Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Σαμοθράκης

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο της Σαμοθράκης  κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ. Σήμερα, το θέατρο δεν σώζεται, αν και είναι ορατή η θέση του και διακρίνεται η γεωμετρία του κοίλου.

Το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 ξεκίνησε το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Σαμοθράκης. Ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος επισκέφτηκε το όμορφο νησί της Σαμοθράκης συνοδευόμενος από τον κο Γιάννη Λασκαράκη, ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος και εκδότη της εφημερίδας «Η ΓΝΩΜΗ», την κα Λιοναράκη Μυρσίνη, κοινωνιολόγο, τον κο Γιάννη Τζανετάκο, δημοσιογράφο και τον κο Δημήτρη Μάτσα, προϊστάμενο  τότε της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στο νησί τους υποδέχθηκε ο τότε δήμαρχος Σαμοθράκης και μέλος του «Διαζώματος» κος Ιωάννης Πετρούδας, ο τ. δημοτικός σύμβουλος και τέως υπερνομάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κος Χρήστος Χατζόπουλος (βλ. εδώ).

samothraki-2009

Πολύ σύντομα το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προχώρησε στο άνοιγμα «κουμπαρά» (τραπεζικού λογαριασμού) για το αρχαίο θέατρο της Σαμοθράκης. (βλ. εδώ)

Το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος ανάδειξης της δυτικής πλαγιάς του Ιερού των Μεγάλων Θεών πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο με τη συνεργασία της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, του Διαζώματος και της Αμερικάνικης Αποστολής ο  καθαρισμός και η μελέτη των ελάχιστων σωζόμενων καταλοίπων, τα οποία σε συνδυασμό με τα σχέδια και τις φωτογραφίες του 1923 οδήγησαν σε πολύτιμα συμπεράσματα για τη μορφή του θεάτρου. Οι πληροφορίες αυτές υπήρξαν ουσιώδεις  για τη μερική αποκατάστασή του.

  • Το θέατρο της Σαμοθράκης το 1923

Την ίδια χρονιά το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε το έργο «Διερεύνηση δυνατοτήτων του 3D LaserScanner στην τεκμηρίωση μνημείων: εκπόνηση τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων των αρχαίων θεάτρων στα Άβδηρα και στη Σαμοθράκη». Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο Εργαστήρι Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Ερευνών ΙΙΙ :  Μορφολογίας και Ρυθμολογίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Το κόστος της καλύφθηκε από τον κουμπαρά του θεάτρου και τη χρηματοδότηση που διέθεσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Μορφολογίας-Ρυθμολογίας ανέλαβε την τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης και τη διερεύνηση της κατασκευαστικής δομής και μορφής του θεάτρου, δημιουργώντας ψηφιακά μοντέλα.

Το Αρχαίο Θέατρο Σαμοθράκης αποτελεί επίσης πόλο του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού  -Via Egnatia» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020.

Για την υποστήριξη και προβολή του Προγράμματος το «ΔΙΑΖΩΜΑ» το 2017 πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Ι΄ Γενική του Συνέλευση και τα μέλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το οραματικό αυτό πρόγραμμα και τα σπουδαία μνημεία της διαδρομής

  • Στιγμιότυπο από τη Ι’ Γενική Συνέλευση του Διαζώματος (Σεπτέμβριος, 2017)

Καθώς μέχρι σήμερα η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Σαμοθράκης δεν έχει προχωρήσει, είναι σημαντικό να δρομολογηθούν η τοπογραφική αποτύπωση του μνημείου και οι αναγκαίες μελέτες  αποκατάστασης του χωμάτινου κοίλου του, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα δώσουν στο θέατρο τη χαμένη λειτουργικότητα και ζωντάνια του!

Δείτε στη συνέχεια την πρόοδο εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο:

  • Την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο της Σαμοθράκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης της Σαμοθράκης, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου.
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εν συνεχεία άνοιξε «κουμπαρά» (τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Σαμοθράκης. (βλ. εδώ)
  • Το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος ανάδειξης της δυτικής πλαγιάς του Ιερού των μεγάλων θεών πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο με συνεργασία της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων (Δ. Μάτσας), του Διαζώματος (Γ. Καραδέδος) και της Αμερικάνικης Αποστολής καθαρισμός και μελέτη των ελάχιστων σωζόμενων καταλοίπων, τα οποία σε συνδυασμό με τα σχέδια και τις φωτογραφίες του 1923 οδήγησαν σε πολύτιμα συμπεράσματα για τη μορφή του θεάτρου χρήσιμα για τη μερική αποκατάστασή του.
  • Το Σεπτέμβρη του 2013 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε το έργο «Διερεύνηση δυνατοτήτων του 3D LaserScanner στην τεκμηρίωση μνημείων: εκπόνηση τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων των αρχαίων θεάτρων στα Άβδηρα και στη Σαμοθράκη», με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας  & Θράκης υλοποιείται το πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού  -Via Egnatia» στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020.
  • Στο αρχαίο θέατρο Σαμοθράκης υπάρχει ακινησία τα τελευταία χρόνια. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Πρέπει να εκπονηθεί η τοπογραφική αποτύπωση του μνημείου και να προωθηθούν η μελέτη αποκατάστασης και οι εργασίες αποκατάστασης του χωμάτινου κοίλου του μνημείου, καθώς και η λειτουργική σύνδεση του μνημείου με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου, εδώ.