Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Panthessalian news portal “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”
Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012
Ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο πραγματοποίησαν πρόσφατα τα παιδιά του ΚΔΑΠ Βασδέκειο, τα οποία ακολουθώντας τα βήματα ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα την «Αρχαία Πόλη Δημητριάδα» επισκέφτηκαν ένα πολύ σημαντικό μνημείο της περιοχής, το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος.
Στόχος να προσεγγίσουν τις επιστήμες που μελετούν το παρελθόν και με τη βοήθειά τους να γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της περιοχής μας. Το ανάκτορο του Δημητρίου του Πολιορκητή, το Αρχαίο Υδραγωγείο και το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδας είναι τα μνημεία στα οποία επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Το έργο που πραγματοποιείται αυτήν την εποχή στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδας έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να έχουν και την θαυμάσια εμπειρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξειδικευμένες εργασίες. Με ξεναγό τον Αρχαιολόγο κ. Χαράλαμπο Ιντζεσίλογλου, τα παιδιά περιηγήθηκαν στο χώρο, πληροφορήθηκαν για την ιστορία του θεάτρου, έλαβαν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους είχαν γεννηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος και γνώρισαν τη μεθοδολογία που ακολουθείται για την αποκάλυψη νέων τμημάτων του μνημείου, για τον καθαρισμό μεμονωμένων λίθων, αλλά και για τη συντήρηση ενός ολόκληρου αρχαίου μνημείου. Οι μικροί επισκέπτες μίλησαν με τον συντηρητή αρχαιοτήτων κ. Δημήτρη Κορσαβίδη και με τον εργατοτεχνίτη κ. Σπύρο Στεργίου παίρνοντας πολύτιμες πληροφορίες.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ένα παιχνίδι επιφανειακής έρευνας το οποίο είχε προετοιμαστεί από το προσωπικό του εργοταξίου του αρχαίου θεάτρου με την καθοδήγηση του κ. Ιντζεσίλογλου. Πήλινα όστρακα από αγγεία, κομμάτια από τούβλα και κεραμίδια σκορπισμένα στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου περίμεναν τους μικρούς αρχαιολόγους να τα ανακαλύψουν, να τα μελετήσουν και να τα κατατάξουν σε ομάδες ζωντανεύοντας και βιώνοντας τη γνώση. Τέλος, οι μικροί μαθητές έπαιξαν ένα απόσπασμα από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Συγκεκριμένα χόρεψαν και τραγούδησαν το τραγούδι της Αηδόνας, έτσι όπως μελοποιήθηκε από τον Μάνο Χατζηδάκι, προσφέροντας ένα ευχάριστο αντίδωρο στους φιλόξενους οικοδεσπότες.
Το απόσπασμα του έργου είχαν επεξεργαστεί τα παιδιά στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που προηγήθηκε της επίσκεψης. Το πρόγραμμα εκτός των ιστορικών πληροφοριών που δόθηκαν στα παιδιά περιλάμβανε και την κατασκευή μιας μακέτας του αρχαίου θεάτρου φτιαγμένης από πηλό. Την επιμέλεια του προγράμματος είχαν η Καίτη Καραχάλιου και η Κατερίνα Χαραλάμπους υπεύθυνες των τμημάτων θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και κεραμικής του ΚΔΑΠ «Βασδέκειο».