Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού είναι ένα από τα τέσσερα σωζόμενα αρχαία θέατρα της Αρκαδίας. Διαμορφωμένο στην ανατολική πλαγιά του λόφου της ακρόπολης της αρχαίας πόλης και μέσα στην αρχαία αγορά, το θέατρο προσφέρει μία πανοραμική άποψη της εύφορης πεδιάδας του Ορχομενού και της Κανδήλας που απλώνονται βόρεια και νότια του μνημείου. Από αρχαιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι το θέατρο ανήκει σε ενιαία κατασκευαστική φάση, η ολοκλήρωση της οποίας χρονολογείται τον 3ο αι. π.Χ.
Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας ξεκίνησε το 2008, όταν ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Σταύρος Μπένος πραγματοποίησε επίσκεψη στο μνημείο, στο πλαίσιο περιοδείας του και συναντήθηκε με φορείς με προκειμένου να δρομολογηθεί η ανάδειξη του μνημείου. Στην επίσκεψη τον συνόδευε ο κ. Χρήστος Λάζος, ιδρυτικό μέλος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και συμμετείχαν ακόμη ο τ. Προϊστάμενος της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, η τωρινή Έφορος Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, κα Άννα Καραπαναγιώτου, ο τ. δήμαρχος Λεβιδίου κ. Θανάσης Καβουρίνος και η κα Γεωργία Δάλκου που ήταν διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Τρίπολης.
Μια εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης χαρακτήριζε το χώρο της ακρόπολης του Ορχομενού, όπου βρίσκεται και το Θέατρο, που μέχρι τότε δεν ήταν επαρκώς ανεσκαμμένο και μελετημένο και βασικά ζητήματα της αρχιτεκτονικής μορφής του παρέμεναν αναπάντητα.
Τα κεκτημένα της επίσκεψης ήταν πολλά. Η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» υλοποιώντας το θεσμό της εταιρικής ευθύνης αποφάσισε να «υιοθετήσει» το Αρχαίο Θέατρο του Αρκαδικού Ορχομενού διαθέτοντας το ποσό των 30.000 ευρώ για την προστασία, αξιοποίηση και προβολή του. Αυτή η σύμβαση πολιτιστικής χορηγίας έχει μέχρι σήμερα ξεχωριστή σημασία για το «ΔΙΑΖΩΜΑ», καθώς είναι η πρώτη που επεξεργάστηκε και υπέβαλε προς έγκριση το σωματείο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, ο τότε Νομάρχης Αρκαδίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε τη διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων για τη διάνοιξη της οδού πρόσβασης στο αρχαίο θέατρο, έργο που σύντομα ξεκίνησε και έχει πια ολοκληρωθεί.
Στο πλαίσιο «κοινωνικοποίησης» του Αρχαίου Θεάτρου το 2011 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» συμμετείχε στη συνδιοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Αρκαδικού Ορχομενού. Ειδικότερα, την εκδήλωση επιμελήθηκαν η «Παναρκαδική Ομοσπονδία», η ΛΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το «ΔΙΑΖΩΜΑ». Στόχος της ήταν η εξασφάλιση της συνέργειας φορέων και πολιτών της Αρκαδίας, με κοινό όραμα την πλήρη αποκάλυψη, την προστασία και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου.
Το Φεβρουάριο του 2012 το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κο Στρατή Παυλίδη με χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον κουμπαρά του μνημείου και με τη σημαντική ενίσχυση των: ATTICA BANK, Τ.Ε.Δ.Κ. Αρκαδίας, πολιτών και συλλόγων της περιοχής. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2017 και αφού εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαζώματος προωθήθηκε προς εξέταση στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επίσης, το Δεκέμβριο του 2012, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» συνέβαλε στην υπογραφή μιας σημαντικής προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ανάμεσα στο Δήμο Τρίπολης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σκοπός της σύμβασης ήταν η διενέργεια ανασκαφικής έρευνας στο χώρο του αρχαίου θεάτρου και συγκεκριμένα η πλήρης αποκάλυψη του αποστραγγιστικού συστήματος, η ανασκαφή του κοίλου, η διενέργεια ερευνητικών τομών στο διάζωμα και το επιθέατρο και η πλήρης αποκάλυψη του σκηνικού οικοδομήματος. Τη χρηματοδότηση ύψους 50.000,00 ευρώ διέθεσε ο Δήμος Τρίπολης.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού είναι από το 2015 οργανωμένος και επισκέψιμος για το κοινό, μετά τις εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια (2011-2014) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε όλη την έκτασή του και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν την κατασκευή κτηρίου υποδοχής, διαδρομές επισκεπτών, δίγλωσσες πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης, περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, αποκάλυψη αρχαίων μνημείων, σύστημα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας και ηλεκτρικό αμαξίδιο για κίνηση ΑΜΕΑ κ.α.
Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα υπέροχο πόλο έλξης για τον επισκέπτη, αλλά και ένα φωτεινό παράδειγμα για τη δύναμη των συνεργειών στην ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της χώρας μας.
Βίντεο από τα εγκαίνια του Αρχαίου Θεάτρου, εδώ (arcadia.portal.gr).
Δείτε την πρόοδο εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο παρακάτω:
Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας, ΕΔΩ.