Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”,
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
Της Αγγελικής Κώττη
Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα. Χωρούσε περίπου 12.000 θεατές και είχε ένα εντυπωσιακό σκηνικό οικοδόμημα, μάλλον τριώροφο, όπως λέει ο Πέτρος Θέμελης, καθώς και κινητή σκηνή της οποίας σώζονται οι αύλακες.Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και μετά, που εγκαταλείφθηκε, υπήρξε θύμα διαρπαγής υλικού. Αλλά και οι καιρικές συνθήκες, όπως και κάποια άλλα προβλήματα, είχαν συντελέσει στο να είναι κακή η κατάστασή του. Ο κ. Θέμελης και οι συνεργάτες του στην επιστημονική επιτροπή Αρχαίας Μεσσήνης έκαναν και μελέτες και έργα αναστηλώσεων και συντηρήσεων. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε προχθές μια μελέτη για το κάτω κοίλον, από το οποίο ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού. Βέβαια, στην πρώτη μορφή του οικοδομήματος, κατά την ελληνιστική περίοδο, κάποια ειδώλια ήταν από μαλακό ψαμμιτικό υλικό και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα τώρα.
Οταν οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, θα έχουν αναταχθεί περί τις 3.000 θέσεις σε 24 σειρές.
Τότε, λέει ο κ. Θέμελης, θα συζητηθεί και το θέμα χρήσης του ή μη. Θα γίνουν επίσης ειδικές φυτεύσεις με γκαζόν.
Μέριμνα θα εξακολουθήσει να λαμβάνεται και για την ομαλή ροή των υδάτων της βροχής με κατεύθυνσή τους στον αρχαίο αγωγό. Εχουν προηγηθεί μεγάλες παρεμβάσεις για να αποτραπεί η διέλευσή τους από το κοίλον και η μετατροπή της ορχήστρας σε λίμνη.
Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης είναι εμβληματικό μνημείο του χώρου. Στη ρωμαϊκή περίοδο απέκτησε λαμπρή μορφή με θρόνους και αγάλματα και χρησιμοποιήθηκε για μάχες με θηρία (διασώζονται οι τρύπες από τα κοντάρια, που χρησιμοποιούνταν για να μην κινδυνεύουν οι θεατές).
Τα χρήματα για το κοίλον θα προέλθουν από το Ιδρυμα Νιάρχου, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει και άλλα έργα στην Αρχαία Μεσσήνη. Το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς με ελάχιστο νέο υλικό.
Με αυτό και με τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, η Μεσσήνη θα φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τον κ. Θέμελη.
Το ΚΑΣ γνωμοδότησε και υπέρ της έγκρισης εισιτηρίου πέντε ευρώ (τρία το μειωμένο) για τον χώρο και το μουσείο.