Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Nτοκιμαντέρ διάρκειας τριών λεπτών -με τριάντα αρχαία θέατρα της χώρας- μέρος του οποίου αποτελεί και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2ου Γυμνασίου Χανίων για την Αρχαία Απτέρα θα προβάλλεται από το καλοκαίρι σε πτήσεις της Aegean. Το μαθητικό ντοκιμαντερ διακρίθηκε το καλοκαίρι με το 2o Πανελλήνιο Βραβείο στον διαγωνισμό «Οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα», που διοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ΕΡΤ και το Σωματείο «Διάζωμα».
Την συνολική παραγωγή έχει αναλάβει το Σωματείο «Διάζωμα» προκειμένου να προβάλλεται σε πτήσεις εξωτερικού προς την Ελλάδα της αεροπορικής εταιρείας Aegean και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην αεροπορική εταιρεία σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών.
«Στο πλαίσιο της εταιρικής μας σχέσης με την αεροπορική εταιρεία αναλάβαμε και αυτή την πρωτοβουλία. Κάνουμε μια κοινή προσπάθεια για να αγαπήσουν τα παιδιά τα μνημεία του τόπου μας αλλά και να προβάλουμε στα πέρατα του κόσμου τον πολιτισμό μας» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Χανίων Αντώνης Αθανασάκης η επιλογή του Σωματείου «Διάζωμα» να συμπεριλάβει στο ντοκιμαντέρ που θα προβάλεται στις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας μέρος του ντοκιμαντέρ για την Απτέρα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή.
Αναφερόμενος στη συμμέτοχη του σχολείου στον διαγωνισμό στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της κοινής προσπάθειας και της συνεργασίας μεταξύ μαθητών εκπαιδευτικών και φορέων του πολιτισμού.
«Η βράβευση προφανώς μας γέμισε χαρά αλλά το σημαντικότερο βραβείο μας είναι ότι τα παιδιά έμαθαν να συνεργάζονται και κυρίως διαπίστωσαν βιωματικά την ολότητα της γνώσης και την αξία του πολιτισμού και της τέχνης, εμπλέκοντας την τοπική ιστορία, τα αρχαία ελληνικά, τα αγγλικά με την τέχνη του κινηματογράφου, του σκίτσου, του animation και της θεατρικής παιδείας. Ήταν μια πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία για όλους μας και μας έδειξε τον δρόμο για ένα «άλλο» σχολείο δημιουργικό και ευχάριστο τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αρχαία πόλη της Απτέρας, στην οποία θα «ταξιδεύουν» οι επιβάτες της Aegean βρίσκεται πάνω σε λόφο ύψους 200 μέτρων, στη θέση Παλιόκαστρο, κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια. Ιδρύθηκε τη γεωμετρική εποχή, αλλά γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 4ο αιώνα π. Χ., οπότε ανέπτυξε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, κυρίως λόγω του ελέγχου του Κόλπου της Σούδας. Ο 1ος και ο 2ος αιώνας μ.Χ. αποτέλεσαν μια νέα περίοδο ακμής για την Απτέρα, όμως ο σεισμός του 365μ.Χ. που κατέστρεψε την Κρήτη την ισοπέδωσε. Κατοικήθηκε μέχρι τον επόμενο σεισμό του 7ου αιώνα μ.Χ. και τις επιδρομές των Σαρακηνών, που την οδήγησαν τελικά στην εγκατάλειψη. Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που γνώρισε το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στο τέλος του 19ου και κατά τον 20ό αιώνα, η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί η πλήρης αποκάλυψή του, η συντήρηση και η αναστήλωση του.
Newsroom Αθήνα 9.84, πηγή ΑΠΕ