Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Πηγή: epirus.post.gr
Μία μεγάλη βραδιά για την Αρχαία Δωδώνη, για την Ήπειρο, για την ιστορία και τον πολιτισμό. Το πρώτο διάζωμα του αρχαίου θεάτρου, του μεγαλύτερου της χώρας, αποδόθηκε στο κοινό μετά από πολυετείς εργασίες αναστήλωσης.
Η ξεχωριστή αυτή στιγμή συνοδεύτηκε με μία καταπληκτική συναυλία από την Ορχήστρα Νέων Βοστώνης που οργάνωσε ο Δήμος Δωδώνης στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Υπουργός Πολιτισμού, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Δωδώνης, Δήμαρχοι της περιοχής, αστυνομικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ήταν αυτός που έδωσε την είδηση της βραδιάς ανακοινώνοντας την χρηματοδότησης ανασκαφής στο Βουλευτήριο, που αποτελούσε το Κοινό των Ηπειρωτών.
Διαβάστε αναλυτικά: Η Βουλή χρηματοδοτεί ανασκαφή στο Βουλευτήριο της Αρχαίας Δωδώνης
«Είναι μία μεγάλη μέρα για την Ήπειρο καθώς το κάτω διάζωμα αποδίδεται σε χρήση μετά από εργασίες και προσπάθειες 22 ετών» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής και ανακοινώνοντας την χρηματοδότηση για την ανασκαφή στο Βουλευτήριο σημείωσε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη. «Μερικοί από μας όταν λέμε όλοι μαζί το εννοούμε. Κι έτσι προχωράμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη μακρά διαδρομή των εργασιών αλλά και στο εμπόλεμο κλίμα που είχε δημιουργήσει μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του Υπουργείου η απόφαση του 1999 για κλείσιμο του αρχαίου θεάτρου και διακοπή των παραστάσεων.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει ότι τα μνημεία πρέπει να τα προστατεύουμε. Κάποια στιγμή μπαίνουν στην εντατική και από κει βγαίνουν αναστημένα» είπε η Υπουργός και συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο θέλει τα μνημεία ζωντανά και είναι ζωντανά όταν τα αγαπά ο κόσμος.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί από το 2014 με την Περιφέρεια Ηπείρου για την «Πολιτιστική Διαδρομή» καθώς αυτή συνδυάζει την προοπτική της Ηπείρου έχοντας στον πυρήνα της την βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προσόν. Μπορεί να συνδυάζει την κληρονομιά της με την σύγχρονη δημιουργία. Αυτό λειτουργεί όχι μόνο αναπτυξιακά. Βοηθά τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τα μνημεία και δίνουν μοναδική εμπειρία στον καλλιτέχνη» κατέληξε η Υπουργός χαρακτηρίζοντας ιδανικό το γεγονός απόδοσης του αρχαίου θεάτρου την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς μίλησε για μία σπουδαία μέρα όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για ολόκληρη την χώρα. Σημείωσε ότι η κλιματική κρίση απειλεί και τα μνημεία ενώ έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα για την προστασία της βιοποικιλότητας στους αρχαιολογικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα υλοποιήσουν από κοινού δράσεις.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης χαρακτήρισε σημαντική την ολοκλήρωση του έργου καθώς δίνει ζωή στο θέατρο και θα επιτρέψει στο μέλλον να βρεθούν πολλές γενιές στα ίδια εδώλια.
Έθεσε στην Υπουργό το αίτημα για επανεξέταση της πρώτης ζώνης απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου όπως επίσης και το αίτημα του Δήμου για την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου με αξιοποίηση της συλλογής Καραπάνου.
Επίσης χαρακτήρισε σημαντική την προσπάθεια για ένταξη στον κατάλογο της Unesco των αρχαίων ελασμάτων αλλά τόνισε ότι κεντρικός στόχος είναι η ένταξη στον παγκόσμιο κατάλογο του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου.
Στο ιστορικό των εργασιών αναφέρθηκε η Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου η οποία και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν από το 1998 μέχρι και σήμερα.
«Η Δωδώνη δεν είναι απλά ένα τοπόσημο της περιοχής αλλά είναι σημείο αναφοράς των απανταχού Ηπειρωτών» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι αποδίδεται στο κοινό μετά από ένα μεγάλο διάστημα επίπονων εργασιών.