«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Πηγή: www.90fm.gr
Καραγεώργη Σερβίας 6, πλατεία Συντάγματος, Πέμπτη μεσημέρι. Μετά από αρκετά τηλέφωνα και συνεννοήσεις ανέβαινα στον 3 όροφο, στο γραφείο του Χρ. Τριαντόπουλου.
Μου είχαν πει συνομιλητές του από την κυβέρνηση και όχι μόνο, ότι είναι ακριβής στα λόγια του και στην ώρα του. «Οn Time» και «to the point». Άλλωστε το είχα διαπιστώσει και δια ζώσης στις κατά καιρούς και πολλές περιοδείες του στην Εύβοια.
Μπήκα στο γραφείο του για την συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που δίνει για πρώτη φορά σε ΜΜΕ όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και στην Στερεά Ελλάδα . Απάντησε χωρίς φόβο, αλλά με ειλικρίνεια και ευθύτητα για το τι αντίκρισε την πρώτη φορά στην Εύβοια, τι έκανε η κυβέρνηση, πως αισθάνεται για τους Ευβοιώτες, τα έργα αποκατάστασης, τα χρήματα που έχουν δοθεί, το συνεχές ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον επικεφαλής της ανασυγκρότησης Σταύρο Μπένο, για τους συναδέλφους του υφυπουργούς, τους δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, για τις εκλογές.
Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, αλλά και για το πως αντιμετωπίζει η οικογένεια του την απουσία του και την παρουσία του ανά την Ελλάδα.
Η ματιά μου πέφτει πάνω στο γραφείο του, όπου υπάρχουν δεκάδες κίτρινοι φάκελοι που επεξεργάζεται λεπτομερώς. Τα τεκταινόμενα για την αποκατάσταση διάφορων περιοχών της Ελλάδος, που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα.
«Έχουμε μια ώρα», μου είπε. Πράγματι ήταν μια ώρα, τη εξαιρέσει αρκετών λεπτών αθροιστικά, που μιλούσε στα τηλέφωνα για τις πληγείσες περιοχές ανά την χώρα.
Εξηγούσε και κατηύθυνε τους συνομιλητές του, με μια απίστευτη ηρεμία όπως πρέπει, για κάποιον που κάνει διαχείριση κρίσης αλλά και αποκατάστασης, όπως για το όμορφο νησί μας, που δείχνει και στην πράξη ότι δικαίως του αποδίδεται το «εύσημο» δημότης της Εύβοιας.
Μαρία Kαράπα: Υπάρχει κάποιο άλλο μετρό ή κάποιος άλλος πρωτόλειος σχεδιασμός για τις επιχειρήσεις που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα;
Χρήστος Tριαντόπουλος: Στηρίζουμε άμεσα τις επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα μέτρο χορήγησης μη επιστρεπτέου ποσού στις επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα ή έμμεσα από την πυρκαγιά στους δύο δήμους, σε επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 20% όσον αφορά το επίμαχο τρίμηνο, δηλαδή ουσιαστικά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Ήδη έχουν αρχίσει οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις αυτές με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα δυο-τρεις εκταμιεύσεις έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις που δικαιούνται, μετά και από μία προσαρμογή που κάναμε για να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, να μπορούν να πάρουν τη χρηματοδότηση για τις οικονομικές απώλειες που είχαν εκείνη την περίοδο. Παράλληλα, όμως, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, είναι υπό τελική διαμόρφωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ένα νέο σχέδιο κάλυψης των δαπανών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Θα δοθεί στην δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, με βάση τον τζίρο που είχαν προηγούμενη περίοδο θα μπορούν ένα κομμάτι δαπανών – που έκαναν – να καλυφθεί από το κράτος και αυτό θα είναι πάλι μη επιστρεπτέο. Με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε εκ νέου τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μέτρο του πρώτο τριμήνου του 2022 και υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Μαρία Καράπα: Ποιος είναι ο στόχος σας με τις πρωτοβουλίες αυτές;
Χρήστος Τριαντόπουλος: Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να δοθούν πόροι για να στηριχθεί η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, με έμφαση και στη νέα τουριστική περίοδο. Θυμίζω, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις στηρίζονται με την κρατική αρωγή ως προς την κάλυψη των ζημιών που είχαν άμεσα από την πυρκαγιά, με το ποσοστό να φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Ήδη έχουν σταλεί οι πρώτοι φάκελοι από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Οικονομικών τους επεξεργάζεται για να προχωρήσει τις πληρωμές την επόμενη περίοδο. Και φυσικά να τονίσω ότι, πλέον, έχει περάσει ειδική διάταξη στο νέο αναπτυξιακό νόμο όπου σε περιοχή που έχει πληγεί από φυσική καταστροφή – με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής – η κρατική στήριξη μπορεί να φτάσει στο 100% του ποσοστού της ενίσχυσης που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περιοχή αυτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει, σύμφωνα με σχετικό χάρτη, σε κάθε Περιφέρεια η ενίσχυση του Κράτους να φτάνει μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό.
Μαρία Καράπα: Έχουν υπάρξει φαινόμενα κυβερνητικών παραγόντων στο παρελθόν οι οποίοι έταξαν αλλά ξέχασαν. Για να αποδώσουμε όμως τα τω Καίσαρα τω καίσαρει γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων.
Χρήστος Τριαντόπουλος: Το μεγάλο στοίχημα από την πρώτη στιγμή είναι να μετατρέψεις την επιφύλαξη που έχουν οι πολίτες, σε αισιοδοξία. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αυτό που λες, το κάνεις πράξη. Συνεπώς, η απάντηση στο πρόβλημα που προκύπτει κάθε φορά είναι να δείξεις ότι υλοποιείς δίκαια και όσο πιο γρήγορα γίνονται αυτά που έχεις πει. Για αυτό και ουσιαστικά επιλέγουμε να είμαστε σε άμεση επαφή με τους πολίτες, ώστε το μήνυμα να περνάει και στον κόσμο, αλλά και να λαμβάνουμε ανταπόκριση για την προσπάθεια που καταβάλλεται. Όταν προχωράς μαζί με τους πολίτες σε μία προσπάθεια υλοποίησης πραγμάτων -όχι μόνο υποσχέσεων- τότε είμαστε όλοι συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια που ο καθένας έχει το μερίδιο που του αναλογεί. Για αυτό και πάντα, σε όποια δήλωση κάνω, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισημαίνω τη λέξη συνεργασία. Με ενδιαφέρει η συνεργασία. Συνεπώς, και στη Βόρεια Εύβοια έχουμε διαμορφώσει ένα δίκτυο συνεργασίας με όλους. Τους παραγωγικούς φορείς, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, την περιφέρεια, τους βουλευτές, τον υφυπουργό που προέρχεται από την περιοχή, τους δημάρχους, αλλά και τους ενεργούς πολίτες. Και έχει αποτέλεσμα.
Μαρία Καράπα: Να θέσουμε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων λοιπόν. Υπήρξαν δυσκολίες στις επαφές σας με τον περιφερειάρχη μας Φανή Σπανό τους δημάρχους Γ.Τσαπουρνιώτη, τον Γ. Κοτζιά, τον κ Γεροντίτη και άλλους φορείς. Πώς αντιμετωπίστηκαν και πώς είναι οι σχέσεις σας αυτή τη στιγμή ;
Χρήστος Τριαντόπουλος: Γενικότερα, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από την αρχή, δηλαδή την επόμενη ημέρα της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Ο στόχος, όμως, από εκείνη την ημέρα ήταν κοινός και κατευθυνθήκαμε με στενή συνεργασία και επικοινωνία προς αυτό τον στόχο. Διαμορφώθηκε ένα γόνιμο επίπεδο συνεργασίας και επικοινωνίας, πολλές φορές και στο πεδίο, ακούγοντας και πολίτες ή φορείς που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν εντελώς διαφορετική άποψη και, φυσικά, πολιτικές αντιρρήσεις. Αλλά και αυτές οι διαφορετικές απόψεις αποτέλεσαν μέρος της ευρύτερης συζήτησης με τη συμμετοχή όλων. Και όταν λέω με όλους, εννοώ με όλους και το επιδιώκω αυτό. Είμαι, συνεπώς, πολύ ευχαριστημένος από την συνεργασία που έχουμε. Και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για αυτό.
Μαρία Καράπα: Η ενασχόληση σας με το αντικείμενο που σας εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός είναι εκ του αποτελέσματος επί εικοσιτετράωρου βάσεως. Σας είδαμε στην Φλώρινα στις καταστροφές, αμέσως μετά στην Εύβοια και σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδος. Ήρθε κάποια στιγμή που είπατε, κουράστηκα ;
Χρήστος Τριαντόπουλος: Όχι, ούτε καν. Θέλω να συμβάλλω στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, οι οποίοι σε μία συγκεκριμένη, πολύ δύσκολη, στιγμή έχουν ανάγκη από τη βοήθεια του κράτους. Το εν λόγω αντικείμενο αποτελεί και ερευνητικό πεδίο, με το οποίο είχα ασχοληθεί ερευνητικά την προηγούμενη περίοδο, καθώς σχετίζεται με την αδυναμία που έχει το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας μας. Αδυναμία που σχετίζεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρύτερο ελληνικό κοινωνικοοικονομικό υπόδειγμα. Και το συναντάμε σε αρκετές περιπτώσεις και στην οικονομική δραστηριότητα, αφού έχουμε πολύ μικρές επιχειρήσεις και απουσία συνεργασίας και συνεταιρισμών, ενώ το έλλειμμα αυτό το συναντάμε και στη σχέση πολιτών με θεσμούς. Μεγαλύτερος θεσμός είναι το κράτος όποτε για να ενισχύσεις το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος και να αρχίσει ο πολίτης να το εμπιστεύεται, πρέπει το κράτος να φανεί δίπλα του στη μεγάλη δυσκολία. Και αυτό κάνουμε μέσα από τη νέα φιλοσοφία προσέγγισης της διαδικασίας αποκατάστασης
μετά από μία φυσική καταστροφή. Και αποδίδει.
Μαρία Καράπα: Η οικογένειά σας όλο αυτό το πρόγραμμά σας πώς το εκλαμβάνει;
Χρήστος Τριαντόπουλος: Δεν μπορώ να πω ότι βρίσκει απόλυτα σύμφωνη τη σύζυγό μου και τις μικρές κυρίες του σπιτιού. Υπάρχει, όμως, κατανόηση και στήριξη. Η σύζυγός μου,
πλέον, παρακολουθεί πιο συχνά από ποτέ τα δελτία καιρού..!
Μαρία Καράπα: Εκτός από τον θεσμικό ρόλο που έχετε υπάρχει και η ιδιότητα του πολιτικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, όποτε θέλω να σας ρωτήσω πόσες φορές θα έρθετε ακόμα στην Εύβοια μέχρι τις εκλογές;
Χρήστος Τριαντόπουλος: Θα έρθω πάρα πολλές φορές, γιατί εκλογές έχουμε το καλοκαίρι του 2023, οπότε μέχρι τότε έχουμε πάρα πολύ χρόνο. Άλλωστε, το σχέδιο Ανασυγκρότησης υπό το Σταύρο Μπένο έχει, όπως γνωρίζετε, μακρύ ορίζοντα. Η εν λόγω διαδικασία έχει μπει από την πρώτη στιγμή μπροστά. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση εντατικής εκπόνησης μελετών, αλλά και αρχικής προώθησης και υλοποίησης των στοχευμένων έργων που έχει ως ορίσει ως «φωτοδότες» ο κύριος Σταύρος Μπένος -με τον οποίο έχουμε εξαιρετική σχέση και συνεργασία. Παράλληλα, την επόμενη περίοδο, θα συνεχίζεται το σκέλος της κρατικής αρωγής που συντονίζω και θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό τους επόμενους λίγους μήνες. Συνεπώς θα έρθω αρκετές φορές ακόμα στην Εύβοια.
Μαρία Καράπα: Εσείς θα είστε και πάλι υποψήφιος στην γενέτειρας σας την Μαγνήσια όπου είχατε για πολλά χρόνια πολυσχιδή δραστηριότητα;
Χρήστος Τριαντόπουλος: Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου είναι απόφαση του Προέδρου και των σχετικών διαδικασιών του κόμματος. Προσωπικά, θα ήθελα να είμαι υποψήφιος εκ
νέου στη Μαγνησία. Αν τελικά συμμετάσχω σε αυτές, το βέβαιο είναι ότι δεν θα σταματήσω και μετά τις εκλογές, όπως και πριν τις εκλογές, να ασχολούμαι με την περιοχή
της Βόρειας Εύβοιας, γιατί σας είπα ότι έχω αναπτύξει πλέον με τους ανθρώπους, δημοτικούς παράγοντες, και όχι μόνο, προσωπικές και φιλικές σχέσεις.
Μαρία Καράπα: Τι γυρεύει τελικά ένας οικονομολόγος από τη Μαγνησία στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας;
Χρήστος Τριαντόπουλος: Πριν από τη στήριξη και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας έχω περάσει από πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις μετά από μία φυσική καταστροφή. Πρόκειται για μία διαδικασία που αποτελεί ουσιαστικά την επίλυση ενός δύσκολου οικονομικού προβλήματος με άμεσο κοινωνικό και παραγωγικό αντίκτυπο, καθώς θα πρέπει να βρεις τους πόρους, να τους διοχετεύσεις γρήγορα και δίκαια σε αυτούς που πρέπει. Οπότε πρέπει ουσιαστικά να αξιοποιήσεις τους κρατικούς πόρους, είτε είναι του Υπουργείου
Οικονομικών, είτε είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είτε άλλων Υπουργείων, ώστε να διοχετευθούν σε εκείνους τους διαύλους που θα επιτρέψουν οι πόροι
αυτοί να φτάσουν γρήγορα και δίκαια στους πολίτες. Συνεπώς, ένας πολιτικός οικονομολόγος -το αντικείμενό μου είναι πολιτική οικονομία- πρέπει εύκολα να εντοπίζει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες σε μία κοινωνία, και, λόγω εξειδίκευσης, να προτείνεις τις απαραίτητες λύσεις που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και θα πετύχουν το διττό
στόχο: ταχύτητα και δικαιοσύνη.
Μαρία Καράπα: Κλείνοντας θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα προς τους Ευβοιώτες και δη προς τους Βορειοευβοιώτες.
Χρήστος Τριαντόπουλος: Η αποκατάσταση δεν είναι ένα 100στάρι! Είναι ένας μαραθώνιος στον οποίον πρέπει να πηγαίνουμε με βάδην γοργό και να φτάσουν όλοι στον τερματισμό.
Όταν λέω όλοι, το εννοώ και το κάνουμε πράξη! Δεν θα πρέπει κάποιος ο οποίος έχει πληγεί να μην έχει την στήριξή του κράτους, αφού την δικαιούται. Συνεπώς, σε αυτόν τον
μαραθώνιο με ταχύ βηματισμό, έχουμε διανύσει πολλά μέτρα και έχουμε αποτέλεσμα. Έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας καθώς θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο εκείνο στον
τερματισμό μας και θα είναι πλέον όλοι, όσοι δικαιούνται στήριξης, ικανοποιημένοι. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαστε σε ένα αρκετά καλό δρόμο, τουλάχιστον έτσι το
εκλαμβάνω, μέσα από τη συχνή παρουσία μου στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες. Και θα συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία με τους Βορειοευβοιώτες, όπως και με τους πολίτες των
άλλων περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Άλλωστε, όπως είπα, θα με βλέπουν συχνά, ακόμα και μετά τη διαδικασία στήριξης και αποκατάστασης.