Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Πηγή: ypodomes.com
Με το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος, τις εργασίες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Πλευρώνας και Οινιαδών, που βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, «και τα τρία μνημεία σώζονται σε κακή κατάσταση, αφού έχουν υποστεί θραύσεις, αλλοιώσεις και διαθλάσεις, ενώ οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται έχουν στόχο την προστασία, την ανάδειξη και την χρήση τους».
Ειδικότερα, στο αρχαίο θέατρο του Στράτου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα αποκαλυφθέντα θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, προβλέπεται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων, ανασκαφικοί καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο κοίλο, στις κλίμακες ανόδου, στο σκηνικό οικοδόμημα, στην ορχήστρα και στα αναλήμματα του θεάτρου.
Όσον αφορά στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, αυτός ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Στο θέατρο της αρχαίας Πλευρώνας, το οποίο προσφέρει μοναδική θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, θα αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με την Περιφέρεια, προβλήματα φθοράς του δομικού υλικού του μνημείου και θα ολοκληρωθούν οι αναστηλωτικές εργασίες. Το κόστος των παρεμβάσεων αναμένεται να φθάσει τις 900.000 ευρώ.
Επίσης, με 700.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η «στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιάδων», όπου θα υλοποιηθούν εργασίες, αναστήλωσης και προστασίας των διαβρωμένων βραχωδών επιφανειών και των κατακερματισμένων ή ρηγματωμένων λίθων και αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου με σφραγίσεις, συμπληρώσεις και συγκολλήσεις.
Ακόμη, σύμφωνα με την Περιφέρεια, θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις αποξήλωσης, εξυγίανσης της θεμελίωσης και ανάταξης εδωλίων, εργασίες διαμόρφωσης των τοπικών εξομαλύνσεων στο κοίλο, αποκατάσταση και συμπλήρωση των αναλημμάτων των παρόδων, αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μελών, διδακτική τοποθέτησή τους και ανάδειξη της κάτοψης του σκηνικού οικοδομήματος, συμπλήρωση του λίθινου πλαισίου της ορχήστρας με νέα μέλη και επίστρωσή της με ειδικό κονίαμα και τέλος, διευθέτηση των όμβρων υδάτων για την προστασία του θεάτρου.
Με αφορμή τις εργασίες στα τρία αρχαία θέατρα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ανάδειξη της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένδειξη σεβασμού του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού προς τον αρχαίο, αλλά και γιατί είναι μία δράση ουσιαστικής εξωστρέφειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση του πολιτισμικού και τουριστικού προϊόντος».