Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
14 Ιουνίου 2013
e-evros.gr
Στη Σαμοθράκη βρέθηκε κλιμάκιο του Σωματείου «Διάζωμα», που έχει σκοπό την ανάδειξη, την προστασία και την αποκατάσταση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, ώστε να δοθούν στη χρήση του κοινού για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και άλλων πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Πρόεδρος του Διαζώματος και πρώην υπουργός πολιτισμού Σταύρος Μπένος.
Μεταξύ των επιστημόνων ήταν ο καθηγητής της Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Ιστορία αρχιτεκτονικής, αποκατάσταση μνημείων και διαχείριση αρχαιολογικών χώρων), κ. Γιώργος Καραδέδος, με καταγωγή από τις Φέρες, η αρχαιολόγος της ΙΘ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Κομοτηνής κ. Χρύσα Καραδήμα, ο συγγραφέας- μεταφραστής Χρήστος Λάζος, μέλος του Δ.Σ., και οι Τοπογράφοι Μηχανικοί Νίκος Παπάς και Ηρακλής Ντώνας, μέλη του «Διαζώματος». Στο κλιμάκιο συμμετείχε και το ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος, Πολιτικός Μηχανικός και Τοπογράφος, κ. Γιάννης Λασκαράκης. Συμμετείχε επίσης στην επίσκεψη εργασίας στον αρχαιολογικό χώρο και ο αρχιτέκτονας της ΙΘ‘ Εφορίας κ. Γιάννης Πουλαράκης. Παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γιώργος Χανός και ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Πετρούδας.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες να αποκατασταθούν οι χώροι θέασης και ακρόασης στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, αλλά και να αντιμετωπιστούν, σε συνεργασία με την ΙΒ Εφορία και άλλα προβλήματα του χώρου.
Όπως θα διαβάσετε στις δηλώσεις που έκαναν στη ΓΝΩΜΗ ο Σταύρος Μπένος, οι δύο καθηγητές και ο αρχαιολόγος Δημήτρης Μάτσας, δύο σημαντικά έργα αποκατάστασης προχωρούν και με τη συμβολή του Διαζώματος: Η αποκατάσταση του μικρού κυκλικού θεάτρου, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη διαδικασία της μύησης πρώτου βαθμού στα μυστήρια και του μεγάλου θεάτρου, το οποίο δεσπόζει του χώρου, μεταξύ του Ιερού των Μεγάλων Θεών και της θέσης που βρέθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης, στο πλάτωμα όπου βρίσκεται η Στοά στέγασης των επισκεπτών και των υποψήφιων για μύηση.
Πολύ σημαντικό ήταν επίσης αυτό που μας είπε ο κ. Μάτσας, ότι δηλαδή εξετάζεται σοβαρά η δυνατότητα κατασκευής ενός εκμαγείου – αντίγραφο του αγάλματος, από το πρωτότυπο που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να τοποθετηθεί στη φυσική του θέση, δίδοντας νέα προοπτική στην αποκατάσταση του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου, και νέο ενδιαφέρον για την προσέλκυση επισκεπτών.
Ήδη 5.000 ευρώ της οικονομικής ενίσχυσης του Ιδρύματος Μποδοσάκη προς το «Διάζωμα», για την «υιοθεσία» ενός αρχαίου θεάτρου, θα διατεθούν στην αποκατάσταση των ενός εκ των χώρων θέασης και ακρόασης της Σαμοθράκης. , δηλαδή του μικρού κυκλικού θεατροειδούς χώρου, όπου πιθανότατα γίνονταν μια πρώτου βαθμού μύηση στα Καβύρεια μυστήρια, ή του κυρίως θεάτρου .
Τη σχετική ευχάριστη πληροφορία έδωσε χθες ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Σταύρος Μπένος στο μέλος του Σωματείου Γιάννη Λασκαράκη, στον οποίο απέστειλε και το σχετικό έγγραφο του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Απομένει να αποφασιστεί σε ποιο από τα δύο θέατρα θα διατεθεί το ποσό αυτό, κάτι που θα κρίνουν οι αρχαιολόγοι και οι αρχιτέκτονες, σε σχέση και με την πρόοδο των μελετών.
Πηγή: Εφημερίδα ‘Γνώμη’