Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”
29 Νοεμβρίου 2013
Της Γιώτας Συκκά
Ο κινηματογραφιστής Μπάμπης Τσόκας γύρισε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον διευθυντή των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη. Μια συνέντευξη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην «Καθημερινή» ήταν η αφορμή για να γυρίσει ο κινηματογραφιστής Μπάμπης Τσόκας ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον οραματιστή αρχαιολόγο και διευθυντή των ανασκαφών στην αρχαία Μεσσήνη. Μεταξύ τους δεν γνωρίζονταν, όμως η απόσταση Σουηδίας–Ελλάδας καλύφθηκε γρήγορα.
Αφορμή ήταν οι θέσεις του ανασκαφέα για τον πολιτισμό, μαζί βεβαίως με όσα έπραξε εδώ και 25 χρόνια για την αρχαία πόλη που ανέσκαψε και που σήμερα λειτουργεί ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Ο Μπάμπης Τσόκας ζει εδώ και τέσσερις δεκαετίες στη Στοκχόλμη. Εκεί σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογράφου, γύρισε ταινίες για το Κέντρο Κινηματογράφου της Σουηδίας (αλλά και την ΕΡΤ), για τις οποίες έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ, και συνεχίζει να εργάζεται. Διαβάζοντας τη συνέντευξη, ζήτησε από τον φίλο του Θανάση Ψαρούλη που κατάγεται από τη Μεσσήνη να τον φέρει σε επαφή με τον κορυφαίο αρχαιολόγο. Στα μάτια του ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελληνα προς μίμηση.
Ετσι ξεκίνησε το αφιέρωμα στον Πέτρο Θέμελη και μάλιστα με σουηδικά κεφάλαια, το οποίο προβλήθηκε την περασμένη Κυριακή στον κινηματογράφο Opera Odeon, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το «Διάζωμα» και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, θα επαναληφθεί στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. Τίτλος του : «Πέτρος Θέμελης. Αγγιξα… Αγάπησα… Εσκαψα».
Ενα πορτρέτο για τον δραστήριο αρχαιολόγο, γιο του φιλόλογου και υπερρεαλιστή Θεσσαλονικιού ποιητή Γεωργίου Θέμελη, που ξεκίνησε με σπουδές Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην πόλη του, συνέχισε στο Μόναχο, εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, έλαβε μέρος σε ανασκαφές στην Πέλλα και στη Βεργίνα κ.α., υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος στις αρχαιολογικές περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος, Ατωλοακαρνανίας, διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών, προϊστάμενος της Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, εκλέχθηκε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και από το 1986 ώς σήμερα αφοσιώθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη και το αναστηλωτικό έργο αυτής.
Το ντοκιμαντέρ έχει δραματοποιημένες σκηνές, πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του αρχαιολόγου, τις επιρροές από τον οικογενειακό περιβάλλον (άλλωστε στο πατρικό του έζησε την αφρόκρεμα της διανόησης), κάνει στάσεις στο ανασκαφικό έργο του με επίκεντρο πάντα τη Μεσσήνη. «Πώς μπορεί να είναι κανείς ποιητής και παράλληλα εκπληκτικός μάνατζερ;» αναρωτήθηκε ο Σταύρος Μπένος στην εκδήλωση. Γιατί πάνω απ’ όλα ο Πέτρος Θέμελης είναι από τους αφοσιωμένους της επιστήμης του.