόπουλος υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα, συνομιλούσα και άκουγα τις πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις του, ήταν σεμνός, άφησε έργο, ένας φοβερός ιστοριοδίφης.»
Στην τεχνική διαδικτυακή υποστήριξη του ρεπορτάζ, ήταν ο Αντώνης Βελώνης.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στονΔημοσιογράφο Περικλή Χατζηγιάννη.