Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας βρίσκεται στο Πασαλιμάνι και έχει άμεση επαφή με το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά. Σύμφωνα με ενεπίγραφη στήλη που έχει βρεθεί, η χρονολόγηση του θεάτρου τοποθετείται τον 2ο  αιώνα π. Χ.. Πρότυπο για την κατασκευή του φαίνεται να ήταν το Διονυσιακό Θέατρο της Αθήνας. Το μνημείο διαθέτει την τριμερή χαρακτηριστική οργάνωση ενός ελληνιστικού θεάτρου, δηλαδή διαθέτει κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. Σήμερα είναι ορατό κυρίως το υπόβαθρο του θεάτρου (λαξεύσεις πάνω στις οποίες είχαν τοποθετηθεί τα εδώλια).

Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010, όταν ο πρόεδρος του Σωματείου, κος Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το θέατρο της Ζέας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του Πειραιά. Εκεί ο κος Μπένος συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και συζήτησαν τρόπους για την ανάδειξη του θεάτρου (βλ. εδώ). Από τη συνάντηση προέκυψε η ανάγκη άμεσης προστασίας, προκειμένου να διατηρηθεί το ευαίσθητο υλικό του. Επίσης το «ΔΙΑΖΩΜΑ» πρότεινε να γίνουν γενικότερες πολεοδομικές επεμβάσεις (πεζοδρομήσεις) στις δύο σύγχρονες οδούς, Φιλελλήνων και Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες οριοθετούν το θέατρο από ανατολικά και δυτικά, οι οποίες θα το βοηθούσαν να «ανασάνει».

Αντιπροσωπεία του Διαζώματος με επικεφαλής τον πρόεδρο πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στο χώρο και το 2012. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με θεσμικούς φορείς με στόχο τον προσδιορισμό των αναγκαίων βημάτων για την ανἀδειξἠ του. Το 2014 με τη συμβολή του Διαζώματος  υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, ύψους 70.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου. Η σύμβαση περιλάμβανε τόσο προπαρασκευαστικές εργασίες που θα ήταν απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης όσο και τις μελέτες του θεάτρου (βλ. εδώ).

Τον Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων) ανέθεσε την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Ζέας, στο πλαίσιο του έργου «Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Ζέας». Η μελέτη εγκρίθηκε το 2016 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και πλέον απαιτείται η ένταξη της υλοποίησης της μελέτης αποκατάστασης σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η αποκατάσταση του θεάτρου βασίζεται κυρίως στην «αναπαράσταση» του κοίλου του μέσω μιας μεταλλικής κατασκευής η οποία θα στηριχθεί στα αρχαία κατάλοιπα και θα επιτρέπει την επανάχρηση του θεάτρου.

Η αποκατάσταση του θεάτρου θα σηματοδοτήσει τόσο την ανάδειξη του μνημείου όσο και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Επιδίωξη του Δήμου Πειραιά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων είναι η μετατροπή του οικοδομικού τετραγώνου, που περικλείει το θέατρο, καθώς και το παλαιό και νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, σε κέντρο πολιτισμού.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό

 • Στιγμιὀτυπο από τη συνέντευξη τύπου (2010)
 • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κου Μπένου, το 2010 στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας, καθώς και από την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.
 • Το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας
 • Φωτορεαλιστική απεικόνιση του Αρχαίου Θεάτρου Ζέας μετά την αποκατάσταση του θεάτρου.
 • Το Αρχαίο Θέταρο Ζέας από ψηλά

Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια την Πρόοδο Εργασιών στο θέατρο:

 • Την Τετάρτη 03 Μαρτίου 2010 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Ζέας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του Πειραιά, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
 • Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012 ο κος Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο κος Βαγγέλης Καζολιάς, ιδρυτικό μέλος του σωματείου πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στον Πειραιά, με αντικείμενο την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ζέας. Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Δημαρχείο του Πειραιά και συνεχίστηκε στα γραφεία της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ζέας και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς θα διαθέσει μέσω Προγραμματικής Συμβάσεως χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου. (βλ. εδώ)
 • Στις 15 Μαΐου 2014 υπεγράφη με καταλύτη το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης,  ύψους 70.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο «Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Ζέας». (βλ. εδώ)
 • Στόχος του προγράμματος της παραπάνω σύμβασης ήταν η εκπόνηση της μελέτης για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Ζέας. Για την ανάδειξη και την προστασία του μνημείου είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και συντήρησης, ώστε να καταστεί επισκέψιμο και να αξιοποιηθεί ως χώρος τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η γειτνίασή του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και με το παραλιακό μέτωπο της Ακτής Μουτσοπούλου θα βοηθήσει στην αισθητική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Παράλληλα η εν λόγω μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη μετατροπή του οικοδομικού τετραγώνου, όπου εντάσσεται το θέατρο, σε αρχαιολογικό πάρκο.
 • Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 ανατέθηκε απευθείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων η εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Ζέας στον Πειραιά στον κ. Αντωνίου Γεώργιο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ε.Μ.Π.
 • Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Ζέας.(ΣΤΙΓΜΑ)
 • Απαιτείται η ένταξη της υλοποίησης της μελέτης αποκατάστασης σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου της Ζέας, εδώ.