Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Ηλεκτρονική έκδοση “Bantito”
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Όταν πριν από τρία χρόνια ιδρύθηκε το σωματείο “Διάζωμα” για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων, κανείς δεν… φανταζόταν πόσο αναγκαία θα γινόταν αυτή η πρωτοβουλία, δεδομένης της σημερινής οικονομικής κατάστασης του υπουργείου Πολιτισμού και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Στην 4η Γενική Συνέλευση του Διαζώματος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, οι άνθρωποι του Διαζώματος εξήγησαν πώς το σωματείο έχει επικεντρώσει τις πρωτοβουλίες του στην ανάθεση μελετών αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων μέσα από τους κουμπαράδες του, οι οποίοι γεμίζουν από εταιρείες, δήμους και περιφέρειες, και πολίτες από όλο τον κόσμο.
Ηδη, λοιπόν, έχουν ανατεθεί δύο μελέτες για τα αρχαία θέατρα Δελφών και Δήλου στους μελετητές Λιάνα Χλέπα και Κωνσταντίνο Ζάμπα και ακολουθούν άλλες τρεις: αρχαιολογικό πάρκο (ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων) στον Ορχομενό Βοιωτίας (από τους μελετητές Δημήτρη Διαμαντόπουλο και Θεμιστοκλή Μπιλλή), μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Ερέτριας (από τους Φωτεινή Μπέλιου και Γιώργο Νίνο) και μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας (από τον Στράτο Παυλίδη).
Εκεί που ο Αγγελος Σικελιανός οραματιζόταν πως “μέσα στα ερείπια αυτά… εσωζόταν προαιώνια σπίθα, όπου θα μπορούσε κάποιαν ώρα ν’ αναδώσει ένα φως πραγματικά παγκοσμικό”, μέσα στο Ιερό του Απόλλωνα, όπου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο των Δελφών, η υπό εκπόνηση πρόταση αποκατάστασης επιχειρεί να αναδείξει τις κατασκευαστικές φάσεις (ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο) και να διατηρήσει τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές επιλογές του παρελθόντος, ως μέρος της ιστορίας του θεάτρου.
Στο νησί, όπου σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η αδερφή του Αρτεμις, στη Δήλο, και στο αρχαίο θέατρό της, ξεκίνησε τον Ιούλιο η εκπόνηση μελέτης με την τεκμηρίωση εκατοντάδων διάσπαρτων λίθων του κοίλου, ενώ η μελέτη θα παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2012.
Εργα
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στον ελλαδικό χώρο 125 αρχαία θέατρα, τα 55 εκ των οποίων σώζονται μόνο τα ίχνη τους, τα 45 βρίσκονται σε αποσπασματική κατάσταση διατήρησης και τα 25 σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης.
Από τα 49 θέατρα, με τα οποία ασχολείται το Διάζωμα αυτά τα τρία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες στα 36 από αυτά – εργασίες ανάδειξης, αναστήλωσης και συντήρησης (σε 21), ανασκαφές (6), μελέτες (4), γεωφυσικές έρευνες (3), απαλλοτριώσεις (2).
Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων των αρχαίων θεάτρων ανέρχεται έως τώρα στο ποσό των 31.333.917,56 ευρώ. Αυτά προκύπτουν από προγραμματικές συμβάσεις με το ΥΠ.ΠΟ.Τ. (7.440.000 ευρώ), από χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ όσων εντάχθηκαν (9.178.520 ευρώ), από χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ όσων επανεντάχθηκαν (9.910.000 ευρώ), από πόρους του ΥΠ.ΠΟ.Τ. (500.000 ευρώ) και από χορηγίες (4.030.000 ευρώ). Προτεραιότητα τώρα είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ των αρχαίων θεάτρων Δελφών, Δήλου και Μήλου.