Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
EviaTop.blogspot.com
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας η εκδήλωση με θέμα ” Η ώρα των πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας¨ με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, του συλλόγου “Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας”, η ΙΑ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων και το σωματείο Διάζωμα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μπουραντάς, ο Δήμαρχος Ερέτριας Βασίλης Βελέντζας ενώ ομιλητές ήταν οι Χρήστος Δήμος, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘‘Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδος’’ με θέμα: «Οι πολίτες σημαιοφόροι της υιοθεσίας του αρχαίου θεάτρου Ερετρίας»
Κων/νος Μπουκάρας, Αρχαιολόγος της ΙΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων με θέμα: «Γνωριμία και προοπτικές ανάπτυξης του αρχαίου θεάτρου Ερετρίας» η Φωτεινή Μπέλλιου, Αρχιτέκτων – Αναστηλώτρια με θέμα: «Πρώτες σκέψεις για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας»
η Άννα Τζιροπούλου, Φιλόλογος θέμα: «Τί τα ήθελαν τόσα θέατρα στην αρχαία Ελλάδα»
και ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ‘‘ΔΙΑΖΩΜΑ’’ Θέμα: «Όταν οι πολίτες δηλώνουν ‘‘παρών’’ τότε όλα μπορούν να συμβούν.» ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
“Η μέριμνα για τα μνημεία ήταν πάντα και παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω ως ερείπια, ως νεκρά πράγματα. Βλέπω σε αυτά ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν μηνύματα ζωής. Και πάντα διαφωνούσα με την κλασσική αντιμετώπισή τους, αυτή που τα αντιμετωπίζει ως μουσειακά είδη, που τα βάζει στην άκρη, στο περιθώριο της εποχής μας, που εθελοτυφλεί μπροστά στη μυστική ζωή τους, που αγνοεί τη δική τους προσαρμοστικότητα και εναρμόνιση με την κάθε ιστορική περίοδο.
Γι΄ αυτό, από όπου και αν πέρασα, προσπάθησα με κάθε τρόπο να τα εντάξω στην καθημερινή ζωή του τόπου και των ανθρώπων. Από τα νεοκλασικά της Καλαμάτας και την ανασυγκρότηση του ιστορικού της κέντρου μέχρι το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στις καλοκαιρινές πανσελήνους, όλες μου οι ενέργειες είχαν την ίδια κατεύθυνση, απέβλεπαν στον ίδιο απώτερο στόχο και εμπνέονταν από την ίδια φιλοσοφία. Ο Δήμαρχος Ερέτριας στην ομιλία του επεσήμανε:
Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να μαζευτούν χρήματα από πολίτες και φορείς, ώστε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη Αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας.
Στόχος είναι να μαζευτούν τα χρήματα αυτά όσο το δυνατό πιο σύντομα, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη όσο πιο γρήγορα γίνεται, με σκοπό το έργο της Αναστήλωσης του Θεάτρου να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ μέσα στο 2012.
Το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει δημιουργήσει για κάθε θέατρο ένα ξεχωριστό λογαριασμό, «έναν κουμπαρά», όπου κάθε πολίτης, ανάλογα με τις δυνατότητές του θα μπορεί να συνεισφέρει τον οβολό του για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη των αρχαίων θεάτρων στην καθημερινότητά μας. Το ίδιο έχει γίνει και για το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας. Έχει ανοιχτεί ένας κουμπαράς και ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει.
Σας καλούμε να βοηθήσετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με οποιοδήποτε ποσό μπορεί ο καθένας όσο μικρό και αν είναι, δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει η συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια και έτσι θα έχουμε την ικανοποίηση να δούμε τα μεγάλα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η συνένωση των μικρών μας δυνάμεων. το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο αντιδήμαρχος Ανθηδώνος Αντώνης Αφράτης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Μπουραντάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλκίδας Δημήτρης Αναγνώστου, Γιώργος Βλαχογιώργος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αλεξίου. ο π. βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου και άλλοι.