Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Το Αρχαίο Θέατρο της Στράτου είναι το μεγαλύτερο θέατρο της Αιτωλοακαρνανίας, με χωρητικότητα στην ακμή του από τον 4ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. 6.000 θεατές. Φτιάχτηκε από πέτρα στο κοίλωμα μιας πλαγιάς που πρόσφερε εκπληκτική θέα προς τον ποταμό Αχελώο και την κοιλάδα του. Από την ανασκαφή του σκηνικού οικοδομήματος προκύπτουν 3 οικοδομικές φάσεις, (4ος – 3ος – 2ος αι π. Χ.). Το μνημείο είχε υποστεί μεγάλες φθορές τα τελευταία 30 χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών.
Το ταξίδι του Διαζώματος ξεκίνησε το 2009, όταν ο πρόεδρος του Διαζώματος επισκέφτηκε το θέατρο στο πλαίσιο περιοδείας του στους χώρους θέασης της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Μπένος συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και συζήτησαν τρόπους ανάδειξης του μνημείου (βλ. εδώ). Μετά το πέρας της επισκέψεώς μας στα θέατρα του Ν. Αιτωλοακαρνανίας ακολούθησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου.
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» το αμέσως επόμενο διάστημα προχώρησε στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο Στράτου. (βλ. εδώ)
Τον Οκτώβριο του 2011 ο κ. Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Διαζώματος, καθηγητή Αρχαιολογίας, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη και τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, κ. Λάζαρο Κολώνα, πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγρινίου (βλ. εδώ). Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε στο δημαρχείο Αγρίνιου ο τ. Δήμαρχος, κ. Π. Μοσχολιός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την αναγκαία μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Στράτου (βλ. εδώ).
Τον Αύγουστο του 2013 με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 80.000 ευρώ, ανάμεσα στο ΥΠ.ΠΟ.Α., το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αγρινίου για το έργο «Έρευνα και μελέτη αποκατάστασης – αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου Στράτου» (βλ. εδώ). Τη χρηματοδότηση διέθεσε ο Δήμος Αγρινίου και αφορούσε την πραγματοποίηση καθαρισμών και συμπληρωματικής ανασκαφικής έρευνας καθώς και την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του θεάτρου.
Ακολούθησε νέα επίσκεψη επιτελείου του Διαζώματος στο θέατρο το Δεκέμβριο του 2014. Ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», συνοδευόμενος από τους κ.κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, γενικό γραμματέα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Μπέττυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμονα σε θέματα Τουρισμού και μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», και Νίκο Παππά, τοπογράφο – μηχανικό και μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Το ταξίδι ξεκίνησε με την επίσκεψη στο αρχαίο θεάτρου της Στράτου, όπου έγινε η ενημέρωση για την πρόοδο των ανασκαφών (βλ. εδώ).
Το Δεκέμβρη του 2017 υπεγράφη νέα Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στους ίδιους φορείς με στόχο την εκτέλεση εργασιών για την τεκμηρίωση του μνημείου και προτάσεις συντήρησης, ανάδειξης και αποκατάστασής του. Τη χρηματοδότηση ύψους 32.500 ευρώ διέθεσε ο Δήμος Αγρινίου (βλ. εδώ).
Με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Ν. Φαρμάκη, τον Ιούλιο του 2020 έγινε η ένταξη του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Θεάτρου Στράτου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ δικαιούχος του έργου είναι η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ (βλ. εδώ). Προβλέπονται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων, ανασκαφικοί καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο κοίλο, στις κλίμακες ανόδου, στο σκηνικό οικοδόμημα, στην ορχήστρα και στα αναλήμματα του θεάτρου, συμπληρωματικές μελέτες κ.α. Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2023.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο οι εργασίες αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της πράξης “Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Σπάρτης” θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα παθολογίας του μνημείου και το αρχαίο θέατρο θα αποδοθεί στους επισκέπτες του, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΑΜΕΑ, έχοντας διασφαλιστεί η προστασία και διατήρησή του.
Δείτε στη συνέχεια την πρόοδο εργασιών στο θέατρο:
Δείτε τη σελίδα του θεάτρου στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ.