Γρήγορη μετάβαση

Κινητοποίηση για το αρχαίο θέατρο Λεύκης, στο Κουφονήσι

Σχετικά Θέατρα

Εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

20.000 ευρώ για τις εργασίες αποκατάστασης

Σε εκστρατεία ενημέρωσης για την ενεργοποίηση όλων των πολιτιστικά ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας για τη διάσωση και συντήρηση του αρχαίου θεάτρου Λεύκης στο Κουφονήσι, προχωράει ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος», σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα».

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πανελλαδικά από το Σωματείο «Διάζωμα» και φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη όλων των θεσμών και των πολιτών, καλώντας τους «να υιοθετήσουν» ένα αρχαίο θέατρο.

Σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης του θεάτρου

Ειδικότερα, για το αρχαίο θέατρο Λεύκης έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι εξής ενέργειες:
Η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου χρηματοδότησε με Προγραμματική Σύμβαση γεωφυσική έρευνα για το αρχαίο θέατρο, η οποία ολοκληρώθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε. Κρήτης. Έπειτα από αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης του θεάτρου αυτού από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Αρχιτέκτονες προσφέρουν ήδη εθελοντική εργασία για την εκπόνηση μελέτης για την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες και τη φυσική αμμοβολή από τις σφοδρές ανεμοθύελλες.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ

Για να διευκολυνθούν οι πολίτες – δωρητές έχει δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς», δηλαδή ένας ξεχωριστός λογαριασμός για το αρχαίο θέατρο Λεύκης, όπου κάθε πολίτης, ανάλογα με τις δυνατότητές του, θα μπορεί να συνεισφέρει τον οβολό του για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη του αρχαίου θεάτρου στην καθημερινότητά μας. Ο προϋπολογισμός των εργασιών που απαιτούνται για τη συντήρηση του θεάτρου στο Κουφονήσι ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ.

Νοτιοανατολικά της Κρήτης, Το θέατρο της Λεύκης βρίσκεται στην ομώνυμη νησίδα, σε απόσταση 3,6 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος. Κατασκευάστηκε τον 2ο αι. μ.Χ. και έχει χωρητικότητα 1.000 θεατών. Το κοίλον έχει δώδεκα σειρές εδωλίων και σχήμα σχεδόν ημικυκλικό. Η ορχήστρα είναι λίγο μεγαλύτερη από ημικύκλιο. Το σκηνικό οικοδόμημα περιλαμβάνει προσκήνιο (λογείον), υποσκήνιο και πλάγια παρασκήνια, ενώ η είσοδος στο θέατρο γινόταν από δύο πλάγιες θολωτές παρόδους. Σήμερα, το θέατρο βρίσκεται επιχωμένο κάτω από την άμμο.
Περισσότερες πληροφορίες για την περιγραφή, τον προϋπολογισμό του έργου και την κίνηση των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς (κουμπαράδες) μπορεί να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του Σωματείου «Διάζωμα».

 

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.