Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Μακύνειας

Σχετικά Θέατρα

Το θέατρο της αρχαίας Μακύνειας βρίσκεται στη θέση «Παλιόκαστρο» του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αντιρρίου. Πρόκειται για ένα μικρό θέατρο με τοξοειδή ορχήστρα και στενό κοίλο, δίχως διάζωμα, ενώ επίσης δεν διαθέτει κλίμακες ανόδου. Το θέατρο ήλθε στο φως τη δεκαετία του ’80 κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού της πόλης από την αρμόδια τότε ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. Πατρών.

Το ταξίδι του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Αρχαίο Θέατρο της Μακύνειας ξεκίνησε με την περιοδεία του Προέδρου του Διαζώματος, κου Σταύρου Μπένου στην Αιτωλοακαρνανία, το 2009. Στη διάρκειά της ο κος Μπένος είχε συνάντηση με φορείς με στόχο την συνεργασία και το συντονισμό όλων για την ανάδειξη του μνημείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν: η τ. Έφορος Αρχαιοτήτων της ΛΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. κ. Μαρία Γάτση, ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ και Ιδρυτικό Μέλος του Διαζώματος, κ. Λάζαρος Κολώνας, ο τ. Αντινομάρχης κ. Παναγιώτης Κατσούλης, ο τ. Δήμαρχος Αντιρρίου κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, εκπρόσωποι του Δημάρχου Αντιρρίου και ο αρχιτεχνίτης του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. κ. Γρηγόριος Διαμαντόπουλος.

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του κ. Μπένου στο θέατρο Μακύνειας το 2009.
Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του κ. Μπένου στο θέατρο Μακύνειας το 2009

 

Η δράση του Διαζώματος για την ανάδειξη του θεάτρου περιλαμβάνει ποικίλες ενέργειες, όπως οι ακόλουθες: το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού «κουμπαρά» για το θέατρο, τη συμβολή στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αντιρρίου για τη χρηματοδότηση εργασιών ανάδειξης του θεάτρου, αναθέσεις μελετών ερευνών και αποκατάστασης του θεάτρου, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την φροντίδα του μνημείου, αλλά και καμπάνια ενημέρωσης μέσω δημιουργίας βίντεο σε συνεργασία με την Εταιρεία «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» και την ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου:  https://www.youtube.com/watch?v=63G2KUl-HCE&t=15s

Το 2011 ανέβηκε στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας η παράσταση «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»: μια συνέργεια του Δήμου Ναυπακτίας, του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» για την ανάδειξη του μνημείου
Το 2011 ανέβηκε στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας η παράσταση «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»: μια συνέργεια του Δήμου Ναυπακτίας, του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» για την ανάδειξη του μνημείου

 

Ένα επόμενο βήμα για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του Αρχαίου Θεάτρου Μακύνειας είναι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα Αιτωλοακαρνανίας», ενός προγράμματος ολιστικής πολιτιστικής ανάπτυξης που προτείνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την ανάδειξη των μνημείων της Περιφέρειας, στο οποίο θα περιληφθεί η ένταξη και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της Μακύνειας.

 Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε αναλυτικά την Πρόοδο Εργασιών που έχει συντελεστεί στο Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας με τη συμβολή του Διαζώματος μέχρι σήμερα:

 • Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
 • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας. (βλ. εδώ)
 • Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», υπεγράφη προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αντιρρίου, ο οποίος διέθεσε χρηματοδότηση, ύψους 70.000,00 ευρώ, στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. για την προστασία και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας. (βλ. εδώ) Στόχος του  προγράμματος  είναι  η  προστασία  –  ανάδειξη  του  θεάτρου  της  αρχαίας Μακύνειας,  δεδομένου ότι η κατάσταση του μνημείου λόγω του εύφθαρτου δομικού υλικού του καθιστά απαραίτητες ορισμένες παρεμβάσεις.  Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες: α)  Σχολαστικό  καθαρισμό  του  κοίλου,  των  αναλημμάτων  του  κοίλου,  της  ορχήστρας  και  της περιοχής της σκηνής του θεάτρου, καθώς και του παρακείμενου αρχαίου ναού.  β) Δοκιμαστική έρευνα στην περιοχή της σκηνής  και τους αναλημματικούς τοίχους του κοίλου του μνημείου. γ) Συμπληρωματική φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση του μνημείου παράλληλα με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών.
 • Με χρηματοδότηση μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στο κτήριο της σκηνής, όπου έως σήμερα έχουν αποκαλυφθεί: τοίχοι διαφορετικών οικοδομικών φάσεων, το δάπεδο του ανατολικού χώρου της σκηνής και πολυάριθμοι λιθόπλινθοι από τους ισχυρούς τοίχους του κτηρίου οι οποίοι κατέπεσαν προς την πλαγιά.
 • Η εταιρεία «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» υιοθέτησε το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας.
 • Την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2010 εγκαινιάστηκε επισήμως, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «Μιχάλη Κακογιάννη», η εκστρατεία διάσωσης του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν αφενός ο τοπικός δήμος, ο οποίος επιθυμεί να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο μιας κομβικής για την Ελλάδα περιοχής με εύκολη πλέον πρόσβαση χάρη στην περιώνυμη γέφυρα, και αφετέρου η κατασκευαστική εταιρεία «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» και η Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ». Στην εκδήλωση μίλησαν ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο Ανδρέας Ευθυμιόπουλος, δημοτικός σύμβουλος του δήμου, ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» και η κα Μαρία Γάτση, προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων. (βλ. εδώ) Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με την ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» για την προώθηση της καμπάνιας. (βλ. εδώ)
 • Η Εταιρεία «Γέφυρα Α.Ε.» διέθεσε χορηγία, ύψους 19.200 ευρώ, για την ενίσχυση του κουμπαρά του μνημείου.
 • Την Παρασκευή 26 Αυγούστου και το Σάββατο 27 Αυγούστου του 2011 ανέβηκε στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας η παράσταση «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο σκηνικό εγχείρημα με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ετοίμασε αποκλειστικά για το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας ο Θοδωρής Γκόνης, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Πρωτόπαππα. Η πρωτοβουλία εντάχθηκε στην κοινή προσπάθεια του Δήμου Ναυπακτίας, του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» για την ανάδειξη του μνημείου. (βλ. εδώ)
 • Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 το «Διάζωμα» ανέθεσε δύο μελέτες που απαιτούνται για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον κουμπαρά του μνημείου από τη χορηγία της Εταιρείας «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.». Η πρώτη μελέτη, με αντικείμενο: «Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας» ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα-μηχανικό, κο Νίκο Χατζηδάκη, η δεύτερη μελέτη, με αντικείμενο: «Γεωτεχνικές – γεωλογικές έρευνες και μελέτες για το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας στην Αιτωλοακαρνανία» ανατέθηκε στην εταιρία «ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.». (βλ. εδώ).
  Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει: Α. Τεκμηρίωση – Βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα. Β. Καταγραφή της παθολογίας επί των σχεδίων αποτύπωσης σε μικρότερη κλίμακα και περιγραφή των αιτίων των φθορών. Γ. Πρόταση αποκατάστασης, η οποία θα περιλαμβάνει τις:
 1. Απαιτούμενες εργασίες ανάταξης, στερέωσης και συμπλήρωσης λίθων.
 2. Προτάσεις επίλυσης όλων των προβλημάτων που διαγνώστηκαν.
 3. Προτάσεις για τα αναλήμματα του κτηρίου της σκηνής.
 4. Προτάσεις για τη δυνατότητα ανάταξης και επανατοποθέτησης των γωνιόλιθων που παρασύρθηκαν από την κατωφέρεια της πλαγιάς, με σκοπό τη συγκράτηση του πρανούς.
 5. Πρόταση για την κατασκευή των απαραίτητων διαδρομών, σημάνσεων, πινακίδων και στάσεων που απαιτούνται για τη βελτίωση της επισκεψιμότητας του μνημείου και του περιβάλλοντος του. Η μελέτη αποκατάστασης περιελάμβανε επιπλέον την πρόταση επανατοποθέτησης και ανάταξης λιθοπλίνθων της σκηνής και ανάταξης των εδωλίων του κοίλου που έχουν μετακινηθεί. Η πρόταση ανάδειξης του μνημείου και του περιβάλλοντός του περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδρομής πρόσβασης και περιήγησης, αλλά και σύνδεσης του μνημείου με τον ναό και την ακρόπολη, αξιοποιώντας τις φυσικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος χώρος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
 • Η εκπόνηση των μελετών ολοκληρώθηκε και στις 16 Φεβρουαρίου 2016 παρελήφθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».
 • Στις 21 Ιουλίου 2017 οι παραπάνω μελέτες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, με την υπ’ αρ. ΑΔΑ: ΨΒΕΧ4653Π4-0Η6 / 2017 απόφαση. (ΣΤΙΓΜΑ)
 • Πρέπει να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ το πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα Αιτωλοακαρνανίας που προτείνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ», όπου θα ενταχθεί και η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας(ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Αρχαίο Θέατρου Μακύνειας, εδώ.