Πρόοδος Εργασιών

Γεωφυσικές Έρευνες
Απαλλοτριώσεις
Ανασκαφές
Μελέτες Αποκατάστασης
Εργασίες Αποκατάστασης

Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Αχαρνών

Περιγραφή
Πολυμέσα
Επιστημονικό δελτίο
Χρηματοδοτήσεις
Πρόοδος Εργασιών
Τα νέα του θεάτρου

Το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών αποκαλύφθηκε στην οδό Σαλαμίνος 21, κοντά στην διασταύρωση με την οδό Λιοσίων, στο κέντρο του σημερινού δήμου, κατά την παρακολούθηση εκσκαφής σε οικόπεδο (ιδ. Κ.Τριβέλλα) για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής.

Οι αμφιθεατρικά τοποθετημένοι ορθογώνιοι ασβεστολιθικοί δόμοι που εμφανίστηκαν και διαμόρφωναν σειρές εδράνων ανήκαν στο κυκλικό κοίλο του θεατρικού οικοδομήματος. Οι οικοδομικές εργασίες διακόπηκαν και άρχισε αμέσως η σωστική ανασκαφή του οικοπέδου με έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και τη βοήθεια του Δήμου Αχαρνών ( που συνέβαλε με την παραχώρηση δύο εργατών).

Η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως μια ολόκληρη κερκίδα, πλάτους. 5μ.(στο δυτικό της τμήμα) και 22μ.(στο ανατολικό της τμήμα), με 11 σειρές καθισμάτων από ασβεστολιθικούς δόμους σε ημικυκλική διάταξη, που είχαν μεταφερθεί προφανώς από κάποιο τοπικό λατομείο λίθου. Τα προϊόντα της επεξεργασίας των λίθων (η λατύπη) δείχνουν ότι η τελική διαμόρφωσή τους έγινε επί τόπου. Ανασκάφηκε επίσης μικρό τμήμα κερκίδας, βόρεια της πρώτης, που συνεχίζεται άθικτη, όπως πιστεύουμε, κάτω από το θεμέλιο της νεόκτιστης καφετέριας, που έχει θεμελιωθεί σε ψηλότερο επίπεδο από αυτό του θεάτρου και το μισό άλλης προς τα νότια της πρώτης, που συνεχίζεται, όπως δείχνει η κλίση του κοίλου κάτω από το οδόστρωμα της οδού Σαλαμίνος.

Αποκαλύφθηκε πολύ μικρό τμήμα της χαλικοστρωμένης ορχήστρας σε βάθος περίπου 2,5μ. Από την περίμετρο της ορχήστρας εντοπίστηκαν πέντε δόμοι, διαφορετικού μεγέθους ο καθένας με επιμελημένη την ορατή προς τους θεατές επιφάνεια και λίγο βαθύτερα μικρό τμήμα του χαλικόστρωτου δαπέδου της ορχήστρας. Μικρά κομμάτια κατεργασμένων μαρμάρων που βρέθηκαν στην περιοχή αυτή, πολλά καμπύλου σχήματος, προέρχονται πιθανώς από τους μαρμάρινους θρόνους της προεδρίας. Η πεταλόσχημη ορχήστρα, έχει διάμετρο 13,50μ. Η χωρητικότητα του υπολογίζεται τουλάχιστον σε 1500 – 2000 θεατές( σχεδ. αναπαράσταση Κ. Δελή).

Είναι φανερό ότι το υπόλοιπο τμήμα του κοίλου, οι πάροδοι, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα βρίσκονται κάτω από τα προς βορρά κτίσματα και οικόπεδα και κάτω από τον δρόμο. Αναμένεται να αποκαλυφθούν όταν θα συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα που σταμάτησε ελλείψει πιστώσεων το καλοκαίρι του 2007 και όταν απαλλοτριωθούν τα γειτονικά οικόπεδα, όπου αυτό εκτείνεται. Ο προσανατολισμός του θεάτρου είναι προς τα Δ- ΒΔ.

Η κατώτερη βαθμίδα των κερκίδων, εδράζεται σε λίθινο δόμο, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες, που έχουν θεμελιωθεί στο φυσικό ελαφρώς επικλινές προς τα ανατολικά έδαφος.Το πλάτος των εδωλίων είναι σχετικά μικρό (από 0,22μ. έως 0-40μ.) ενώ η απόσταση μεταξύ τους ποικίλλει, καθώς έχουν ελαφρώς μετακινηθεί κατά τόπους, και μερικά τμήματα, κυρίως από την νότια κερκίδα λείπουν. Κάτω από τον διάδρομο, μεταξύ της ορχήστρας και των πρώτων καθισμάτων φαίνεται ότι υπάρχουν δόμοι ακτινωτά διατεταγμένοι( βρέθηκε ένας και στην βόρεια παρειά εμφανίζεται άλλος) που καλύπτουν τον αποστραγγιστικό αγωγό που είναι απαραίτητος για την διοχέτευση των νερών της βροχής, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι πολύ ψηλά. Ανάλογη διάταξη υπάρχει στο θέατρο της Σικυώνας, και της Ηράκλειας στην Ιταλία, που χρονολογούνται στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 3ου αι. π. Χ.

Μεταξύ της 10ης και 11ης σειράς εδωλίων υπήρχε το διάζωμα, δυστυχώς κατεστραμμένο από παλιά άροση που μικρό τμήμα του διασώθηκε μόνον προς τα βόρεια. Στα ανατολικά του οικοπέδου, όπου θα εκτεινόταν το άνω τμήμα του θεάτρου, η διατάραξη από την άροση και την οικοδομική δραστηριότητα δεν μας επιτρέπει να εξαγάγουμε σαφή συμπεράσματα για τη μορφή και τα υλικά του επιθεάτρου. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να ήταν ξύλινο.

Ανασκάφηκαν δύο κάθετες ράμπες μεταξύ των τριών κερκίδων. Στη νότια εντοπίστηκαν δύο βαθμίδες κλίμακας , διαμορφωμένες από πατημένο χώμα και μικρούς λίθους. Ο μη εντοπισμός τους όμως στη βόρεια κλίμακα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές ή καταστράφηκαν ή ότι η κλίμακα είχε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τη μορφή κεκλιμένου επιπέδου, χωρίς βαθμίδες.

Η κατοίκηση του χώρου πριν την δημιουργία του θεάτρου, όπως συμπεραίνεται από την παρουσία προϊστορικών οστράκων και λεπίδων οψιανού, στην επίχωση του και ειδικά μεταξύ των εδράνων, φαίνεται να είναι παλαιότατη (από το 3.000 περίπου π. Χ.). Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται 12 αρκετά διαβρωμένα χάλκινα νομίσματα, από τα οποία λίγα της εποχής φραγκοκρατίας, με τελευταίο χρονολογικά, ένα νόμισμα του Γεωργίου του Α΄.

Για την ύπαρξη του θεάτρου των Αχαρνών, μαρτυρούν δύο σημαντικότατες επιγραφές του β΄ μισού του 4ου αι. π. Χ. Μία αναθηματική, που είχε βρεθεί από παλιά(άγνωστης προέλευσης κατά μερικούς, κατά άλλους προερχόμενη από την περιοχή του λόφου των Αγ. Σαράντα Μαρτύρων)και αναφέρει τα έσοδα από τη μίσθωση του θεάτρου σε ιδιώτες για παραστάσεις τραγωδίας ή κωμωδίας, από τα οποία θα πληρώνονταν οι λατρευτικές ανάγκες τους δήμου. Μία άλλη στήλη όπου αναγράφονταν δύο ψηφίσματα, βρέθηκε σε δεύτερη χρήση ως κάλυμμα αγωγού, το 1987 , στην ανασκαφή ενός ρωμαϊκού λουτρού πίσω από τον Αγ. Γιάννη στην οδό Λιοσίων, σε πολύ μικρή απόσταση(150μ.)από το σημείο εύρεσης του θεάτρου. Με τα ψηφίσματα αυτά τιμώνται ο ταμίας του δήμου για την χρηστή διαχείριση του ταμείου της πόλης, ο δήμαρχος Αχαρνέων και ο επιμελητής Διονυσίων. Τους απονέμεται έπαινος και στεφάνι από κισσό. Η δημόσια αναγγελία της απονομής των στεφανιών θα γινόταν στο θέατρο του δήμου, όπου κατά την εορτή των Διονυσίων, αυτοί και οι εγγονοί τους , εφόρου ζωής θα είχαν την τιμή, να κάθονται στα πρώτα έδρανα (τις λεγόμενες προεδρίες). Η στήλη με τα ψηφίσματα θα στηνόταν με φροντίδα του δημάρχου των Αχαρνών και έξοδα από το δημόσιο ταμείο, στο ιερό της Αθηνάς Ιππίας.

Θέατρα, δεν έχουν βρεθεί σε όλους τους αρχαίους δήμους της Αττικής και δεν φαίνεται να διέθεταν όλοι, αλλά μόνον οι μεγαλύτεροι και οι σπουδαιότεροι. Έχουν αποκαλυφθεί, εκτός από το Διονυσιακό θέατρο των Αθηνών, άλλα έξι θέατρα στην Αττική.

Η κατασκευή του θεάτρου δεν μπορεί να αναχθεί με βεβαιότητα σε συγκεκριμένο χρόνο, οπωσδήποτε όμως η χρονολογία των επιγραφών που αναφέρουν το θέατρο ( μέσα του 4ου αι. π. Χ.) δίνουν ένα χρονολογικό όριο πριν από το οποίο το θέατρο ήταν ήδη σε χρήση( terminus postquem). Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τη μελέτη των ανασκαφικού υλικού(που βρίσκεται βέβαια σε αρχικό στάδιο) αναμένεται να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο χρόνος κατασκευής και λειτουργίας του, οι χρονολογικές φάσεις και μετασκευές του και να αντληθούν πληροφορίες για το ακριβές σχήμα και το μέγεθος του κοίλου και της ορχήστρας.

Η σημασία της εύρεσης του θεάτρου των Αχαρνών μεγάλης σημασίας, καθώς πέρα από το ίδιο το μνημείο, καθορίζει τη θέση του αρχαίου Δήμου, γύρω από το οποίο πρέπει να αναζητηθούν τα δημόσια ιερά των Αχαρνών.

Για τη θέση του ναού του Διονύσου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βρίσκεται στα ΒΑ του θεάτρου, καθώς σε παλαιότερη εκσκαφή οικοπέδου εντοπίστηκε ισχυρός πίσω τοίχος, δομημένος με ορθογωνισμένους πωρόλιθους, κάποιου μεγάλου οικοδομήματος, που συνεχίζεται προς τα Δυτικά.

Η θέση του ναού της Αθηνάς Ιππίας βρίσκεται πιθανότατα κάτω από τη νεώτερη εκκλησία της Παναγίας, από όπου προέρχονται μεγάλοι σπόνδυλοι κιόνων.

Η εξαιρετικά μικρή εξάλλου απόσταση της θέσης του θεάτρου από τις θέσεις εύρεσης των επιγραφών επιβεβαιώνουν την υπόθεση για την τοποθέτηση του κέντρου του Δήμου των Αχαρνών σε μια ζώνη που αρχίζει από την Πλατεία του Αγ. Βλασίου και φθάνει μέχρι τους προαναφερθέντες λόφους,των Αγ. Σαρ.αντα Μαρτύρων και του Πρ. Ηλία.

Ονομασία Μνημείου

Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών

Κατηγορία

Θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Το θέατρο των αρχαίων Αχαρνών παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των κλασικών-ελληνιστικών θεάτρων : κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.

Εικόνες - Σχέδια

Υφίσταται φωτογραφική τεκμηρίωση στο Αρχείο της Β΄ΕΠΚΑ Σχεδιαστική αποτύπωση και αναπαράσταση (Κ.Δελή) στο αρχείο της Β΄ΕΠΚΑ.

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία

1) IG II 2 1206 U. IG II 2 1206.

2) U. Köhler AM 1878, σελ. 240.

3) Whitehead, D. Whitehead, The Demes of Attika, from 508/7ca.- 250Β.C., A political and Social Study, 1986, σελ. 162.
4) Γ. Σταϊνχάουερ, Δύο Ψηφίσματα από τις Αχαρνές, ΑΕ 1992, σελ. 179-193.

Θέση

Οδός Σαλαμίνος 21 (Ο.Τ.61 οικ. Κ.Τριβέλλα). Κέντρο πόλης των Αχαρνών.

Χρονολόγηση

Πρώτο μισό του 4ου αι.π.Χ.

Γενική περιγραφή Μνημείου

Στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Αχαρνών σε ιδιωτικό οικόπεδο, στην οδό Σαλαμίνος 21 (ΟΤ61) αποκαλύφτηκε μια κερκίδα με 10 ασβεστολιθικά ημικυκλικά εδώλια και δύο μισές εκατέρωθεν της πρώτης, τμήμα της χαλικοστρωμένης ορχήστρας, μικρό τμήμα του διαζώματος και ο αποχετευτικός αγωγός, του θεάτρου της αρχαίας πόλης.

Το Θέατρο χρονολογείται στο πρώτο μισό 4ου αι.π.Χ. Έχει προσανατολισμό προς τα Β-ΒΔ. Η ορχήστρα είχε πεταλοειδές σχήμα.

Υπολογίζεται η χωρητικότητά του σε 1500-2000 θεατές .

Φιλοξενούσε μουσικούς και ωδικούς αγώνες, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και επίσημες τελετές (αναγγελίες ψηφισμάτων κ.α)
Η διάρκεια ζωής του ήταν μέχρι τα ύστερα Ρωμαϊκά χρόνια.

Υπάρχουσα κατάσταση

Τμήμα του κοίλου ήρθε στο φως σε σχετικά καλή κατάσταση από την άποψη διατήρησης του λίθινου υλικού του, με εξαίρεση τα προς τα δυτικά εδώλια το διάζωμα και το επιθέατρο (που φαίνεται ότι ήταν ξύλινα.

Έρευνες - Επεμβάσεις

Η σωστική ανασκαφή του οικοπέδου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2007 και διεκόπη το Φθινόπωρο του ίδιου έτους.
Για την προστασία του από τις καιρικές συνθήκες καλύφθηκε με γεωύφασμα και άμμο με υπόδειξη της ΔΑΑΜ.

Πνευματικά δικαιώματα

Το μνημείο ανήκει στην δικαιοδοσία του ΥΠΠΟΤ Β΄ΕΠΚΑ.

Δικαιοδοσία

Το μνημείο ανήκει στην δικαιοδοσία του ΥΠΠΟΤ Β΄ΕΠΚΑ.

Γεωγραφικό Πλάτος

38.080325°

Γεωγραφικό Μήκος

23.733298°

ΌνομαΗμερομηνίαΠοσό (€)
ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ - ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ29/11/2023200.00
ΙΩΑΝΝΑ ΔΟΥΡΑΜΗ12/10/202320.00
ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ09/10/202350.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΙΔΗΣ22/06/20231.00
ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ20/02/202350.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΙΔΗΣ18/11/20221.00
Βασιλική Κωστούλα25/08/202230.00
 Αντήνωρ  Κωνσταντίνος Καραφωτιάς 04/07/202240.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΙΔΗΣ20/04/20221.00
MAGNUS PALMOVIST11/04/202220.00
BO JONSSON11/04/202220.00
TOMAS GORANSSON11/04/202220.00
ΜΙΧΑ ΜΑΡΙΑ04/03/20222.550.00
PETER ALGING24/01/2022215.43
5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ24/01/202218.53
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΠΤΕΡΙΔΟΥ16/12/202150.00
ΜΑΡΙΑ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ03/12/202150.00
3o ΓΕΛ ΑΧΑΡΝΩΝ29/11/2021171.00
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ11/11/2021100.00
ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΠΛΑΤΥΠΟΔΗΣ05/11/202170.00
ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΩΛΙΝΑ05/11/202150.00
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΖΩΜΑ18/10/20213.000.00
ΑΛΚΙΝΓΚ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ18/10/2021200.00
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ15/10/202130.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΙΔΗΣ25/06/20214.00
1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου23/06/202160.00
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 27/05/2020100.00
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ27/01/2020100.00
ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ ΣΟΦΙΑ2.000.00
DIMAND A.E.1.500.00
ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ1.500.00
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ - ΑΧΑΡΝΩΝ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ1.000.00
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ " ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ "700.00
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΧΑΡΝΩΝ600.00
ΓΑΒΡΙΗΛ ΙΩΑΝΝΑ500.00
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ500.00
ΤΖΕΜΠΕΤΖΗ ΕΛΕΝΗ500.00
ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΟΛΓΑ500.00
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ500.00
ΤΣΑΜΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ500.00
ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ - ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ430.00
ΒΕΛΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ300.00
ΛΙΛΗ ΜΑΡΙΑ300.00
ΣΠΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ300.00
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ300.00
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ300.00
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΡΙΦΤΟΣ300.00
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ300.00
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΝΔΡΗΣ300.00
ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ285.00
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΒΡΙΗΛ200.00
ΑΝΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΗ200.00
ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ200.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ200.00
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΧΗ200.00
ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΑΔΑ200.00
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΕΛΑΣ200.00
ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΠΑΛΟΥΜΠΗ200.00
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ155.00
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΟΥΚΑΣ150.00
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΤΟΣ150.00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΙΝΔΥΡΙΔΗΣ150.00
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ128.00
ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΧΑΡΝΩΝ120.00
BERNADET ΚΟΥΤΣΟΥΜΑΡΗ120.00
ΝΙΚΗ ΚΟΛΥΒΑ100.00
ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ - ΛΙΟΣΗ100.00
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΦΗ100.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΜΑΣΚΟΣ100.00
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΚΟΡΔΕΛΗ100.00
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΝΔΡΗΣ100.00
ΜΑΡΙΑ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗ100.00
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΑΝΔΡΗΣ100.00
ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΑ100.00
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥΤΣΟΥ100.00
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΠΤΗΣ100.00
ΙΣΙΔΩΡΑ ΒΑΡΕΛΑ100.00
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΤΣΑΝΔΡΗΣ100.00
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΡΑΠΛΗΣ100.00
ΟΛΓΑ ΔΕΔΕ100.00
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ100.00
ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ100.00
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ100.00
ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2014 ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2014100.00
ΜΑΘΗΤΕΣ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ100.00
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ100.00
ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΤΣΟΣ100.00
ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΡΛΟΥ100.00
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΕΤΤΟΣ100.00
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΑΣ100.00
ΚΩΣΤΑΣ ΖΙΓΚΗΡΗΣ100.00
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ100.00
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡOΠΟΥΛΟΥ100.00
ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑ100.00
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ100.00
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ100.00
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ100.00
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΗ100.00
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΡΕΚΗΣ100.00
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ100.00
ΦΙΛΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΦΙΛΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ80.00
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ODC60.00
ΘΕΑΤΡΟ SKROW ΘΕΑΤΡΟ SKROW55.00
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΧΑΤΖΗΔΟΥΚΑ50.00
ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΑ50.00
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ50.00
ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΑΣ50.00
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΛΑΚΑΤΕ50.00
ΜΑΡΙΑ ΒΗΣΣΑΡΑΚΗ50.00
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑΣΟΥΛΑ ΔΑΜΑΣΚΟΥ50.00
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗΣ50.00
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΓΡΑΝΗ50.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΜΗΣ50.00
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΤΗ50.00
ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΗ50.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΑΤΖΗΣ50.00
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ50.00
ΑΡΗΣ ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ50.00
ΛΟΥΛΑ ΜΑΡΙΝΗ50.00
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΙΧΑ50.00
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΣ50.00
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΓΩΝΑΣ50.00
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑ50.00
ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ50.00
ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΚΕΒΙ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΚΕΒΙ50.00
ΑΣΠΑΣΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 50.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ50.00
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ50.00
ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΙΝΗ50.00
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ50.00
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΑΣΚΟΥ70.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ50.00
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ50.00
ΜΑΡΙΑ ΝΟΤΙΑ50.00
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥΚΑ50.00
ΦΙΛΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ VICTORIA ΦΙΛΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ VICTORIA50.00
ΣΠΥΡΟΣ Ι. ΒΡΕΤΤΟΣ50.00
ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ50.00
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΙΝΤΖΙΟΥ50.00
ΝΙΚΗ ΜΑΡΙΝΗ50.00
ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ45.00
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΡΑΒΙΛΛΑ 40.00
ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΩΝΤΙΔΗΣ35.00
ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑ35.00
ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ35.00
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ35.00
ΛΕΝΑ ΛΕΩΝΤΙΔΗ35.00
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ30.00
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΝΟΥ30.00
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΗ25.00
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ25.00
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΙΜΗΝΑ25.00
ΜΑΡΙΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ25.00
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ25.00
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ25.00
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ25.00
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΛΑΒΑΚΗ25.00
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΓΚΡΙΤΣΗ25.00
ΜΑΡΙΑ ΓΚΡΙΤΣΗ ΒΛΑΧΟΥ25.00
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΕΝΤΗ25.00
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΗΝΑ25.00
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ20.00
ΑΓΑΘΗ ΝΙΚΑ20.00
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΔΗ20.00
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ20.00
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΟΥΚΛΙΔΟΥ20.00
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ20.00
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ20.00
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ20.00
BERNADET ΚΟΥΤΣΟΥΜΑΡΗ20.00
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ20.00
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΣΣΕΛΙΜΗ20.00
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ20.00
ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ20.00
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ20.00
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΜΑΣΚΟΣ20.00
ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ20.00
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΡΓΕΝΤΗΣ20.00
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΑΣ20.00
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ20.00
ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥ20.00
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΥΤΑΣ20.00
ΓΙΑΝΝΑ ΣΙΟΥΛΑ - ΚΑΔΑ20.00
ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΡΑΚΗ20.00
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ20.00
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΛΑΒΑΚΗ20.00
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΗΣΣΑΡΑΚΗΣ20.00
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ15.00
ΒΟΥΛΑ ΠΕΤΟΥΜΕΝΟΥ70.00
ΕΥΑ ΜΠΑΛΙΟΥ10.00
ΜΑΡΙΑ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ10.00
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ10.00
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ10.00
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΖΕΡΙΑΝΟΥ10.00
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ10.00
ΤΖΟΥΛΙΑ ΕΦΕΤΖΗ10.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΜΑΛΗΣ10.00
ΡΕΝΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ10.00
ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΖΟΥΒΑΡΑ10.00
ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΣ10.00
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑ10.00
ΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ10.00
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ10.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΥΤΑΣ10.00
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗΣ10.00
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ10.00
ΕΙΡΗΝΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ10.00
ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ10.00
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΛΑΤΣΙΔΗΣ10.00
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ10.00
ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗ10.00
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΟΓΙΑΣ10.00
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΡΟΒΙΛΑ10.00
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ10.00
ΙΩΑΝΝΑ ΦΥΤΑ10.00
ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΦΑΚΗ10.00
ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΑ5.00
ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ5.00
ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ5.00
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ5.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΕΟΥΖΗΣ5.00
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΣΙΛΗ5.00
ΣΠΥΡΟΣ ΚΡΕΟΥΖΗΣ5.00
ΙΩΑΝΝΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ5.00
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΟΥΚΑ5.00
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ5.00
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ5.00
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ5.00
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΡΕΟΥΖΗ5.00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ5.00
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ5.00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ5.00
8o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ 85.00
Helga Seeden25.00
Αικατερίνη Μπέτση25.00
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΣΣΗΣ10.00
ΤΙΤΙΚΑ ΖΥΡΝΟΒΑΛΗ10.00
5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ113.60
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ 150.00
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ40.00
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΥΡΜΑΣ50.00
ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ20.00
Σύνολο
€30.878.56

Δαπάνες

ΔαπάνηΗμερομηνίαΠοσό (€)
AΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΞΟΔΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ124.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ -ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ -ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ13/11/2019124.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΓΚΕΛΩΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ359.60
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΟΡΟΥ30.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ‘’Ο ΑΧΑΡΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ’’18/09/20223.498.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΟΣ31/05/2018227.85
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΞΟΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ03/12/202118.854.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ62.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ1.752.80
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ39.68
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ208.00
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ156.00
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ‘’ΑΧΑΡΝΗΣ’’1.178.00
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ124.00
Σύνολο
€26.737.93
Υπόλοιπο
€4.140.63
ΠεριγραφήBudgetTargetRemarks
Συνέχιση ανασκαφικών εργασιών50.000.0050.000.00

Προωθείται απαλλοτρίωση δύο ακινήτων από το Τ.Α.Π.Α., προϋπολογισμού
1.000.000,00 €

Η πρώτη απαλλοτρίωση του ακινήτου ιδιοκτησίας Κ. Τριβέλλα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η δεύτερη απαλλοτρίωση των ακινήτων, ιδιοκτησίας Μπόρση, Γκρίτση και Πουραΐμη είναι σε εξέλιξη.

Στόχος του κουμπαρά είναι τα 50.000 ευρώ, το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών.

  • Το 2007 αποκαλύφθηκε τυχαία το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών στην οδό Σαλαμίνος 21 στο κέντρο της πόλης.
  • Το Νοέμβριο του 2009, ο πρόεδρος του Διαζώματος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Ανατολικής Αττικής, επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο της Αχαρνών, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς. (βλ.εδώ)
  • Τον Ιούνιο του 2010 ανοίχθηκε από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ο κουμπαράς του αρχαίου θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Το Σεπτέμβριο του 2010 ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ, στα πρότυπα του Διαζώματος, η οποία έχει αναλάβει και τη φροντίδα – ενίσχυση του κουμπαρά που άνοιξε το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
  • Τον Οκτώβριο του 2011 συντελέστηκε η πρώτη απαλλοτρίωση του ακινήτου, ιδιοκτησίας, Κ. Τριβέλλα. Το ύψος της αποζημίωσης ανήλθε στο ποσό των 472.018,5 ευρώ.
  • Το Μάρτιο του 2016 υπεγράφη η ανάθεση της μελέτης (master plan) με τίτλο «Ολοκληρωμένη χωρική οργάνωση πολιτιστικών διαδρομών, με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών» μεταξύ του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και του κ. Δημήτρη Οικονόμου καθηγητή Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της συνεργάτιδος του κ. Κυπαρισσίας Ηλία.
  • Τον Απρίλιο του 2019 ολοκληρώθηκε και η δεύτερη απαλλοτρίωση των ακινήτων, ιδιοκτησίας Μπόρση, Γκρίτση και Πουραΐμη. Το ύψος της αποζημίωσης ανήλθε στο ποσό των 1.023.403,3 ευρώ.
  • Το Δεκέμβριο του 2019 παρελήφθη το πρώτο παραδοτέο της μελέτης και υπεγράφη νέα σύμβαση για την ολοκλήρωση του αντικειμένου της μετά την αποχώρηση του κ. Οικονόμου λόγω ασυμβιβάστου με την ιδιότητά του ως Υπουργού.
  • Το Δεκέμβριο του 2019 ανατέθηκε από τη Νέα Οδό η σύνταξη συγκοινωνιακής μελέτης με τη μορφή χορηγίας, η εκπόνηση της οποίας ολοκληρώθηκε. Η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του δήμου Αχαρνών και περιλαμβάνει την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου θεάτρου, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Αγίου Βλασίου, την ανακαίνιση των κεντρικών κτηρίων περιφερειακά της πλατείας, πεζοδρομήσεις, δημοτικό παρκινγκ κ.α.
  •  Την Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης των απαλλοτριωθέντων  κτιρίων που καλύπτουν μεγάλο μέρος του Αρχαίου Θεάτρου  των Αχαρνών.  (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Ένταξη των έργων και των δράσεων που περιλαμβάνουν οι μελέτες στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της ανασκαφής του μνημείου. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Χορηγοί Θεάτρων