Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Στράτου

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο της Στράτου είναι το μεγαλύτερο θέατρο της Αιτωλοακαρνανίας, με χωρητικότητα στην ακμή του από τον 4ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. 6.000 θεατές. Φτιάχτηκε από πέτρα στο κοίλωμα μιας πλαγιάς που πρόσφερε εκπληκτική θέα προς τον ποταμό Αχελώο και την κοιλάδα του. Από την ανασκαφή του σκηνικού οικοδομήματος προκύπτουν 3 οικοδομικές φάσεις, (4ος – 3ος – 2ος αι π. Χ.). Το μνημείο είχε υποστεί μεγάλες φθορές τα τελευταία 30 χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών.

Το ταξίδι του Διαζώματος ξεκίνησε το 2009, όταν ο πρόεδρος του Διαζώματος επισκέφτηκε το θέατρο στο πλαίσιο περιοδείας του στους χώρους θέασης της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Μπένος συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και συζήτησαν τρόπους ανάδειξης του μνημείου (βλ. εδώ). Μετά το πέρας της επισκέψεώς μας στα θέατρα του Ν. Αιτωλοακαρνανίας ακολούθησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου.

 • Αεροφωτογραφία του θεάτρου της Στράτου και στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου (2009)

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» το αμέσως επόμενο διάστημα προχώρησε στο άνοιγμα  τραπεζικού λογαριασμού (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο Στράτου. (βλ. εδώ)

Τον Οκτώβριο του 2011 ο κ. Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Διαζώματος, καθηγητή Αρχαιολογίας, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη και  τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, κ. Λάζαρο Κολώνα, πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγρινίου (βλ. εδώ). Στη διάρκεια  συνέντευξης τύπου που ακολούθησε στο δημαρχείο Αγρίνιου ο τ. Δήμαρχος, κ. Π. Μοσχολιός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την αναγκαία μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Στράτου (βλ. εδώ).

Τον Αύγουστο του 2013 με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 80.000 ευρώ, ανάμεσα στο ΥΠ.ΠΟ.Α., το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αγρινίου για το έργο «Έρευνα και μελέτη αποκατάστασης – αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου Στράτου» (βλ. εδώ). Τη χρηματοδότηση διέθεσε ο Δήμος Αγρινίου και αφορούσε την πραγματοποίηση καθαρισμών και συμπληρωματικής ανασκαφικής έρευνας καθώς και την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του θεάτρου.

Ακολούθησε νέα επίσκεψη επιτελείου του Διαζώματος στο θέατρο το  Δεκέμβριο του 2014. Ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», συνοδευόμενος από τους κ.κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, γενικό γραμματέα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Μπέττυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμονα σε θέματα Τουρισμού και μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», και Νίκο Παππά, τοπογράφο – μηχανικό και μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Το ταξίδι ξεκίνησε με την επίσκεψη στο αρχαίο θεάτρου της Στράτου, όπου έγινε η ενημέρωση για την πρόοδο των ανασκαφών (βλ. εδώ).

 • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο θέατρο (2014)

Το Δεκέμβρη του 2017 υπεγράφη νέα  Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στους ίδιους φορείς με στόχο την εκτέλεση εργασιών για την τεκμηρίωση του μνημείου και προτάσεις συντήρησης, ανάδειξης και αποκατάστασής του. Τη χρηματοδότηση ύψους 32.500 ευρώ διέθεσε ο Δήμος Αγρινίου (βλ. εδώ).

Με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Ν. Φαρμάκη, τον Ιούλιο του 2020 έγινε η ένταξη του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Θεάτρου Στράτου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ δικαιούχος του έργου είναι η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ (βλ. εδώ). Προβλέπονται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων, ανασκαφικοί καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο κοίλο, στις κλίμακες ανόδου, στο σκηνικό οικοδόμημα, στην ορχήστρα και στα αναλήμματα του θεάτρου, συμπληρωματικές μελέτες κ.α. Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2023.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο οι εργασίες αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

 • Σε εξέλιξη η αποκάλυψη του μνημείου (2021)

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της πράξης “Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Σπάρτης” θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα παθολογίας του μνημείου και το αρχαίο θέατρο θα αποδοθεί στους επισκέπτες του, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΑΜΕΑ, έχοντας διασφαλιστεί η προστασία και διατήρησή του.

Δείτε στη συνέχεια την πρόοδο εργασιών στο θέατρο:

 • Την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Στράτου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
 • Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο Στράτου. (βλ. εδώ)
 • Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 ο πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Διαζώματος, καθηγητή Αρχαιολογίας, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη και τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, κ. Λάζαρο Κολώνα πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Αρχαίο Θέατρο Στράτου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγρινίου, κ. Παύλου Μοσχολιού. Στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο Αγρίνιου κατά την οποία ο Δήμαρχος, κ. Μοσχολιός ανακοίνωσε την απόφαση του δήμου να διαθέσει 100 χιλιάδες ευρώ για την μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Στράτου με προγραμματική σύμβαση με πανεπιστημιακό ίδρυμα. (βλ. εδώ)
 • Τον Αύγουστο του 2013 με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση, ύψους 80.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αγρινίου για το έργο Έρευνα και μελέτη αποκατάστασης – αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου Στράτου». (βλ. εδώ) Τη χρηματοδότηση διέθεσε ο Δήμος Αγρινίου.
 • Η παραπάνω σύμβαση περιλάμβανε δύο υποέργα: Α) την πραγματοποίηση καθαρισμών και συμπληρωματικής ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο θέατρο Στράτου. (15.000,00 € με Φ.Π.Α.), Β) την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου (65.000,00 € με Φ.Π.Α.)
 • Το Δεκέμβρη του 2017 υπεγράφη νέα  Προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, για το έργο «Ολοκλήρωση έρευνας και μελέτης αποκατάστασης-αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου Στράτου», μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αγρινίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (βλ. εδώ). Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσόν των 32.500 ευρώ και καλύπτεται από το Δήμο Αγρινίου. Ειδικότερα η μελέτη αποκατάστασης θα περιλαμβάνει α) την τεκμηρίωση, β) προτάσεις συντήρησης, ανάδειξης και αποκατάστασης του μνημείου.
 • Η μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου ολοκληρώθηκε.
 • Το Νοέμβριο του 2019 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη αναστήλωσης για το αρχαίο θέατρο της Στράτου. (βλ. εδώ)
 • Ιούλιος 2020: Απόφαση ένταξης της Πράξης «ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα». Προϋπολογισμός 1,6 εκ. ευρώ.  Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) (βλ. εδώ)
 • Με το έργο «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Στράτου» προβλέπονται να υλοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες:
 1. Ανασκαφικοί καθαρισμοί, αποχωματώσεις στην περιοχή του θεάτρου, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, επισκευή/αντικατάσταση περίφραξης, καθαιρέσεις νεότερων αργολιθοδομών, μετακινήσεις αρχιτεκτονικών μελών.
 2. Εργασίες συντήρησης, στερέωσης, συμπληρώσεων, αποκατάστασης και αναστήλωσης στο κοίλο, στις κλίμακες ανόδου, στο σκηνικό οικοδόμημα, στην ορχήστρα, στα αναλήμματα του θεάτρου. Για τις εξειδικευμένες στερεωτικές & αναστηλωτικές εργασίες προβλέπεται η επίβλεψη από εξειδικευμένο αρχιτέκτονα με εμπειρία σε ανάλογα έργα.
 3. Εγκατάσταση – επέκταση δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αντικεραυνικής προστασίας αρχαιολογικού χώρου Στράτου.
 4. Λοιπές εργασίες, συμπληρωματικές μελέτες (Γεωτεχνική, Υδραυλική, ύδρευσης, ηλεκτρολογική κ αλεξικέραυνου, πυρόσβεσης – πυροπροστασίας, προσβασιμότητας, στατική μελέτη στερέωσης), επισκευή οικίας Γιάγκα ως πληροφοριακό κέντρο πινακίδες ενημέρωσης (και σε γραφή Braille) και εργοταξιακές, έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και φυλλαδίου σε μορφή Braille και παραγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές ημερίδα για την προβολή του έργου, κτλ).
 • Έναρξη εργασιών αποκατάστασης το Φεβρουάριο του 2021 (ΣΤΙΓΜΑ)
 • Παρακολούθηση πορείας εργασιών στο θέατρο (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 

Δείτε τη σελίδα του θεάτρου στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ.