Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή:hfc-worldwide.org
Αρχαία Μεσσήνη: ένα αρχαιολογικό πάρκο που έφερε στο φως 800 επιγραφές, 9.000 νομίσματα και 18.000 αντικείμενα
Σε ένα σύγχρονο θρύλο της Αρχαιολογίας με διεθνή ακτινοβολία, αφιερώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τη διαδικτυακή εκπομπή «Προσωπικότητες» του Ιουλίου 2021.
Συναντήσαμε τον Πέτρο Θέμελη στην εντυπωσιακά αναστηλωμένη Αρχαία Μεσσήνη. Το «Αρχαιολογικό Πάρκο», όπως ο ίδιος το αποκαλεί, καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Απώτερος στόχος αυτής της αναστήλωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη να μεταφερθεί νοερά στην εποχή της ακμής της πόλης. Αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζεται ως «κοινωνικοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων με σκοπό τα μνημεία να είναι «ζωντανά», με έντονο το στοιχείο της τρίτης διάστασης.
Στις «Προσωπικότητες» Ιουλίου 2021 του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο Πέτρος Θέμελης με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, ξαναζωντανεύει την ιστορία της Αρχαίας Μεσσήνης αναφερόμενος στο τιτάνιο ανασκαφικό του έργο και στη συγκινητική εμπειρία της πρώτης συναρπαστικής ανακάλυψης.
Γιατί στην Αρχαία Μεσσήνη υπάρχουν δύο θέατρα; Ποια ήταν η σχέση της με την Ιταλία; Ποιος ο ρόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Τι κατέγραψε ο Παυσανίας που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη;
Ο Πέτρος Θέμελης αποκαλυπτικός, απαντά σε ερωτήσεις και συγχρόνως αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας στην επιστήμη της αρχαιολογίας.
Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, στις 18:30,
στην ιστοσελίδα, το facebook και το youtube του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Το trailer της εκδήλωσης
Το βίντεο:
Δείτε επίσης:
Πέτρος Θέμελης: Ένας θρύλος της Αρχαιολογίας – ρεπορτάζ Νέα Κρήτη