Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Το Κουφονήσι αποτέλεσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο από τους Μινωικούς μέχρι και τους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους και έρεισμα όλων των μεγάλων πόλεων της περιοχής.
Το 1976 άρχισαν στο νησί ανασκαφές, οι οποίες έφεραν εκπληκτικά ευρήματα στο φως. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα να θαυμάσια διατηρημένο λίθινο θέατρο που κατασκευάστηκε τον 2ο αι. μ.Χ. και είχε χωρητικότητα 1.000 θεατών. Το κοίλον του θεάτρου διέθετε δώδεκα σειρές εδωλίων και το σχήμα του ήταν σχεδόν ημικυκλικό. Το σκηνικό οικοδόμημα είχε προσκήνιο (λογείον), υποσκήνιο και πλάγια παρασκήνια, ενώ δύο πλάγιες θολωτές πάροδοι επέτρεπαν την είσοδο στο θέατρο.
Το Νοέμβριο του 2008 ξεκίνησε το ταξίδι του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Αρχαίο Θέατρο Κουφονησίου Λεύκης. Ο πρόεδρος του Διαζώματος στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Κρήτης, ταξίδεψε στο νησί και συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς για τη δρομολόγηση της ανάδειξης του θεάτρου (βλ. εδώ). Το θέατρο είχε ήδη υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις από τις καιρικές συνθήκες (καταστροφή μεγάλου τμήματος του κοίλου και διάβρωση των σωζόμενων καθισμάτων που εδράζονται στο μαλακό λευκό ασβεστόλιθο της περιοχής) και καθώς βρίσκεται σε ένα απομονωμένο και αφύλαχτο νησί κρίθηκε άμεση η ανάγκη για την προστασία και αναστήλωσή του.
Η παραπάνω πρωτοβουλία του προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου για την ανάδειξη του μνημείου βρήκε θετική ανταπόκριση από τους τοπικούς θεσμούς. Λίγους μήνες μετά, το 2009, η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου χρηματοδότησε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης τη γεωφυσική έρευνα για το θέατρο, η οποία και ολοκληρώθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε. Κρήτης. Η Σύμβαση αυτή, επέτρεψε στη συνέχεια την έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης του θεάτρου από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Τον Ιούνιο του 2013 το ΔΙΑΖΩΜΑ προχώρησε στην συνδιοργάνωση με τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» μιας εκστρατείας ενημέρωσης για τη διάσωση και τη συντήρηση του αρχαίου θεάτρου στο Κουφονήσι (βλ. εδώ).
Για την συμβολή στο έργο ανάδειξης του θεάτρου από την αρμόδια ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι αρχιτέκτονες Γ. Κανναβάκης και Λ. Ευθυμιάδου εκπόνησαν εθελοντικά την μελέτη για την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες και τη φυσική αμμοβολή από τις σφοδρές ανεμοθύελλες. Η μελέτη τους έχει εγκριθεί από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εκκρεμεί η εφαρμογή της.
Να υπενθυμίσουμε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ηλεκτρονικός λογαριασμός, «κουμπαράς» για το αρχαίο θέατρο Λεύκης, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του συνολικού προγράμματος ανάδειξης και προστασίας που απαιτείται για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου στο Κουφονήσι (Λεύκη) στην καθημερινότητά μας.
Μπορείτε να ενημερωθείτε στη συνέχεια για την πρόοδο εργασιών που έχει γίνει στη θέατρο:
Επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου Κουφονησίου Λεύκης, εδώ.