Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Το Αρχαίο Θέατρο της Σαμοθράκης κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ. Σήμερα, το θέατρο δεν σώζεται, αν και είναι ορατή η θέση του και διακρίνεται η γεωμετρία του κοίλου.
Το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 ξεκίνησε το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Σαμοθράκης. Ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος επισκέφτηκε το όμορφο νησί της Σαμοθράκης συνοδευόμενος από τον κο Γιάννη Λασκαράκη, ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος και εκδότη της εφημερίδας «Η ΓΝΩΜΗ», την κα Λιοναράκη Μυρσίνη, κοινωνιολόγο, τον κο Γιάννη Τζανετάκο, δημοσιογράφο και τον κο Δημήτρη Μάτσα, προϊστάμενο τότε της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στο νησί τους υποδέχθηκε ο τότε δήμαρχος Σαμοθράκης και μέλος του «Διαζώματος» κος Ιωάννης Πετρούδας, ο τ. δημοτικός σύμβουλος και τέως υπερνομάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κος Χρήστος Χατζόπουλος (βλ. εδώ).
Πολύ σύντομα το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προχώρησε στο άνοιγμα «κουμπαρά» (τραπεζικού λογαριασμού) για το αρχαίο θέατρο της Σαμοθράκης. (βλ. εδώ)
Το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος ανάδειξης της δυτικής πλαγιάς του Ιερού των Μεγάλων Θεών πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο με τη συνεργασία της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, του Διαζώματος και της Αμερικάνικης Αποστολής ο καθαρισμός και η μελέτη των ελάχιστων σωζόμενων καταλοίπων, τα οποία σε συνδυασμό με τα σχέδια και τις φωτογραφίες του 1923 οδήγησαν σε πολύτιμα συμπεράσματα για τη μορφή του θεάτρου. Οι πληροφορίες αυτές υπήρξαν ουσιώδεις για τη μερική αποκατάστασή του.
Την ίδια χρονιά το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε το έργο «Διερεύνηση δυνατοτήτων του 3D LaserScanner στην τεκμηρίωση μνημείων: εκπόνηση τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων των αρχαίων θεάτρων στα Άβδηρα και στη Σαμοθράκη». Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο Εργαστήρι Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Ερευνών ΙΙΙ : Μορφολογίας και Ρυθμολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Το κόστος της καλύφθηκε από τον κουμπαρά του θεάτρου και τη χρηματοδότηση που διέθεσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Μορφολογίας-Ρυθμολογίας ανέλαβε την τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης και τη διερεύνηση της κατασκευαστικής δομής και μορφής του θεάτρου, δημιουργώντας ψηφιακά μοντέλα.
Το Αρχαίο Θέατρο Σαμοθράκης αποτελεί επίσης πόλο του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού -Via Egnatia» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020.
Για την υποστήριξη και προβολή του Προγράμματος το «ΔΙΑΖΩΜΑ» το 2017 πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Ι΄ Γενική του Συνέλευση και τα μέλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το οραματικό αυτό πρόγραμμα και τα σπουδαία μνημεία της διαδρομής
Καθώς μέχρι σήμερα η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Σαμοθράκης δεν έχει προχωρήσει, είναι σημαντικό να δρομολογηθούν η τοπογραφική αποτύπωση του μνημείου και οι αναγκαίες μελέτες αποκατάστασης του χωμάτινου κοίλου του, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα δώσουν στο θέατρο τη χαμένη λειτουργικότητα και ζωντάνια του!
Δείτε στη συνέχεια την πρόοδο εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο:
Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου, εδώ.