ΙΖ’ Γενική Συνέλευση
Σταύρος Μπένος: «Σπάνια είδα πρωθυπουργό, περιφερειάρχη, δήμαρχο να σχεδιάζει με πνοή δεκαετίας»
Όσα έγιναν στην σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής Ανασυγκρότησης – “Ό,τι έχουμε δεσμευτεί και έχουμε αναγγείλει υλοποιείται κανονικά”
Νέα Συνάντηση της Κυβερνητικής Υπόεπιτροπής για την Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας
«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας βρίσκεται στο Πασαλιμάνι και έχει άμεση επαφή με το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά. Σύμφωνα με ενεπίγραφη στήλη που έχει βρεθεί, η χρονολόγηση του θεάτρου τοποθετείται τον 2ο αιώνα π. Χ.. Πρότυπο για την κατασκευή του φαίνεται να ήταν το Διονυσιακό Θέατρο της Αθήνας. Το μνημείο διαθέτει την τριμερή χαρακτηριστική οργάνωση ενός ελληνιστικού θεάτρου, δηλαδή διαθέτει κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. Σήμερα είναι ορατό κυρίως το υπόβαθρο του θεάτρου (λαξεύσεις πάνω στις οποίες είχαν τοποθετηθεί τα εδώλια).
Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Ζέας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010, όταν ο πρόεδρος του Σωματείου, κος Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το θέατρο της Ζέας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του Πειραιά. Εκεί ο κος Μπένος συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και συζήτησαν τρόπους για την ανάδειξη του θεάτρου (βλ. εδώ). Από τη συνάντηση προέκυψε η ανάγκη άμεσης προστασίας, προκειμένου να διατηρηθεί το ευαίσθητο υλικό του. Επίσης το «ΔΙΑΖΩΜΑ» πρότεινε να γίνουν γενικότερες πολεοδομικές επεμβάσεις (πεζοδρομήσεις) στις δύο σύγχρονες οδούς, Φιλελλήνων και Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες οριοθετούν το θέατρο από ανατολικά και δυτικά, οι οποίες θα το βοηθούσαν να «ανασάνει».
Αντιπροσωπεία του Διαζώματος με επικεφαλής τον πρόεδρο πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στο χώρο και το 2012. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με θεσμικούς φορείς με στόχο τον προσδιορισμό των αναγκαίων βημάτων για την ανἀδειξἠ του. Το 2014 με τη συμβολή του Διαζώματος υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, ύψους 70.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου. Η σύμβαση περιλάμβανε τόσο προπαρασκευαστικές εργασίες που θα ήταν απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης όσο και τις μελέτες του θεάτρου (βλ. εδώ).
Τον Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων) ανέθεσε την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Ζέας, στο πλαίσιο του έργου «Εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Ζέας». Η μελέτη εγκρίθηκε το 2016 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και πλέον απαιτείται η ένταξη της υλοποίησης της μελέτης αποκατάστασης σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η αποκατάσταση του θεάτρου βασίζεται κυρίως στην «αναπαράσταση» του κοίλου του μέσω μιας μεταλλικής κατασκευής η οποία θα στηριχθεί στα αρχαία κατάλοιπα και θα επιτρέπει την επανάχρηση του θεάτρου.
Η αποκατάσταση του θεάτρου θα σηματοδοτήσει τόσο την ανάδειξη του μνημείου όσο και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Επιδίωξη του Δήμου Πειραιά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων είναι η μετατροπή του οικοδομικού τετραγώνου, που περικλείει το θέατρο, καθώς και το παλαιό και νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, σε κέντρο πολιτισμού.
Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια την Πρόοδο Εργασιών στο θέατρο:
Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου της Ζέας, εδώ.