Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η κατεδάφιση των απαλλοτριωθέντων κτιρίων που καλύπτουν μεγάλο μέρος του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε να ακολουθήσει η νέα φάση ανασκαφής του μνημείου.
Καταλυτική για την εξέλιξη αυτή υπήρξε η συμβολή της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ», και ιδιαίτερα της δραστήριας προέδρου της και επίτιμου μέλους του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Μαρίας Μίχα.
Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών αποκαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2007 από την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής) στην οδό Σαλαμίνος αριθ. 21 στο κέντρο του σημερινού δήμου κατά την παρακολούθηση εκσκαφής σε ιδιωτική ιδιοκτησία, για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής. Οι οικοδομικές εργασίες διακόπηκαν και άρχισε αμέσως η σωστική ανασκαφή του οικοπέδου με έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, τη βοήθεια του Δήμου Αχαρνών και χορηγιών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η ορχήστρα του θεάτρου βρίσκεται κάτω από την οδό Αρχαίου Θεάτρου (πρώην Σαλαμίνος), ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας στην καρδιά της πόλης των Αχαρνών, η οποία προβλέπεται να μετατραπεί σε πεζόδρομο. Η ανασκαφή που αναμένεται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες θα φέρει στο φως το μεγαλύτερο τμήμα του κοίλου του θεάτρου και θα επιτρέψει την καλύτερη ανάγνωση της γεωμετρίας του μνημείου.
Όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα το «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ» και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αχαρνών προκειμένου να προσφέρουν χορηγικά τη Μελέτη Αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών.
Η τοποθεσία του αρχαίου θεάτρου αποτελεί τμήμα θεσμοθετημένης, στον Οργανισμό της Αθήνας, Πολιτιστικής Διαδρομής, στην οποία περιλαμβάνονται, επίσης, σημαντικά μνημεία, όπως ο Τύμβος του Σοφοκλή, και ο Θολωτός Τάφος του Κόκκινου Μύλου.
Δείτε ακόμη:
Σημαντική εξέλιξη στην πορεία της πλήρους αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών – Aχαρναïκά Νέα
”Επισκήνιον”: Το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών αποκαλύπτεται! – anattica.gr