Γρήγορη μετάβαση

Χρόνος 87.5fm: Για το πρόγραμμα «Αριστεία» ενημέρωσε αναλυτικά η υπεύθυνή του Άρτεμις Τσολάκη

πηγή: Χρόνος 87.5fm

Για το πρόγραμμα «Αριστεία» ενημέρωσε αναλυτικά μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm η υπεύθυνή του Άρτεμις Τσολάκη

Άρτεμις Τσολάκη

Σε καλό σημείο βρίσκονται οι προτάσεις για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Έβρου με επικεφαλής τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και συμμετέχων τον επικεφαλής του προγράμματος ανασυγκρότησης της Εύβοιας Σταύρο Μπένο. Μέσα σε αυτό εντάχθηκε και το πρόγραμμα «Αριστεία», το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία εμβασμάτων για τους νέους να έρθουν να εγκατασταθούν σε παραμεθόριες περιοχές, όπως ενημέρωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη, η Άρτεμις Τσολάκη, υπεύθυνη του προγράμματος «Αριστεία» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «Διάζωμα».


«Οι προτάσεις που κατατίθενται σαν τελικό σχέδιο είναι έργα που έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Μέσα στο τελικό παραδοτέο (έργο) δεν υπάρχουν έργα για τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ή δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση για το από ποιο ταμείο θα χρηματοδοτηθούν, γιατί βασική αρχή είναι ότι δεν θέλουμε απλά να υπάρχουν έργα τα οποία μπορούν να γίνουν, αλλά έργα τα οποία εξασφαλίζουν ακόμα και τον τελικό δικαιούχο, ώστε να μπορούν να γίνουν και γρήγορα», εξήγησε η Άρτεμις Τσολάκη, ενημερώνοντας ότι όλο το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Έβρου στηρίζεται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης: «Από εκεί προέκυψαν κάποια έργα που έχουν ενταχθεί σε ένα κατάλογο για τα 360 έργα για τη Θράκη, αλλά βασιζόμαστε και σε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τον πρωθυπουργό σχετικά με τα έργα. Επομένως, δεν γίνεται να μη ληφθούν όλα αυτά υπόψη. Υιοθετήσαμε κάποια από αυτά τα έργα τα οποία αποτελούν και προτεραιότητες και γύρω από αυτό θα χτιστεί και ολόκληρο το οικοδόμημα της ανασυγκρότησης», επεσήμανε.

Το πρόγραμμα «Αριστεία»
Στη συνέχεια ενημέρωσε σχετικά με το πρόγραμμα της διοικητικής «Αριστείας» και το πως συνδέεται με την ανασυγκρότηση του Έβρου. Ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει ο Σταύρος Μπένος, όταν ήταν υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, ένα πρόγραμμα που στοχεύει να αλλάξει αντίληψη απέναντι στη παραμεθόριο και τις νησιωτικές περιοχές: «Οι προτάσεις που έχουν γίνει δίνουν κίνητρα για όποιον επιλέξει να εργαστεί στη παραμεθόριο, ώστε να ενισχύεται η περιοχή αυτή με ανθρώπινο δυναμικό, γιατί αν δεν υπάρχει αυτό για να υποστηρίξει την αλλαγή, είναι έργο δύσκολο».

Τα κίνητρα για την εγκατάσταση
Τη μεθοδολογία συλλογής των προτάσεων εξήγησε η υπεύθυνη προγράμματος Άρτεμις Τσολάκη. «Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν να συγκεντρώσουμε όλες τις διατάξεις που αναφέρονται στα κίνητρα, να τις μελετήσουμε και να κάνουμε μερικές προτάσεις που ευνοούν λίγο περισσότερο την περιοχή του κεντρικού και βόρειου Έβρου αλλά και του παραμεθορίου γενικότερα», ενημέρωσε. Προσέθεσε, επίσης, πρόκειται για προτάσεις που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος ανασυγκρότησης και ότι είναι άγνωστο το κατά πόσο οι ίδιες πρακτικές θα ακολουθηθούν και για άλλες παραμεθόριες περιοχές και ότι η ευρύτερη εφαρμογή τους είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης από το υπουργείο εσωτερικών.

«Κάποια κίνητρα είναι η επιδότηση κατοικίας, δωρεάν στέγαση και σίτιση των καθηγητών που πηγαίνουν αναπληρωτές σε απομακρυσμένες περιοχές, γιατρούς, κίνητρα στην ανάπτυξη μερικών κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν γονείς που θα επιλέξουν να μετακινηθούν, το επίδομα παραμεθορίου, προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούν», ενημέρωσε η κα Τσολάκη.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου
Κλείνοντας, η υπεύθυνη του προγράμματος ενημέρωσε ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης υποβολής προτάσεων είναι στις 31 Μαρτίου, δεδομένου ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα: «Θα γίνουν προτάσεις στη Διαχειριστική Αρχή, αυτή θα κάνει την επεξεργασία και θα ζητήσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαμόρφωση της ολοκληρωμένης πρότασης και ευελπιστούμε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν ληφθεί όλες οι εγκρίσεις ώστε να αρχίσουν να δημοσιεύονται οι προσκλήσεις για να αρχίσει η διαμόρφωση των έργων», κατέληξε.