Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
πηγή: ΕλευθερίαOnline
H ανασυγκρότηση του Εβρου, ιδιαίτερα σε αυτήν τη γεωπολιτική συγκυρία, αποτελεί μια από τις βασικές ενότητες της δεύτερης και τελευταίας ημέρας του Regional Growth Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο φιλοξενείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Τη συνδιοργάνωση της ενότητας έχει η διαΝΕΟσις και σε μια από τις πιο σημαντικές τοποθετήσεις ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Σταύρος Μπένος αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986 και στην προοπτική ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.
Σταύρος Μπένος (πρόεδρος σωματείου “Διάζωμα”): “Όταν ξεκίνησα στον Δήμο Καλαμάτας οι προτεραιότητές μου ήταν ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Ο Μάνος Χατζηδάκης με έμαθε να βλέπω τη μεγάλη εικόνα στην πολιτική. Μετά ήρθε ο σεισμός του 1986. Τη νύχτα του σεισμού
Πάνω από τα συντρίμμια, μέσα μου είχα μια φλόγα ελπίδας, γιατί έβλεπα τη μελλοντική πόλη. Η ανοικοδόμηση έγινε με το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο ολιστικό σχέδιο ανοικοδόμησης μετά από φυσική καταστροφή.
Η Καλαμάτα δίνει ακόμη έργα από τους σεισμούς. Η εμπειρία της βόρειας Εύβοιας δείχνει ότι πρέπει να πορευόμαστε σε τρεις άξονες. Θέλει μάνατζμεντ, ενιαία στρατηγική και έργα ωρίμανσης. Στην Ελλάδα προτείνουμε έργα χωρίς να νοιαζόμαστε αν είναι ώριμα. Αυτός είναι ο εφαρμοστικός οδηγός, το manual, σε όλη την Ευρώπη. Ο κοιμώμενος γίγαντας του Εβρου είναι ο πρωτογενής τομέας”.
Φαίη Μακαντάση (επικεφαλής ερευνών διαΝΕΟσις): “Με τη διαΝΕΟσις εξειδικεύσαμε μεγάλες έρευνες στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ο Σταύρος Μπένος είναι ένας άνθρωπος σμιλεύει με τα εργαλεία της πίστης. Η βόρεια Εύβοια υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή και μέσα από τη συνεργασία μας, κατάλαβα τη λογική του, η οποία έχει κάτι βαθύτερο. Πρώτα ονειρεύεσαι, μετά κάνεις τα όνειρα κοινό κτήμα και μετά να προχωρείς με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, προσηλωμένος στον στόχο. Στην Ελλάδα αναζητούμε σχέδια μετά από μια φυσική καταστροφή αντί να γίνεται το αντίθετο. Η Θράκη είναι μια περιοχή στην οποία μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Χρειάζονται μέτρα για το δημογραφικό. Σύμφωνα με τον Μακιαβέλι, όταν η θέληση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες. Ελπίζω να δούμε στη Θράκη το 2030 κάτι διαφορετικό”.
Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες “Πελοπόννησος” και “Ο Χρόνος”, με τη συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.