Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Ηλεκτρονική έκδοση “GP – Grande Piccolo news”
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Με συγκινητικό τρόπο έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για την ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, οι απόδημοι Μάγνητες που ζουν και εργάζονται σε όλο τον πλανήτη.
Τα μέλη του «Κοινού των Μαγνήτων», υιοθετώντας την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, με βασικό υποστηρικτή το σωματείο «Διάζωμα», δραστηριοποιούνται ενεργά το τελευταίο διάστημα με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ολοκλήρωση των ανασκαφών.
Η ενεργοποίηση των μελών του «Κοινού» ξεκίνησε μετά από τη συνάντηση που είχαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Πράντζος, η Γραμματέας κ. Σοφία Ζαφραντζά – Vermeulen και το μέλος Ευστάθιος Ζαφραντζάς, με τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, τον περασμένο Απρίλιο. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Σκοτινιώτης είχε ζητήσει τη συνδρομή των απόδημων Μαγνήτων στην καμπάνια του Δήμου για την εξεύρεση πόρων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν πολύτιμο πολιτιστικό θησαυρό της Μαγνησίας που θα αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής όταν αποκαλυφθεί στο σύνολό του, αναστηλωθεί και αποδοθεί στο κοινό. Να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα ο κ. Σκοτινιώτης είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Αλ. Ζουπανιώτη που ζει στην Αμερική και ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Δημάρχου, υποστηρίζοντάς το με διάφορες ενέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.
Οι εκπρόσωποι του «Κοινού των Μαγνήτων» ενημέρωσαν τα μέλη τους ανά τον κόσμο για την προσπάθεια του Δήμου Βόλου και, πριν από λίγες ημέρες, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στο χώρο του αρχαίου Θεάτρου, από την αρχαιολόγο και Δ/ντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κα Β.Αδρίμη-Σισμάνη, στο πλαίσιο συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο και των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «3.000 χρόνια Μάγνητες».
«Το «Κοινόν» συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια του Δήμου Βόλου για την εξασφάλιση χρημάτων, ώστε να ξαναζωντανέψει το σπάνιο αυτό αρχαιολογικό μνημείο. Τα μέλη και το Δ.Σ. γνώριζαν για το θέμα εδώ και καιρό, αλλά, μετά και από την ξενάγηση, συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος για την περιοχή μας και την άμεση αναγκαιότητα εξεύρεσης πόρων», τονίζει η Γραμματέας του Κοινού των Μαγνήτων κ Σοφία Ζαφραντζά – Vermeulen, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν διάφορες σκέψεις και προτάσεις για τους τρόπους συγκέντρωσης οικονομικών πόρων, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση συναυλίας με τη συμμετοχή μελών του Σωματείου, οι οποίοι ασχολούνται με τη μουσική και κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των μελών του Κοινού, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου στο Βόλο, και αφού τα μέλη είχαν ενημερωθεί προηγουμένως μέσω ενημερωτικού φυλλαδίου με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Φθιώτιδων Θηβών, Νομός Μαγνησίας, Χορηγικός Φάκελος», ενώ τους είχε διανεμηθεί και η επιστολή του Δημάρχου Βόλου (με ημερομηνία 21/4/11) προς το «ΚΟΙΝΟΝ», για το θέμα της χορηγίας του Θεάτρου. Καθολική ήταν η απόφαση να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις τους, ώστε ένα όραμα για την περιοχή να γίνει πράξη.
Το θέατρο των «Φθιωτίδων Θηβών», σύμφωνα με τα έως τώρα ανασκαφικά στοιχεία, είναι το θέατρο της ομώνυμης αρχαίας πόλης, χωρητικότητας περίπου 3.000 θέσεων, το οποίο χτίστηκε στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα. Εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1992 και το 1993 από την Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κα Β.Αδρίμη-Σισμάνη, στο πλαίσιο ενός έργου του Γ.E.A., με βάση τις πληροφορίες των περιηγητών του 19ου αι. και την εύρεση από τους Δ. Θεοχάρη και Γ. Χουρμουζιάδη (1970) μιας επιτύμβιας στήλης με την επιγραφή “BAKXIOΣ ΔIONYΣIOΣ” και ενός πήλινου τραγικού προσωπείου, που θεωρήθηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών.
Η παρούσα δημοτική αρχή Βόλου έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, με βασικό υποστηρικτή το σωματείο “Διάζωμα”. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Βόλου έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε ποσό για το ζωντάνεμα του μοναδικού αυτού μνημείου της περιοχής στον αριθ. λογαριασμού 011/202/54006198 της Εθνικής Τράπεζας. Για τους κατοίκους εξωτερικού: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, αριθ. λογαριασμού IBAN GR67 0110 2020 0000 2025 4006 198, BIC: ETHNGRAA.