Γρήγορη μετάβαση

Καθημερινή: Το μέλλον της Εύβοιας είναι πράσινο

Συνέδριο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών

πηγή: Καθημερινή

Το μέλλον της Εύβοιας είναι πράσινο-3

Μετακίνηση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παραγωγή πέλετ από βιομάζα, αξιοποίηση της γεωθερμίας, πρόληψη πυρκαγιών με χρήση drones, ανεμογεννήτριες σε βραχονησίδες. Μια καθημερινότητα που θα στηρίζεται σε καθαρές μορφές ενέργειας και συστήματα που θα προλαμβάνουν τις φυσικές καταστροφές – αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το μέλλον της βόρειας Εύβοιας, σύμφωνα με προτάσεις που διατυπώθηκαν στο 1ο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Κρίση, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Αιδηψού λίγο πριν από την εκπνοή του 2022. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ινστιτούτο για την Προώθηση της Ερευνας και της Εκπαίδευσης Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας (ARISTEiA) των ΗΠΑ, το οποίο της έδωσε σάρκα και οστά με την υποστήριξη του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και της επιτροπής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.

Δεκαοκτώ ακαδημαϊκοί από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και 30 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 26 πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας, του Βελγίου και της Βρετανίας συναντήθηκαν στον τόπο όπου πριν από ενάμιση χρόνο συντελέστηκε εκτεταμένη οικολογική καταστροφή. «Επιδιώκουμε να στρέψουμε την προσοχή των Ελλήνων φοιτητών στον διεπιστημονικό διάλογο, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» κ. Κωνσταντίνος Δροσάτος, αντιπρόεδρος του ινστιτούτου ARISTEiA και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cincinnati. Η Ελλάδα, η οποία «βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της περιβαλλοντικής κρίσης», αποτελεί ίσως τον ιδανικό τόπο για να ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος. «Αυτές τις έξι ημέρες στην Εύβοια είδαμε την ομορφιά του τοπίου που δεν κατέστρεψε η μεγάλη πυρκαγιά, αναλύσαμε τα αίτια που προκάλεσαν αυτή τη σύνθετη καταστροφή και βιώσαμε την αγωνία των ανθρώπων για τον τόπο τους που είχε αρχίσει να παρακμάζει πληθυσμιακά και οικονομικά ήδη πριν από τη μεγάλη καταστροφή», προσθέτει ο ίδιος, που έλκει την καταγωγή του από την Εύβοια.

Οι ανεμογεννήτριες

«Μου έκανε εντύπωση η καχυποψία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις ανεμογεννήτριες», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Ασιήκκης, διδακτορικός φοιτητής Μηχανολογίας στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Χρόνινγκεν, που εκπονεί τη διατριβή του στους πλωτήρες στη θάλασσα, οι οποίοι παράγουν ενέργεια από τα κύματα. «Εν προκειμένω συνεργάστηκα με άλλους φοιτητές στο θέμα της τοποθέτησης χερσαίων ανεμογεννητριών», διευκρινίζει. «Στην πρόταση μας συμπεριλαμβάνουμε την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προβλέπει αναδάσωση σε καμένες δασικές εκτάσεις, όπως και τη δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε δάση». Οπως παρατηρεί ωστόσο, «κατά τη δημιουργία αιολικών πάρκων, το ανθρακικό αποτύπωμα δεν είναι αμελητέο, συνεπώς θα πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε με παράλληλη φύτευση δένδρων». Σε έναν πρώτο υπολογισμό αναλογούν πεύκα σε έκταση 7,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων για 300 νέες ανεμογεννήτριες. «Τα αιολικά πάρκα, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι πολέμιοί τους, μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση και στον τουρισμό».

Προτάσεις για ένα αύριο με καθαρές μορφές ενέργειας από το αμερικανικό ινστιτούτο ARISTEiA, με την υποστήριξη του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και της επιτροπής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.

Τις επιπτώσεις της αποδάσωσης του νησιού μελέτησε η ομάδα στην οποία συμμετείχε η κ. Λυδία Παπαγεωργίου-George, που κάνει μεταπτυχιακό στη δασολογία. «Προτείνουμε αρχικά τη δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας της βιομάζας, όπως τα ιδιαίτερα εύφλεκτα κουκουνάρια και πευκοβελόνες, για τη δημιουργία πέλετ και βιοπλαστικών», εξηγεί. Παράλληλα προκρίνεται η ιδέα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε βραχονησίδες, όπως στη Στρογγυλή, μια πρόταση που εκτιμάται ότι η τοπική κοινωνία θα αποδεχόταν. «Εχει επίσης φτάσει το πλήρωμα του χρόνου προκειμένου να γίνει μια μελέτη για τη γεωθερμία στην περιοχή», υπενθυμίζει η ίδια, που κατάγεται από την Αιδηψό. «Αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και είναι πιθανό η γεωθερμία στην περιοχή να μπορεί να προσφέρει πολλά».

Ηλεκτροκίνηση

Σημαντική αναβάθμιση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων μπορεί να επιτευχθεί με την αποκλειστική χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Εύβοια, ακόμα και με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με φεριμπότ που θα κινούνται χάρη στην ηλιακή ενέργεια. «Αυτό, βεβαίως, απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και επιδότηση από το κράτος, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί επί τάπητος», σημειώσει ο κ. Γιώργος Σιδερής, φοιτητής Νομικής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νέων Νομικών Ελλάδος (ELSA). Ο ίδιος βρήκε εξαιρετικά χρήσιμη την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών πεδίων. «Εμείς οι νομικοί καλούμαστε συχνά να σχεδιάσουμε νομοθετικές προτάσεις, χωρίς να έχουμε τα απαιτούμενα επιστημονικά δεδομένα», σχολιάζει.

Με την οικονομική διάσταση των προτάσεων ασχολήθηκε η κ. Ειρήνη Νομικού-Λαζάρου, που εκπονεί το διδακτορικό της στο ΟΠΑ. «Η ιδέα για την επιδότηση των διακοπών στην πληγείσα περιοχή ήταν καλή, ωστόσο ζητούμενο είναι να υποστηριχθεί σε σταθερή βάση η παραγωγική δομή του νησιού», αναφέρει η ίδια μιλώντας στην «Κ». «Τα early warning systems για την πρόληψη πυρκαγιών έχουν ομολογουμένως μεγάλο κόστος εγκατάστασης, ωστόσο το όφελος των υπηρεσιών που προσφέρουν είναι ανεκτίμητο!».

Το μέλλον της Εύβοιας είναι πράσινο-1
Το μέλλον της Εύβοιας είναι πράσινο-2