Γρήγορη μετάβαση

Παρουσιάζεται στην Καλαμάτα το βιβλίο η“Ανασκαφή” του Πέτρου Θέμελη

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Η παρουσίαση του βιβλίου “Ανασκαφή” του ομότιμου καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας και διευθυντή του προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρου Θέμελη θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα και ομιλητές θα είναι οι επίκουρη καθηγήτρια Μ. Ξανθοπούλου, η δρ. Ε. Μηλίτση από το Υπουργείου Πολιτισμού και ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς.

Ο Πέτρος Θέμελης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μας δίνει μια σύντομη εικόνα της προσπάθειάς του: “Προχώρησα στη συγγραφή ενός σύντομου, εύληπτου εγχειριδίου ανασκαφικής τεχνικής για να υπογραμμίσω την ανάγκη επικράτησης και στη χώρα μας ενός ενιαίου συστήματος τεκμηρίωσης των ανασκαφικών δεδομένων, ενός ομοιόμορφου τρόπου τήρησης ημερολογιακών σημειώσεων από όλους τους ανασκαφείς στην Ελλάδα, εύκολου στη χρήση, αποτελεσματικού και δεκτικού μηχανογράφησης. Η απομάκρυνση των στρωμάτων κατά την ανασκαφή επιτρέπεται και δικαιολογείται μόνον εφόσον λαμβάνεται μέριμνα για μια πλήρη επί τόπου τεκμηρίωση της θέσης των κινητών ευρημάτων στις επάλληλες στρώσεις (σε έκταση και βάθος), της σύστασης της κάθε στρώσης, του περιεχομένου, της χρονολόγησής της, με βάση την κεραμική και τα νομίσματα, καθώς και των παραγόντων δημιουργίας της, εάν δηλαδή οφείλεται σε φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει τα νέα στελέχη του, να τους παρέχει τα αναγκαία για μια ανασκαφή μέσα και να τους ενισχύει με προσωπικό άλλων κλάδων, ώστε να ολοκληρώνεται μεθοδικά η ανασκαφική διαδικασία κάθε μέρα, από την αποκάλυψη ως τον καθαρισμό και τη διαλογή των θραυσμάτων κεραμικής, τη φωτογράφηση, τη σχεδίαση, την τελική καταγραφή και την ταξινόμηση όλων των ευρημάτων.

Στη διαδικασία αποκάλυψης των υλικών κατάλοιπων του ανθρώπινου παρελθόντος, σε αυτό δηλαδή που ονομάζουμε ανασκαφή, η Αρχαιολογία εφαρμόζει τη μέθοδο των θετικών επιστημών και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμβολή τόσο αυτών των επιστημών όσο και της επιστήμης της συντήρησης, καθώς και των ιστορικών επιστημών”.

Μπορείτε παρακάτω να δείτε φωτορεπορτάζ του κ. Φώτη Κουτρουμπή, εθελοντή του Διαζώματος