Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
πηγή: EviaOnline
Μπουμπουλίνας 30 Αθήνα. Στο «Στρατηγείο» του Σταύρου Μπένου και των «αξιωματικών του», ο…διπλό εγγεγραμμένος Μεσσήνιος- Ευβοιώτης με υποδέχεται με το γνωστό από καρδιάς χαμόγελο, όπως και όλοι οι παριστάμενοι. Έχουμε ραντεβού για μια νέα συνέντευξη για το τι έγινε, τι γίνεται και τι αναμένουμε να γίνει τα επόμενα χρόνια για την ανασυγκρότηση στην Β. Εύβοια.
“Μαρία μου αυτή τη φορά θα μιλήσεις με τον Ευδόκιμο. Άλλωστε αυτός είναι που τρέχει πιο πολύ και ξέρει και τα πάντα… εγώ απλώς παρατηρώ”, λέει χαμογελώντας με την σοφία της εμπειρίας, προμετωπίδα του χαρακτήρα του, σε συνδυασμό με το …Καλαματιανό sence of humor.
Ένας άνθρωπος με εμφανή διαχρονικά τα αποτυπώματα προσφοράς στο καθημερινό γίγνεσθαι των Ελλήνων ο Σταύρος Μπένος – που αγαθή τη τύχη, σήκωσε το φορτίο της ανασυγκρότησης όταν σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα έμπαιναν, ούτε καν οι βάσεις λόγω της διαχρονικής ελληνικής κακοδαιμονίας – δείχνει για μια ακόμη φορά τι σημαίνει να είσαι “μεγάλος στο δέμας” μέσα στην απλότητα και τον ανεπιτήδευτο αυθορμητισμό.
Άλλωστε αγαπά και πιστεύει στους νέους. “Εμείς Μαρία μου μεταλαμπαδεύουμε εμπειρία και γνώσεις. Οφείλουμε να δίνουμε την σκυτάλη. Ζούμε άλλωστε στον αιώνα της ταχύτητας και των εξελίξεων καλό λοιπόν θα είναι να δίνουμε ρόλους στην νέα γενιά που έχει αξιοζήλευτα προσόντα όπως ο στενός μου συνεργάτης ο Ευδόκιμος .Στον παραδίδω λοιπόν στην βάσανο των ερωτήσεων σου .”
Ο Ευδόκιμος Φρέγκογλου – Συντονιστής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων – Επικοινωνιολόγος, Τεχνολόγος Πολιτισμού, που φιλοδοξεί να τερματίσει… ευδόκιμα την θητεία του στην αποστολή που του έχει αναθέσει ο “στρατηγός Μπένος συμμετέχει στην επιτροπή για την παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας υπό τον Χρήστο Τριαντόπουλο που έχει συσταθεί με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης γνωρίζει πολύ περισσότερα από ότι δείχνει και μιλά όταν πρέπει. Άλλωστε η σιωπή ενίοτε είναι και εκκωφαντική. Όταν μάλιστα μετουσιώνεται σε λόγο ή πράξεις έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και το ζητούμενο είναι αυτό.
Μ. Καράπα: Τα αποτελέσματα είναι το ζητούμενο στην καθημερινή μας προσπάθεια ‘Έτσι δεν είναι;
Ευδ. Φρέγκογλου: Πράγματι, το αποτέλεσμα είναι αυτό που δικαιώνει την προσπάθεια και πραγματώνει τα όνειρα.
Μ. Καράπα: Το όνειρο του δρόμου στην Εύβοια θα γίνει πραγματικότητα; Ρωτώ γιατί έχω ακούσει για έναν παλιό συνάδελφο που κάλυπτε το υπουργείο μεταφορών, ότι πρώτο του ρεπορτάζ και το τελευταίο πριν την σύνταξη ήταν το ίδιο. Η είδηση της υπογραφής για την κατασκευή του μετρό στην Αθήνα!
Ευδ. Φρέγκογλου: (Χαμογελάει…) Όχι αυτή την φορά δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο δρόμος έτσι όπως πάνε τα πράγματα ευελπιστούμε πως θα έχει ολοκληρωθεί το 2030. Έχουμε 3 τμήματα που αποτελείται ο δρόμος. Η μελέτη για το πρώτο τμήμα «Ψαχνά-Στροφυλιά» θα χρηματοδοτηθεί από το τομεακό Ε.Π “ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2021-2027”. Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, ευελπιστούμε το έργο να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2025.
Σύμφωνα με το πρακτικό αξιολόγησης προσφορών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, για την μελέτη του έργου αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία «ΔΡΟΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΕ» του κ. Ζέκκου και η σύμβαση του βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.
Το δεύτερο κομμάτι των μελετών Στροφυλιά – Ιστιαία, εντάχθηκε – καταφέραμε και βρήκαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 από τον κ. Λέμα που είναι ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής Στερεάς Ελλάδας.
Εντάχθηκε μάλιστα και το τρίτο κομμάτι που είναι οι κλάδοι του δρόμου (Ιστιαία – Αιδηψός και όλες οι υπόλοιπες διακλαδώσεις του δρόμου). Ο διαγωνισμός πιθανότατα θα έχει προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2023 και το φθινόπωρο θα έχουμε καταλήξει σε μελετητή.
Μ. Καράπα: Οι χρηματοδοτήσεις έχουν βρεθεί για τις μελέτες; Γιατί ως γνωστόν έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου
Ευδ. Φρέγκογλου: Ουσιαστικά οι χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες όλου του οδικού άξονα έχουν βρεθεί. Βρισκόμαστε σαφώς και σε πολύ καλό δρόμο ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και για την κατασκευή του δρόμου, γιατί η Ευρώπη, αυτό που ζητάει είναι ώριμες μελέτες. Οπότε αυτό που αναμένουμε είναι ότι το κατασκευαστικό κομμάτι του οδικού άξονα θα ενταχθεί στο 2021- 2027 ευρωπαϊκό ταμείο. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να ανατεθούν οι μελέτες γρήγορα, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι μελετητές να δουλεύουν εκεί στο πεδίο, ώστε να κυνηγήσουμε τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις.
Μ. Καράπα: Πως θα μπορούσατε να περιγράψετε τον δρόμο ώστε να σχηματίσουν άποψη οι κάτοικοι και όχι μόνο;
Ευδ. Φρέγκογλου: Θα είναι ένας δρόμος – που για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες – αν έχουν μια εικόνα από την Αθήνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα μοιάζει με τον Περιφερειακό Υμηττού. Η ταχύτητα θα μπορεί να φτάσει maximum τα 140 χλμ και όπως είναι λογικό θα μειώσει φυσικά την απόσταση. Θα είναι με δύο λωρίδες η κάθε κατεύθυνση και σε κάποια σημεία θα φτάσει και τρεις. Πρόκειται για έναν δρόμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Σκοπός είναι φυσικά να αναδειχθεί και τουριστικά ο τόπος. Έχει πολύ έντονο το θρησκευτικό τουρισμό, έχει πολύ έντονο το στοιχείο των υδροθεραπευτικών πηγών που κάνουν την Β. Εύβοια έναν ξεχωριστό προορισμό και σκοπός μας είναι να εστιάσουμε σε αυτά και να τα αναδείξουμε περαιτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιείς στο έπακρο κάτι που ήδη έχεις και μετά να πηγαίνεις σε νέες μορφές τουρισμού.
Μ. Καράπα: Ένας δήμαρχος μου ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια να μπουν Γαλάζιες σημαίες στις παραλίες. Ισχύει;
Ευδ. Φρέγκογλου: Πράγματι ισχύει και είναι πολύ σημαντικό ότι κάνουμε μια κίνηση με τους Δήμους να βάλουμε Γαλάζιες Σημαίες, με την στήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ. Θα αναβαθμιστούν οι παραλίες, στις οποίες ήδη γίνεται εξαιρετική δουλειά, οπότε θα μπουν νέες προδιαγραφές, θα υπάρξει μια νέα ματιά ώστε να προσελκύσουμε νέο τουρισμό και νέους ανθρώπους.
Μ. Καράπα: Συμμετέχετε στην ομάδα που έχει φτιάξει η κυβέρνηση που επικεφαλής είναι ο κ. Τριαντόπουλος. Ποιο είναι το αντικείμενο αυτής της ομάδας;
Ευδ. Φρέγκογλου: Έγινε η πρώτη συνάντηση με την ομάδα του κ. Τριαντόπουλου, η οποία ξεκίνησε στα πλαίσια και της αρωγής που «τρέχει», πλέον να παρακολουθεί το κομμάτι και της υλοποίησης των 71 έργων, ύστερα και από τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Βρεθήκαμε να συντονιστούμε να δούμε πάντα κάτω από την δικιά τους πλέον ομπρέλα, μιας και διαθέτουν το κυβερνητικό κομμάτι, ποια ομάδα θα αναλάβει τι. Ουσιαστικά έγινε μια καθολική ανασκόπηση όλων των έργων.
Μ. Καράπα: Τα έργα απαρτίζονται από ενότητες;
Ευδ. Φρέγκογλου: Ναι είναι 3 οι ενότητες.
Αυτά που έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή της απόληψης που είναι μια ψηφιακή εφαρμογή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, η οποία θα είναι εργαλείο κυρίως για τους δασάρχες, αλλά και γενικότερα για τον κόσμο, ώστε να παρακολουθούν πως προχωρά η απόληψη της καμένης ξυλείας από το δάσος. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το καλοκαίρι γιατί τα καμένα δέντρα θα σαπίσουν.
Η δεύτερη ενότητα αφορά τις ολοκληρωμένες αλλά επαναλαμβανόμενες δράσεις, όπως για παράδειγμα οι δράσεις για τον πολιτισμό όπου πρέπει να ξαναγίνουν και φέτος.
Στην Τρίτη ενότητα συμπεριλαμβάνονται τα έργα που πρέπει να ξεκινήσουν. Αυτά είναι περίπου 43 τα οποία πρέπει να ενταχθούν, αρκετά εντάχθηκαν το 2022 και ξεκινούν σιγά σιγά να υλοποιούνται, αλλά έχουμε και την περίοδο του 2023 όπου αφορά το υπόλοιπο ποσοστό και πρέπει να το παρακολουθήσουμε.
Η ΟΧΕ εξαρτάται από την διαχειριστική αρχή της περιοχής κατά πότε θα βγάλει μια πρόσκληση προς την Περιφέρεια ώστε η Περιφέρεια να υποβάλει το Master plan που της έχουμε δώσει σαν πρόταση για τα έργα. Οπότε αναμένουμε να βγει η πρόσκληση από την διαχειριστική αρχή προς την περιφέρεια. Είπαμε πως υπάρχει δυνατότητα έργα που μπορούν να ενταχθούν σε άλλα ταμεία να ξεκινήσουν νωρίτερα. Για παράδειγμα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ή στα τομεακά προγράμματα της περιφέρειας.
Για παράδειγμα υπάρχει μια μελέτη που έχει γίνει από το Διάζωμα και αφορά τα ψηφιακά δίκτυα και τις γρήγορες ταχύτητες internet. Υπάρχουν πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Β. Εύβοιας, που σε μεγάλο ποσοστό υπάγονται σε αυτό που ονομάζουμε «λευκές περιοχές».
Μ. Καράπα: Τι εννοείται ;
Ευδ. Φρέγκογλου: Οι περιοχές δηλαδή που είναι δύσβατες και δεν είναι ελκυστικές για τους παρόχους. Είδαμε λοιπόν ότι υπάρχει προοπτική και μπορεί να βγει από την ΟΧΕ ένα voucher, ώστε ο πολίτης της Β. Εύβοιας, ξεκινώντας από την κοινότητα Νηλέως, για 4 χρόνια να υπάρχει μια επιδότηση όπου με τα ίδια χρήματα η ταχύτητα θα φτάνει έως και τα 100ΜΒ.
Είδαμε που μπορούν να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο κομμάτι τον ΚΕΠ ή των διοικητικών δράσεων. Δηλαδή επιδιώκουμε όπως είναι το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, να παρέχουμε στον εκάστοτε πολίτη σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή και το διοικητικό κομμάτι, ώστε να μπορεί να κάνει την όποια διοικητική πράξη θέλει , χωρίς να χρειάζεται να φύγει από το σπίτι του.
Όλα αυτά όμως χρειάζονται μεταρρυθμιστικές ενέργειες οι οποίες ανάγονται σε βαθμό υπουργού.
Μετά από μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς να κατηγορήσεις σε καμία περίπτωση, καμία αντίδραση από τον κόσμο. Δυστυχώς ήταν δύσκολο να κατανοήσουν εκείνη τη στιγμή πως πρέπει πρώτα να σχεδιαστούν τα πράγματα και μετά να αρχίζουν να υλοποιούνται. Εμείς πήγαμε εκεί με σκοπό να τους βοηθήσουμε να ονειρευτούν το μέλλον τους, όχι για τα επόμενα 1-2 χρόνια, αλλά μακροπρόθεσμα και να υλοποιηθούν έργα και δράσεις που ήταν υποσχέσεις δεκάδων ετών.
Ακόμα και στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μετά τις φωτιές σε ένα σχολείο, όπου επικρατούσε μια κοχλάζουσα κατάσταση, όπως την αναφέρει και ο κ. Μπένος, τους είχε πει: «ξέρω ότι δεν θα με ακούσετε σήμερα, όμως εγώ θέλω να σας μιλήσω για τα όνειρά σας..», οπότε λογικό ήταν ο κόσμος να είναι επιφυλακτικός, όσο δεν έβλεπε έργα και δράσεις. Δίνονται μάχες ώστε να μπουν κάποιοι κανόνες, να μπουν όρια και να γίνουν σωστές μελέτες, ώστε ότι χτίζεται πλέον να είναι οριοθετημένο και με ένα πρόγραμμα.
Μ. Καράπα: Θα γίνουν και παρεμβάσεις πολεοδομικές μέσω ειδικών προγραμμάτων;
Ευδ. Φρέγκογλου: Υπάρχουν ειδικά πολεοδομικά σχέδια που είναι πολύ σημαντικά, τα οποία θα βάλουν κανόνες στην άναρχη οικοδόμηση σε κάθε σημείο της Β. Εύβοιας. Στη Β. Εύβοια θα γίνουν όλα τα πυλωτικά μοντέλα. Τα σχέδια αυτά κατατέθηκαν είδη στους δύο δήμους σαν δωρεά και πρέπει να κάνουν σύντομα την αποδοχή ώστε να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο όπου από δω και πέρα οι δήμοι θα χτίζουν τα όνειρά τους!
Μ. Καράπα: Με το δάσος τι γίνεται ; Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε;
Ευδ. Φρέγκογλου: Το δάσος είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Είχαμε συνεργασία με την επιτροπή goldamer – κορυφαία επιτροπή στον τομέα της στην Ευρώπη – και έκανε μελέτες για την προστασία του δάσους σε θέματα πρόληψης από πυρκαγιές. Με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δημιουργήσαμε επίσης τεχνικά δελτία και ένα πρόγραμμα για την αναγέννηση του δάσους. Κατά μεγάλο ποσοστό θα είναι φυσική και μελετούμε ποιες παρεμβάσεις θα κάνουμε σε οικιστικές ζώνες, οι οποίες θα είναι τεχνητές. Μελετήσαμε επίσης την οικονομία του δάσους.
Εκεί συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον κ. Παπαδόπουλο. Υπάρχει η πρόταση λοιπόν να γίνει μια Κοινσεπ για το δάσος. Ουσιαστικά είναι ένας φορέας που θα ασχολείται με την διαχείριση και την προστασία του μελλοντικού δάσους. Όχι απλά να αναγεννηθεί και να το αφήσουμε στην τύχη του. Να μπορεί να υπάρξει διαχείριση, να μπει ο κόσμος μέσα, να το προσέχει και να το φροντίζει, αλλά και αυτά που παρέχει το δάσος να είναι αναγκαία και ωφέλημα για τον καθαρισμό του ίδιου του δάσους. Αυτό το πρόγραμμα ονομάζεται «Βιώσιμος Καθαρισμός», όπου η Κοινσεπ θα μπορεί με ένα πρόγραμμα κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας, μαζί με συνεταιρισμούς, πως από τα υπολείμματα του δάσους να παράγεις ενέργεια (πέλλετ κλπ), η Κοινσεπ θα τα πουλάει και από τα χρήματα αυτά να μπορεί να τα επενδύει στον καθαρισμό του δάσους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό που θα αναγεννηθεί θα είναι από την χαλέπιο Πεύκη. Τα δέντρα αυτά είναι εύφλεκτα, λόγω και των πευκοβελονών, ωστόσο όταν το προστατεύεις και προλαμβάνεις από νωρίς μια οποιαδήποτε εστία πυρκαγιάς γρήγορα, μπορείς να είσαι πιο ανθεκτικός σε θέματα φωτιάς. Χρειάζονται χρόνια για να έχουμε το ρετσίνι από τα δέντρα, ωστόσο υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα, όπου εναλλακτικά μπορείς να κάνεις μέσα στο δάσος. Υπάρχουν μορφές τουρισμού που μπορείς να κάνεις. Υπάρχουν τρόποι από την υλοτόμηση μέχρι τον μελισσοκόμο, να «εκμεταλλευτείς» το δάσος. Υπάρχει μια μεγάλη πρόσκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπου δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για μονοπάτια μέσα στο δάσος. Πάμε πιο συντονισμένα λοιπόν να φτιάξουμε μονοπάτια για ορειβατικό τουρισμό και περιπατητικές ξεναγήσεις.
Μ. Καράπα: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, κάποια μελέτη;
Ευδ. Φρέγκογλου: Υπάρχουν δύο μελέτες για το Τελέθριο Όρος, όπου θα υποβληθεί από τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και το άλλο είναι το «μονοπάτι 21», όπου έχει ολοκληρωθεί ένα τμήμα του και θα υποβληθεί από τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας. Υπάρχει η δυνατότητα για μια μορφή παραχώρησης μιας δασικής έκτασης ώστε ένας ιδιώτης να την νοικιάσει και να την χειριστεί (πχ αναψυκτήριο).
Στο δασικό χωριό Παπάδες ήδη γίνονται έργα σε μεγάλο βαθμό από το Δασαρχείο Λίμνης. Ουσιαστικά αποκαθίστανται όλες οι υποδομές οι οποίες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, ενώ
δημιουργούνται υποδομές αναψυχής. Πέρα από το χωριό των Παπάδων και άλλα σημεία και χώροι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται από την αρχή. Βάση του προγράμματός μας, σε συνεργασία με την 5 η ΥΠΕ είναι να δοθεί ασθενοφόρο στην Αιδηψό, να δημιουργηθούν νέες μονάδες υγείας, ενώ στο θέμα του προσωπικού μελετάμε ένα πιο ελκυστικό πρόγραμμα για να μπορεί κάποιος υγειονομικός να μείνει και να δουλέψει.
Χρειάζεται ένας διαρκής αγώνας ενημέρωσης, αλλά υποστήριξη και από τους δύο Δημάρχους και την Περιφέρεια, όσον αφορά την προβολή και την ενημέρωση δράσεων οι οποίες προχωρούν και υλοποιούνται. Η δράση με την έκθεση τοπικών προϊόντων της Β. Εύβοιας που έγινε μαζί με την Περιφέρεια, στο Σύνταγμα και στην οποία έλαβαν μέρος 15 κυρίως νέοι παραγωγοί, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, Οι παραγωγοί αισθάνθηκαν ότι έγινε μια σημαντική δράση και αναδείχθηκαν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους με μεγάλη επιτυχία. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε ένα άτυπο δίκτυο παραγωγών, ώστε να προτείνουν και οι ίδιοι δράσεις και ενέργειες για το νέο προϊόν της Β. Εύβοιας.
Μ. Καράπα: Πως θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο σας ;
Ευδ. Φρέγκογλου: Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός και οι ίδιοι πρέπει να το αγαπήσουν και να το υποστηρίξουν.
Σε συνεννόηση και με την κυβερνητική επιτροπή με χαρά θα έρθουμε σε οποιαδήποτε ημερίδα ενδεχομένως διοργανώσει η Περιφέρεια ή οι δήμοι, ώστε να υπάρξει μια ενημέρωση και
συνάντηση με τον κόσμο όπου θα είναι και φορείς κυβερνητικοί, αλλά και άνθρωποι που έχουν εμπλακεί στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Ο ρόλος μας πλέον είναι συντονιστικός, βοηθητικός είτε με εκπαίδευση, είτε με τεχνογνωσία που παρέχουμε, ώστε όλες οι δράσεις που έχουμε προτείνει να υλοποιηθούν στο έπακρον. Η χαρά μας είναι όταν δεν είμαστε πια αναγκαίοι.