Γρήγορη μετάβαση

Η αναγέννηση της αρχαίας Σπάρτης θε ξεκινήσει με την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της;

Σχετικά Θέατρα

Ιστότοπος “lakonistas.gr”
Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η «αναγέννηση» της Αρχαίας Σπάρτης θα ξεκινήσει με την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της;  Γνωριμία με την Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης.  Αφορμή, μια εκδήλωση για το Αρχαίο Θέατρο της πόλης και τους δεσμούς του μνημείου με την νεώτερη πόλη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο αιώνων. Η λέξη Ακρόπολη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων άκρος και πόλις και κυριολεκτικά σημαίνει πόλη στην άκρη ή σε ακρότατο. Συνήθως ήταν ένα υπερυψωμένο σημείο [όπως ένας λόφος] που επιλεγόταν γιατί εξυπηρετούσε καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

Εσείς που μας «ακολουθείτε» αποκλείεται να μην έχετε παρατηρήσει ότι δεν έχουμε ακόμα αγγίξει θέματα που έχουν να κάνουν με το Κεφάλαιο «Αρχαία Σπάρτη». Η ζώνη της Αρχαίας Σπάρτης, η κατάσταση του θεάτρου της, η υπόθεση του απαρχαιωμένου τωρινού Αρχαιολογικού Μουσείου και ο πολυετής αγώνας για δημιουργία Νέου και αντάξιου της ιστορίας της Σπάρτης, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται μέγιστου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώροι είναι, αν μη τι άλλο, ακανθώδη ζητήματα. Ζητήματα που μοιάζουν να «σέρνονται» άλυτα τις τελευταίες δεκαετίες, με την Πολιτεία να έχει γυρίσει – προκλητικά – την πλάτη της στη Σπάρτη, με την τοπική Κοινωνία να έχει χάσει πια τα αντανακλαστικά της, με τις δυνάμεις μεμονωμένων ανθρώπων και φορέων οι οποίοι «το παλεύουν» να δοκιμάζονται οριακά.H άποψη του Ρομαντισμού με τα αρχαία ερείπια να “ξεφυτρώνουν” μέσα στη βλάστηση είναι ξεπερασμένη και η εγκατάλειψη λειτουργεί αποτρεπτικά και μόνον. Στο lakonistas.gr θέλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή έτσι ώστε και την αλήθεια να καταγράψουμε και να καλέσουμε τους πάντες να ζήσουν την «Σπαρτιατική εμπειρία» θέτοντας, ωστόσο, τα πράγματα κάτω από ρεαλιστικό πρίσμα. Πιστεύουμε, πραγματικά, ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα ενεργοποιήσει πολλά ζητήματα σε θετική κατεύθυνση. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά.Σε αυτή την ανάρτηση περιοριζόμαστε στο αρχαίο θέατρο της πόλης με αφορμή μια ιδιαίτερη εκδήλωση που έγινε στο χώρο της Ακρόπολης της Αρχαίας Σπάρτης. Επιτρέψτε μας να ξεφύγουμε από την κλασική ροή των αναρτήσεών μας και να σας δώσουμε την πληροφορία μέσα από ενότητες. Ίσως έτσι σας μείνει ευκολότερα η «καθαρή πληροφορία».Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης, θέατρο και «Γιτυάδας».

Η Ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης βρίσκεται βόρεια της σύγχρονης πόλης. «Σύνορό» τους ουσιαστικά είναι το γήπεδο και το άγαλμα του Λεωνίδα. Η πρόσβαση στον Αρχαιολογικό χώρο είναι ελεύθερη και μπορείς να βρεθείς εκεί ακόμα και με αυτοκίνητο. Ανασκαφές σε διάφορα επίπεδα διεξάγονται το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ο επισκέπτης δεν βοηθιέται από τίποτε προκειμένου να αποκομίσει μια στοιχειώδη εικόνα του χώρου. Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, στα νότια του λόφου της Ακρόπολης, είναι η εντυπωσιακή ελληνιστική και ρωμαϊκή επέκταση του μικρού, ξύλινου θεάτρου της Κλασικής εποχής. Η υπόθεση της αναστήλωσής του αποτελεί πάγιο αίτημα της Σπάρτης με το Σύνδεσμο Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ο Γιτυάδας» να είναι από το 1994 ο φορέας που δίνει ίσως πιο συστηματικά τη «μάχη» σε αυτή τη κατεύθυνση. Δείτε τη σελίδα του Συνδέσμου για περισσότερες λεπτομέρειες.Η εκδήλωση.

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 στις 8.30 μ.μ. στην Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «Γιτυάδας» και η Ε’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το «Διάζωμα» διοργάνωσαν εκδήλωση με αφορμή την εξέλιξη της μελέτης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης. Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης ο Αρχιτέκτων / Μηχανικός / Αναστηλωτής Γουλιέλμος Ορεστίδης ο οποίος έχει αναλάβει τη Μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου ως επικεφαλής μιας αξιόλογης ομάδας, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του θεάτρου, των εργασιών αποτύπωσης ρίχνοντας φως στη διαδικασία «εκ των έσω».

 

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.