Γρήγορη μετάβαση

Άνοιξε στο κοινό το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού

Σχετικά Θέατρα

Ηλεκτρονική έκδοση “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑonline”
Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

dem-21082011-orchomenosΠαρών, στην εκδήλωση με τίτλο “Ενα δειλινό στον Ορχομενό”, που διοργάνωσαν από κοινού η ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Φιλοτεχνικός Ομιλος Λεβιδίου και η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης, στο πλαίσιο του 9ου Πανλεβιδιώτικου Ανταμώματος, το Σάββατο 20 Αυγούστου, στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού, ήταν και ο πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος, ο οποίος πριν την έναρξη της εκδήλωσης σε δηλώσεις του ανέφερε: “Σήμερα είναι μία συγκινητική μέρα, γιατί έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες αποκάλυψης του μνημείου και ταυτόχρονα το θέατρο του Ορχομενού μέσα από αυτήν την εκδήλωση παίρνει ζωή αφού παραδίδεται κατά κάποιο τρόπο στους πολίτες. Η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης έχει ετοιμάσει ένα θεατρικό αναλόγιο καταπληκτικό, που είναι μία συρραφή η οποία σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέατρο μέσα από όλον τον φιλολογικό πλούτο και τα στοιχεία της αρχαίας εποχής και αυτά έχουν παράλληλα μία σύγχρονη διασύνδεση από την ίδια την πρόεδρό της κ. Γεωργία Δάλκου. Σήμερα είναι μία πρώτη απόπειρα όπου το μνημείο όταν σιγά σιγά αποκαλύπτεται, υποδέχεται τους πολίτες της περιοχής. Ονειρο του “Διαζώματος” ήταν αυτό ακριβώς, και όχι μόνο μία παγερή και απόμακρη αναστήλωση του μνημείου αλλά μία διαδικασία ανάδειξής του όπου τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες”.

Ο κ. Σταύρος Μπένος τόνισε πως ήδη ο “κουμπαράς” που έχει ανοιχτεί για το θέατρο του Ορχομενού έχει διαθέσει 30 χιλιάδες ευρώ για την αποκάλυψη του μνημείου και έχει ένα απόθεμα 20 χιλιάδων ευρώ για τη σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου και υπάρχει επίσης η διαβεβαίωση από πλευράς δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη πως θα διαθέσει ο δήμος άλλες 50 χιλιάδες ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί με το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι οι εργασίες αποκάλυψης του μνημείου θα ενταθούν και θα προσπαθήσουμε σε συνδυασμό και με τον κουμπαρά μας να αναθέσουμε τάχιστα και τη μελέτη αναστήλωσης προκειμένου να προλάβουμε και το ΕΣΠΑ ενδεχομένως, για τις εργασίες αποκατάστασης”.

Ο κ. Σταύρος Μπένος σημείωσε επίσης πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική για τους “κουμπαράδες” που υπάρχουν για τα αρχαία θέατρα. Οσον αφορά το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της ΔΕΗ, με το οποίο η ΔΕΗ θα διαθέσει 3 εκατομμύρια ευρώ για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης από τη δική του πλευρά τόνισε πως η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να δει από κοντά τις εργασίες προστασίας που έχουν ξεκινήσει στο θέατρο και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορέσουν να εντάξουν το έργο της αναστήλωσης του θεάτρου στο ΕΣΠΑ, ενώ ανέφερε και την δέσμευσή τους για την παραχώρηση 50 χιλιάδων ευρώ ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Επίσης ο κ. Σμυρνιώτης τόνισε πως ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή παραλαβής του έργου της ανακαίνισης του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου και αναμένεται το Σεπτέμβριο να γίνει η παραλαβή του έργου και να διαπιστωθούν τυχόν ατέλειες και ελλείψεις και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε σύντομα να λειτουργήσει το θέατρο.
Οσον αφορά το θέατρο της Αρχαίας Μαντινείας ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε πως υπάρχουν 500 χιλιάδες ευρώ από το ΕΣΠΑ που είναι για την προστασία του θεάτρου, αν και όπως τόνισε τα ποσά που διαθέτουν δεν είναι ικανά για την ωρίμανση των απαιτούμενων ποσών ώστε να εκταμιευτούν χρήματα από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Από τη δική της πλευρά η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αννα Καραπαναγιώτου τόνισε: “Για πρώτη φορά ανοίγουμε στο κοινό το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού με αφορμή τις εργασίες που έχει ξεκινήσει η ΛΘ’ ΕΠΚΑ και αφορούν σε ένα ευρύ πρόγραμμα ανάδειξης του αρχαίου χώρου ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες και προβλέπει μεταξύ άλλων διαδρομές, πινακίδες σήμανσης και πολλά άλλα”.

Επίσης αναφέρθηκε και στη συνεργασία που υπάρχει με το “Διάζωμα”, τους τοπικούς φορείς και την Attica Bank χάρη στην οποία έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης του θεάτρου. Τέλος, επεσήμανε πως “το αρχαίο θέατρο αυτήν τη στιγμή δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αλλά μας επιφυλάσσει πάρα πολλές εκπλήξεις. Υπάρχει πάρα πολύ πεσμένο υλικό, το οποίο σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονά μας τον κ. Στρατή Παυλίδη θα φτάσουμε στο σημείο να το αναστηλώσουμε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό και σε απόλυτη συνάφεια με το αρχικό σχέδιο”.
Ε.Τ.