Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: insider.gr
Tης Πένης Χαλάτση
Η αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη με σημαντικά έργα και δράσεις να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και τις μελέτες να προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος. Το στρατηγικό σχέδιο της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας (master plan) έχει πλέον ολοκληρωθεί και προβλέπει σειρά από μεγάλες και μικρότερες δράσεις, καινοτόμα έργα που εκτείνονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με βασική προτεραιότητα την αναγέννηση των καμένων εκτάσεων, την ανάπτυξη των υποδομών και την ανάπτυξη έργων με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επόμενο ορόσημο είναι να ολοκληρωθούν όλες οι θεματικές μελέτες και μέχρι το Δεκέμβριο του 2022 να έχει εγκριθεί η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε) ενώ ως ορόσημο για τις οι προσκλήσεις των έργων και δράσεων έχει τεθεί η 1η Μαρτίου του 2023.
Σε ποιες περιοχές αφορούν οι παρεμβάσεις – Ποιοι κλάδοι αναμένεται να αναζωογονηθούν
Ως περιοχή παρέμβασης ορίζεται η πυρόπληκτη περιοχή του βόρειου τμήματος της Εύβοιας 30.446 κάτοικοι), η οποία περιλαμβάνει τους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας, συνολικής έκτασης 1.084,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία αντιστοιχεί στο 30% της έκτασης της Εύβοιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (2021), στις συγκεκριμένες περιοχές λειτουργούν 1.824 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 45 υπέστησαν ζημιές που συνολικά υπερβαίνουν τα 1,8 εκ. ευρώ.
Η Βόρεια Εύβοια πριν από τις πυρκαγιές ήταν η πρώτη σε παραγωγή ρητίνης πανελλαδικά, παράγοντας το 85% της εγχώριας ρητίνης (5.500 τόνους περίπου ετησίως) και το 90% της ευβοϊκής παραγωγής, απασχολώντας 500 και πλέον άτομα της περιοχής. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κλάδο της οικονομίας της Βόρειας Εύβοιας με μακραίωνη ιστορία και με 5 εκ. ευρώ περίπου ετήσιο τζίρο, ο οποίος δέχτηκε βαρύτατο πλήγμα από την καταστροφή του δάσους 2, με αντίκτυπο στην απώλεια παραγωγής ρητίνης τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον. Σύμφωνα με τη μελέτη της αγροδιατροφής, η πληγείσα περιοχή αποτελούσε την 3η μεγαλύτερη μελισσοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας με 400-900 τόνους ετησίως, κυρίως πευκόμελου (60-70%). Η πυρκαγιά έπληξε 300 τουλάχιστον μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις και στέρησε από την μελισσοκομία της περιοχής (του νησιού αλλά και όλης της Περιφέρειας) τη σπουδαιότερη πηγή μελιού, τα πεύκα, αφού το 90% της καμένης δασικής έκτασης ήταν χαλέπιος πεύκη, η οποία θα έχει αρνητικό πρόσημο στην παραγωγή μελιού σε βάθος χρόνου, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο (εκτίμηση για μείωση της ετήσιας παραγωγής 30%).Παράλληλα και σύμφωνα με τη Μελέτη της Αγροδιατροφής, το 40% των ελαιώνων του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και το 60% του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης-Αγίας Άννας υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και μάλιστα ένα μέρος κάηκε ολοσχερώς (5% και 40% αντίστοιχα στους 2 δήμους)
Η φωτιά έκαψε 520.000 στρέμματα, εκ των οποίων σχεδόν 382.000 στρέμματα ήταν δασικές εκτάσεις, αντιστοιχώντας περίπου στο 74% της συνολικής πυρόπληκτης έκτασης.