Γρήγορη μετάβαση

“Ζωντανεύει” το θέατρο των Δελφών – Δύο εκδηλώσεις από το “Διάζωμα” για ανάδειξή του, καθώς και του θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών

Σχετικά Θέατρα

“Kathimerini.gr”
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Αθόρυβο, αλλά ουσιαστικό έργο πραγματοποιεί με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κίνηση πολιτών «Διάζωμα», η οποία έχει θέσει στόχο της την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων της ελληνικής επικράτειας.

Τα μέλη του «Διαζώματος» έχουν ανοίξει διαφορετικούς «κουμπαράδες» και συλλέγουν χρήματα για την αποκατάσταση 35 θεάτρων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το συνολικό ποσό που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα ανέρχεται σε 201.162,01 ευρώ. Το σημαντικότερο και πιο φιλόδοξο έργο του «Διαζώματος» αποτελεί αναμφίβολα η αποκατάσταση του θεάτρου των Δελφών. Συνεχίζοντας την ομαδική του δράση και αποδεικνύοντας καθημερινά το εύρος των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι ενεργές κινήσεις πολιτών, το «Διάζωμα» οργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Δελφών και του θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.

Η πρώτη εκδήλωση είναι μια ημερίδα για το Μουσείο των Δελφών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στον χώρο του μουσείου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Παναγιώτα Γαζή με θέμα: «Η χαρά και η ευθύνη της ανάδειξης ενός μεγάλου μνημείου», ο δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης με θέμα «Πραγματοποιείται ένα όνειρο που χρόνια περιμέναμε», η προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη «Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Δελφών. Από το εθνικό όραμα στην ατομική πρωτοβουλία» και ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος «Μια σπουδαία χειρονομία για ένα σπουδαίο μνημείο».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην οποία θα παραβρεθεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα ανακοινωθούν οι δωρεές των αδελφών Ανδριόπουλου, ύψους 96.740,25 ευρώ, στον «κουμπαρά» του θεάτρου των Δελφών και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, ύψους 1.100 ευρώ. Η Γ΄ Γυμνασίου του Βαρβάκειου Πειραματικού Γυμνασίου, που συνεισέφερε 385 ευρώ, θα «υιοθετήσει» το θέατρο. Οι μαθητές θα το επισκεφθούν το πρωί της 31ης Μαρτίου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και θεατρικά δρώμενα. Η σκηνοθέτις Αποστολία Παπαϊωάννου θα γυρίσει εθελοντικά ντοκιμαντέρ σχετικά με το μουσείο. Τέλος, η αρχιτέκτων και ανάδοχος του έργου, Λιάνα Χλέπα, θα παρουσιάσει τις διαφορετικές φάσεις και τις ιδιαιτερότητες της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.

Η δεύτερη εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Βόλου και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών στο δημαρχείο (Παρασκευή 1/4 στις 8 μ.μ.) και έχει ως τίτλο: «Οι πολίτες ξαναζωντανεύουν το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών», θα σηματοδοτήσει την έναρξη συλλογής χρημάτων για την αποκατάστασή του. Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου προκειμένου να στηρίξει την πρωτοβουλία του «Διαζώματος» για την αποκατάσταση των θεάτρων.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα σε ηλεκτρονική έκδοση, εδώ.