ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2012 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ενέκρινε ομόφωνα και με πολύ θετικά σχόλια τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, την οποία είχε αναθέσει το σωματείο «Διάζωμα» στο Δρ. Πολιτικό – Μηχανικό, κ. Κώστα Ζάμπα και τους συνεργάτες του Γεράσιμο Θωμά και Ειρήνη Δουδούμη.
Για την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης το «Διάζωμα» αξιοποίησε τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στον κουμπαρά (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, ο οποίος τροφοδοτήθηκε από τη μεγάλη χορηγία του Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., ύψους 100.000 ευρώ, και από τη συμβολή πολλών απλών πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντη» θα ενισχύσει τον κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου της Δήλου με το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο θα κατατεθεί σε δύο ισόποσες δόσεις (ύψους 35.000 ευρώ η καθεμία) τον Ιούλιο του 2012 και τον Ιούλιο του 2013.
Ο κουμπαράς του αρχαίου θεάτρου της Δήλου.
Το ολομάρμαρο θέατρο του 3ου αι. π. Χ. ήταν ένα από τα πολύ σημαντικά και πολυτελή τεχνικά έργα της αρχαιότητας στον ελληνικό χώρο και σήμερα, διατηρημένο με μεγάλη πληρότητα, δεσπόζει πάνω από τα ερείπια των οικιών με τους αναστηλωμένους κίονες στην ομώνυμη συνοικία, στους πρόποδες του Κύνθου.
Στη μελέτη ελήφθησαν υπ’ όψη τα πορίσματα της πρόσφατης δημοσιευμένης έρευνας των επιστημόνων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Ph. Fraisse, J – Ch. Moretti, έγινε αναλυτική σχεδιαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης του θεάτρου και της παθολογίας του και σχεδιάστηκαν με λεπτομέρεια οι αναγκαίες ήπιες επεμβάσεις για την προστασία και την ανάδειξη της αρχικής υπόστασης του μνημείου, έτσι ώστε να είναι κατανοητό στο σύγχρονο επισκέπτη.
Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν είναι:
1. Η μετακίνηση και ταξιθέτηση των χιλιάδων διάσπαρτων μελών.
2. Η αποκατάσταση των μαρμάρινων μελών και των θεμελίων του κοίλου.
3. Η συμπλήρωση – διαμόρφωση της επιφάνειας του βράχου για την απορροή των ομβρίων.
4. Η προστασία της ράχης των αναλημμάτων και των τοίχων.
5. Οι επανατοποθετήσεις διάσπαρτων μαρμάρινων μελών, όπως θάκοι (καθίσματα με ερεισίνωτα), τμήματα εδωλίων, λίθοι μετώπου επιθεάτρου, λιθόπλινθοι και τοιχόκρανα αναλημμάτων κ.α.
6. Η ανακατασκευή του θεμελίου δυο εκ των οκτώ κλιμάκων του κοίλου και η οριοθέτηση της κίνησης των επισκεπτών σε όλη την έκταση του θεάτρου.
7. Η αποκατάσταση του αναλήμματος και η στερέωση της ετοιμόρροπης νότιας γωνίας του.
Μετά την έγκριση της μελέτης αναμένεται σύντομα η ένταξη του έργου αποκατάστασης του θεάτρου στο Ε.Σ.Π.Α. με τη συνεχή συνδρομή του «Διαζώματος».
Οι σημαντικές αυτές ειδήσεις για το αρχαίο θέατρο της Δήλου ταξίδεψαν γρήγορα και απασχόλησαν ήδη και τον καθημερινό τύπο. Δείτε μερικές χαρακτηριστικές αναφορές: