Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Πηγή: economia.gr
του Γιώργου Βαϊλάκη
Ήταν συγκινητική και ζεστή η βραδιά κατά την οποία ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, την Πέμπτη 23 Ιουνίου, ο 28ος economia Φοιτητικός Διαγωνισμός με θέμα «Κλιματική αλλαγή και ενέργεια: Η αναπτυξιακή διάσταση σε ΕΕ και Ελλάδα». Συγκινητική, επειδή ήταν γεμάτη από φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν τη διάθεση και τη φιλοδοξία να συμμετέχουν από τώρα, με σχέδιο αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, για την επόμενη μέρα. Και ήταν ζεστή, γιατί (πέρα από τον καύσωνα) έγινε αισθητή και διάχυτη η πρόθεση των νέων ανθρώπων για κινητοποίηση, συμπράξεις, ομαδικότητα, συναντήσεις που προκρίνουν –πρωτίστως- τη δημιουργικότητα. Αυτό είναι ένα καθαρό, αδιαμφισβήτητο κέρδος, αλλά και μια ελπίδα που προέρχεται από το γεγονός ότι σε συγκυρίες δύσκολες οι νέοι είναι εδώ, με ιδέες και θετική διάθεση για το άμεσο μέλλον. Στο διαγωνισμό-θεσμό φέτος συμμετείχε μεγάλος αριθμός φοιτητών από πολυάριθμα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τις πρωτότυπες εργασίες τους.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου economia, Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο οποίος είχε το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου στη διαδικασία αξιολόγησης, είπε κατά την έναρξη της τελετής απονομής: «Να σας καλωσορίσω στην τελετή απονομής του 28ου φοιτητικού διαγωνισμού του ομίλου Economia. Ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε από μια ιδέα της Αλεξάνδρας Βοβολίνη, η οποία ήθελε να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, φοιτητές κυρίως, να ασχοληθούνε εξωπανεπιστημιακά, με ένα θέμα. Να γράψουν την άποψή τους, να καταθέσουν μια ανάλυση γύρω από ένα θέμα που θεωρούμε ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον κάθε φορά. Τα χρόνια του διαγωνισμού έδειξαν ότι είχε ενδιαφέρον, είσαστε η απόδειξη αυτού. Ο διαγωνισμός ωρίμασε, έγινε γνωστός και άρχισε να φέρνει σε σας διάφορα θέματα για ανάλυση. Πρέπει να πω ότι είχατε αρκετές καινοτομικές προσεγγίσεις σε σχέση με αυτά που διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες ή παρακολουθούμε σε διαλέξεις ή σε στρογγυλά τραπέζια».
Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «MSc in Energy: Strategy, Law and Economics» του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης, Νίκος Φαραντούρης, ανέφερε: «Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις απόψεις νέων ανθρώπων για ένα μείζον θέμα της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής, των θεσμών, όπως είναι η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή. Ένα καταπληκτικό θέμα φέτος, όπως είναι «Η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή» που τέμνει οριζόντια και κάθετα όλες τις επιμέρους εκφάνσεις του βίου -τους θεσμούς, την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, τη γεωπολιτική- το οποίο είναι το θέμα των ημερών. Όχι μόνο από τη σκοπιά του ενεργειακού κόστους, αλλά και από τη πλευρά του μέλλοντος, της ζωής μας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Κλίμα, περιβάλλον και ενέργεια, ήταν λοιπόν το αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού. Και γίναμε πλουσιότεροι όσοι από τους συναδέλφους μου, και εγώ, διαβάσαμε τις εργασίες σας. Και κυρίως χαιρόμαστε να βλέπουμε νέους ανθρώπους να καταγίνονται με αυτά τα θέματα που από εδώ και εμπρός δεν θα είναι μόνο στην επικαιρότητα, αλλά και στις πρώτες γραμμές του επιστημονικού διαλόγου. Τι μοντέλο ανάπτυξης θα ακολουθήσουμε, πόσο πισωγύρισμα συνεπάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για την κλιματική μετάβαση, ποιο μοντέλο πολιτικής ταιριάζει στη χώρα μας – πολύ ωραία θέματα τα οποία τα συζητάμε στο πανεπιστήμιο, στις παρέες μας, στο δημόσιο διάλογο, αλλά και τα οποία αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ επιστημονικών φορέων».
Και πρόσθεσε: «Είναι, πλέον, εμπεδομένο ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και ότι είναι ανθρωπογενείς οι αιτίες, σε μεγάλο βαθμό. Το πεδίο αντιπαράθεσης, επηρεάζει και τον δημόσιο διάλογο, στην καθημερινότητα, στον δρόμο προς τις κάλπες. Είναι πολύ σημαντικό όλα να τα προσεγγίζουμε με νηφαλιότητα και επιστημονικό λόγο και να γνωρίζουμε γιατί μιλάμε, με καλόπιστη κριτική και με προτάσεις. Και ο φετινός διαγωνισμός ήταν και μία καλή αφορμή για προτάσεις. Διαβάζοντας τα κείμενά σας είδαμε προτάσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο γιατί κάποιοι από εμάς μπορούμε να τις μεταφέρουμε στο δημόσιο διάλογο. Και πού ξέρετε, κάποιες από αυτές τις προτάσεις σας μπορούν να μετουσιωθούν σε δημόσιες πολιτικές ρύθμισης και κάποιες στιγμές σε θεσμούς. Μακάρι, οι θεσμοί στη χώρα μας να είχαν, ως επί το πλείστον, τέτοιου είδους νεανική προέλευση. Καλώς ήρθατε, λοιπόν, εδώ. Εγώ συγκινούμε όταν συμμετέχω σε φοιτητικούς διαγωνισμούς και να δώσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις, στην Αλεξάνδρα Βοβολίνη, στους εκλεκτούς συνεργάτες της. Υπάρχει μία ατόφια, καθαρή, 24 καρατίων ανιδιοτέλεια σε όσα κάνει η Αλεξάνδρα Βοβολίνη, αλλά και μία συνεχής αναφορά στους νέους ανθρώπους, είναι η διαρκής της μέριμνα. Ευχαριστούμε που είστε εδώ, και ας προχωρήσουμε στη βράβευσή σας».
Από την πλευρά της, η εκδότρια και πρόεδρος του Ομίλου Economia, Αλεξάνδρα Βοβολίνη είπε: «Το 1994 ξεκινήσαμε να κάνουμε έναν διαγωνισμό για τα 60 μας χρόνια. Τώρα θα γιορτάσουμε τα 89 μας χρόνια σαν περιοδικό και τα 28 του διαγωνισμού. Θέλαμε να έρθουν πιο κοντά οι νέοι άνθρωποι στις επιχειρήσεις, κάτι που σήμερα είναι σχεδόν αυτονόητο. Και βρήκαμε μερικούς ρομαντικούς βιομηχάνους. Και θυμάμαι πάντοτε τον Δημήτρη Μαρινόπουλο της «Φαμάρ» πόσο μας βοήθησε τα πρώτα 10 χρόνια. Μετά ήταν πιο νέες εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Info Quest όπως λεγόταν τότε και όχι ο Όμιλος Quest όπως λέγεται σήμερα. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ πάντα ήταν κοντά μας. Χάσαμε την ΑΓΕΤ Ηρακλής την πήρε η Lafarge οπότε σταματήσαμε να έχουμε υποστήριξη από τους Γάλλους. Τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο με τους «Βωξίτες Παρνασσού» ο οποίος χάθηκε πρόωρα φέτος. Είχε προλάβει να δει το μέλλον και έδωσε την εταιρία του στη γαλλική εταιρία Imerys. Διότι και η Ελλάδα είναι ένας πάρα πολύ μικρός τόπος και χάρη σε εσάς και στις δικές σας ενέργειες μπορεί να μεγαλώσει». Ακολούθησε η απονομή των βραβείων του 28ου economia Φοιτητικού Διαγωνισμού από την κυρία Αλεξάνδρα Βοβολίνη.