Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: www.epiruspost.gr
Το διαθεματικό πολυσυλλεκτικό εγχείρημα «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη», επιχειρεί την σύνδεση του ποιητικού σύμπαντος και της σχέσης του Καβάφη με την αρχαιότητα, -έτσι όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τέσσερα ποιήματα- με τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Νικόπολης και της ιστορίας της. Στο πλαίσιο αυτό, η Artifactory διοργανώνει για το 2021 μια θεματική εμπειρία με έμπνευση από το ποίημα του Κ. Καβάφη “Το Τέλος του Αντωνίου”. Πρωτότυπα έργα στις τέχνες της φωτογραφίας και της μουσικής θα παρουσιαστούν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στις 28 και 29 Αυγούστου 2021 πλαισιωμένα από μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση.
Το εγχείρημα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Artifactory και εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρικτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και το Θεατρικό Εργαστήρι της Πρέβεζας ενώ αρωγός είναι το σωματείο Διάζωμα. Το ανοιχτό κάλεσμα για δημιουργική φωτογραφική απόδοση του ποιήματος υποστηρίζεται από την FuijiFilm Hellas. Τα αρχειακά τεκμήρια αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση © 2016-2018 Αρχείο Καβάφη, Ίδρυμα Ωνάση.
2021: Το Τέλος του Αντωνίου
Τα δύο ιδιαίτερα αυτά απογεύματα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν στις 19.15 με μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης από την Πολυξένη Μπάρκα, ξεναγό-αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και παράλληλα στο ποίημα, από τον Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Η απαγγελία του ποιήματος θα γίνει από τον Κοσμά Μαρκή, ηθοποιό από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.
Στη συνέχεια στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης στις 20.30 θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπα μουσικά έργα εμπνευσμένα από το ποίημα του Κ. Καβάφη:
«Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου» της Διαμαντίνας Βραχλιώτη, το οποίο θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο L’Anima (Στέλλα Τσάνη-βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο – βιολί, Ηλίας Σδούκος – βιόλα και Λευκή Κολοβού – βιολοντσέλο)
και το έργο “The Antonian Surceace”, σύνθεση του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου και εκτέλεση από το σύνολο “Anemoen Fronima” (Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος-άλτο σαξόφωνο, Σπύρος Κούκας -κλαρινέτο, Επαμεινώνδας Τζιβένης- βιολί, Στέλλα Παυλάκη- βιολί, Αντώνης Τζιβένης -βιόλα, Άρτεμις Κουκουζίκα -τσέλο) σε διεύθυνση του Αλέξανδρου Πουρλουκάκη.
Θα ακολουθήσει η videowall προβολή των φωτογραφιών όσων ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της Artifactory για την δημιουργική απόδοση του ποιήματος και θα ανακοινωθούν τα τρία έργα που βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ελένη Μουζακίτη, φωτογράφο, εκπαιδευτικό, επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων, Νατάσσα Χριστιά, επιμελήτρια, Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και Βασίλη Κολτούκη, ταξιδευτή φωτογράφο, ποιητή, σχεδιαστή κολάζ, επιμελητή και σχεδιαστή βιβλίων. Τα δώρα για τα τρία έργα που θα βραβευτούν είναι :
Πρώτο βραβείο: Mια φωτογραφική μηχανή Fujifilm instax mini LiPlay χορηγία της Fujifilm Hellas, & το φωτογραφικό βιβλίο «Το Βλέμμα της Αιωνιότητας» του Ηλία Μπουργιώτη, χορηγία του «Φωτο – Βιβλιοπωλείου» της iFocus Photo Gallery.
Δεύτερο βραβείο: Ένα τύπωμα 40 x 60 σε κάδρο ξύλινο με ματ τζάμι, χορηγία της iFocus Photo Gallery
Τρίτο βραβείο: Το φωτογραφικό λεύκωμα One Day a kite flying του Ανδρέα Ζαχαράτου (εκδόσεις Τόπος ), χορηγία του «Φωτο – Βιβλιοπωλείου» της iFocus Photo Gallery.
Χρήσιμες πληροφορίες
• Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει (για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης είναι 8€ το ολόκληρο εισιτήριο, και 4€ το μειωμένο).
• Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για την ξενάγηση διατίθενται 20 θέσεις για κάθε μέρα, ενώ για την συναυλία και την βίντεο-προβολή το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 600 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/ και στην αναζήτηση Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη.
• Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
• Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.