Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Ιστότοπος “ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ”,
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010
Διάζωμα διάσωσης για τη Μακύνεια
Το μόνο που κατάφερε η πρωινή βροχή του Σαββάτου, ήταν να αποτελέσει το μέτρο της αποφασιστικότητας της τριμερούς συμμαχίας που συστήθηκε με σκοπό τη διάσωση του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας.
Οι εκπρόσωποι του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», νεαροί και γηραιοί κάτοικοι του Δήμου Αντιρρίου, οι φορείς της πόλης και οι εργαζόμενοι στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ανηφόρισαν προς το Παλιόκαστρο και πήραν θέση στην κερκίδα του θεάτρου για να σηματοδοτήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν ως προϊόν προαιώνιας ευθύνης.
Επί σκηνής, με φόντο τη Γέφυρα έλαβαν το λόγο ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Παναγιώτης Παπανικόλας και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αντιρρίου, Δώρα Ταμπάκη.
Ο κ. Μπένος έστρεψε την προσοχή του ακροατηρίου στο τοπίο που περιλαμβάνει ένα αρχαίο μνημείο και ένα της σύγχρονης εποχής, περιγράφοντας με γλαφυρότητα τον τρόπο με τον οποίο η Γέφυρα έσκυψε πάνω από το θέατρο με σκοπό να το προστατεύσει.
«Αυτές οι πέτρες, αυτό το χώμα και η τρισχιλιετής λαλιά που βγαίνει από το στόμα μας, είναι ό,τι πιο ιερό έχουμε. Το να τα διατηρήσουμε και να τα παραδώσουμε ζωντανά είναι η πιο μεγαλειώδης υποχρέωση που μπορεί να μας τύχει. ‘Ενας από αυτούς που έχτισαν ένα μνημείο του σύγχρονου κόσμου στέκεται σήμερα μικρός μπροστά στις πέτρες της Μακύνειας και τους δίνει μία υπόσχεση», προσέθεσε σε παρόμοιο τόνο ο κ. Παπανικόλας.
Η κ. Ταμπάκη στάθηκε στο ότι τα αρχαία μνημεία δεν είναι ερείπια που κληρονομήθηκαν από τους προγόνους, αλλά ζωντανά σημεία αναφοράς της καθημερινότητας.
Μετά τις δηλώσεις αυτοδέσμευσης των προλαλησάντων, το λόγο πήρε η αρχαιολόγος Φωτεινή Σαράντη, που ξενάγησε τους παρευρεθέντες στο χώρο και την ιστορία του, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θέατρο, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΛΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων για να αναστραφεί η πορεία φθοράς του μνημείου.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη της καμπάνιας με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αντιρρίου, παρουσία τόσο των εταίρων της προσπάθειας, όσο και της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Η έναρξη της εκδήλωσης με την απονομή επαίνων και αναμνηστικών δώρων στους διακριθέντες Αντιρριώτες μαθητές του σχολικού έτους 2009-2010 ήταν συνειδητή κοινή απόφαση του Δήμου, του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. που για μία ακόμη χρονιά επιβράβευσε τους ευσυνείδητους πολίτες του αύριο.
Ο Πρόεδρος της ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. κ. Σταύρος Σταυρής που απένειμε τα βραβεία στα νιάτα του Αντιρρίου στάθηκε κατά τη σύντομη ομιλία του στη διαπίστωση ότι: «Όσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο χθες του τόπου, τόσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο αύριό του», διευκρινίζοντας τη λογική σύνδεσης της έναρξης της εκστρατείας με τον έπαινο που αξίζει στους νεαρούς πολίτες, που δίνουν από σήμερα δείγματα υπευθυνότητας.
Η κ. Ταμπάκη αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την αναστήλωση του κάστρου της πόλης που συντελέστηκε ήδη και για το εγχείρημα της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου που ξεκινά, ευχαριστώντας όλους όσους στήριξαν τον αγώνα του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου για την εν γένει πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Η Προϊσταμένη της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κυρία Μαρία Γάτση – Σταυροπούλου, μίλησε στη συνέχεια εκτενώς και επί της ουσίας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του θεάτρου της Μακύνειας.
Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στο όραμα του «Διαζώματος» για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων της χώρας μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός αποκατάστασης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος, επιχειρηματολογώντας επίσης υπέρ της ενεργής ανάμιξης των πολιτών στη διαφύλαξη της μνημειακής μας κληρονομιάς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, που δεσμεύθηκε για τη στήριξη κάθε προσπάθειας σε αυτή την κατεύθυνση.
Η εκδήλωση έκλεισε μέσα στη συναισθηματική ανάταση που προσέδωσε στην ατμόσφαιρα η προβολή του βίντεο που παρήγαγε η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη διάδοση της προσπάθειας που ξεκίνησε επίσημα στις 27.11.2010 από το Αντίρριο.
Ομιλία Κου Παναγιώτη Παπανικόλα
Αντιπροέδρου Δ.Σ. & Διευθύνοντος Συμβούλου ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.,
κατά την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Μακύνειας – Σάββατο 27.11.2010
Αγαπητοί φίλοι,
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη σκέψη και το συναίσθημα ενός ανθρώπου της Γέφυρας που στέκεται σε αυτό το σημείο και
• Είναι Έλληνας
• Αντικρίζει το χθες και το σήμερα
• Ζυγίζει τις συμβατικές, τις ηθικές και τις προαιώνιες υποχρώσεις του
Οι συμβατικές τηρούνται απαρέγκλιτα
Ολοκληρώσαμε το έργο στην ώρα του, το λειτουργούμε σε συνθήκες ασφάλειας & άνεσης για τους πολίτες.
Οι ηθικές απέναντι στην τοπική κοινωνία αναλαμβάνονται, τηρούνται και διευρύνονται, όχι επειδή είναι νομική μας υποχρέωση, αλλά επειδή το νιώθουμε
Είναι οι δράσεις μιας εταιρείας που σκέπτεται και δρα σαν ένας υπεύθυνος και ενεργός πολίτης. Αυτές είναι οι δράσεις κοινωνικής & περιβαλλοντικής ευθύνης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και υλοποιούνται σε σταθερή συνέργεια με τους πολίτες αυτής και της απέναντι στεριάς.
Οι προαιώνιες όμως στέκονται πολύ πιο ψηλά και από τις συμβατικές και από τις ηθικές
Είναι αυτές από τις οποίες ο Έλλην άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει.
1. Δεν τον αφήνουν αυτές οι πέτρες
2. Δεν τον αφήνουν όλα εκείνα τα τρανά ονόματα που έμαθε στο σχολείο και πάτησαν αυτό εδώ το χώμα σε διάστημα τριών χιλιάδων χρόνων
3. Δεν τον αφήνουν τα μάτια των παιδιών του Αντιρρίου που περιμένουν να πάρουν τη σκυτάλη και να μετρήσουν ανάμεσά τους τα τρανά ονόματα του αύριο.
Όσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο χθες του τόπου, τόσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο αύριό του.
Αυτές οι πέτρες,
αυτό το χώμα,
και η τρισχιλιετής λαλιά που βγαίνει από το στόμα μας, είναι ό,τι πιο ιερό έχουμε.
Το να τα διατηρήσουμε και να τα παραδώσουμε ζωντανά είναι η πιο μεγαλειώδης υποχρέωση που μπορεί να μας τύχει.
‘Ενας από αυτούς που έχτισαν ένα μνημείο του σύγχρονου κόσμου στέκεται σήμερα μικρός μπροστά στις πέτρες της Μακύνειας και τους δίνει μία υπόσχεση.
Ομιλία Κου Σταύρου Σταυρή
Οικονομικού & Διοικητικού Διευθυντή ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.
Προέδρου Δ.Σ. ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.
Κατά την τελετή βράβευσης στους αριστεύσαντες μαθητές του Δήμου Αντιρρίου & την παρουσίαση της εκστρατείας για τη διάσωση του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας
(Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αντιρρίου – Σάββατο 27.11.2010)
Φίλες και φίλοι,
Με αφορμή την κοινή μας προσπάθεια για τη διάσωση του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας θα ήθελα – ως άνθρωπος της Γέφυρας – να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις.
Βλέπουμε τη συμμετοχή μας στο εγχείρημα αυτό ως μία ξεχωριστή υποχρέωση που δεν υπάγεται ούτε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους χρήστες της Γέφυρας, ούτε και στις ηθικές απέναντι στους πολίτες της περιοχής, αν και όσα κάνουμε στην κατεύθυνση των υποχρεώσεών μας αυτών, καθρεφτίζουν μία εταιρεία που σκέπτεται και δρα σαν ένας υπεύθυνος και ενεργός πολίτης.
Ένας τέτοιος πολίτης όμως έχει και κάποιες άλλες υποχρεώσεις που στέκονται ψηλά και πάνω από αυτές. Είναι υποχρεώσεις προαιώνιες, επιτακτικές και εκτελεστέες για κάθε Έλληνα που έχει ιστορική μνήμη και αίσθηση χρέους και ευθύνης.
Θεωρούμε αδιανόητο, τόσο ως εταιρεία, όσο και ως άνθρωποι που εργάζονται σε αυτήν, να καμαρώνουμε το μνημείο του σημερινού κόσμου που λέγεται Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» και να αφήσουμε να χαθεί αυτό του χθεσινού κόσμου, που λέγεται αρχαίο θέατρο της Μακύνειας. Η υποχρέωσή μας είναι να αναστρέψουμε την πορεία καταστροφής του αρχαίου θεάτρου, στο πλευρό της ενεργής τοπικής κοινωνίας.
Όσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο χθες του τόπου, τόσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο αύριό του.
Για το λόγο αυτό, συνειδητά αποφασίσαμε από κοινού με τον Δήμο Αντιρρίου και το ΔΙΑΖΩΜΑ να συνδέσουμε την έναρξη της εκστρατείας μας για τη διάσωση του θεάτρου με την απονομή του επαίνου που αξίζει στους πολίτες του αύριο, που δίνουν από σήμερα δείγματα υπευθυνότητας, μέσα από τη σχολική τους επίδοση.
Είναι χαρά μας που θα παραδώσουμε σε αυτούς τα μνημεία του χθες και του σήμερα, με τη βεβαιότητα ότι θα σταθούν με αξιοσύνη – μεγαλύτερη και από αυτή των παλιότερων – απέναντι στη μνήμη, το χρέος και την ευθύνη τους.
Με αυτά τα λόγια θέλω να συγχαρώ τους ευσυνείδητους μαθητές του Αντιρρίου, τους γονείς τους και την πόλη που τους καμαρώνει.