Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο στο Κουφονήσι (Λεύκη) Λασιθίου

Σχετικά Θέατρα

Το Κουφονήσι αποτέλεσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο από τους Μινωικούς μέχρι και τους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους και έρεισμα όλων των μεγάλων πόλεων της περιοχής.

Το 1976 άρχισαν στο νησί ανασκαφές, οι οποίες έφεραν εκπληκτικά ευρήματα στο φως. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα να θαυμάσια διατηρημένο λίθινο θέατρο που κατασκευάστηκε τον 2ο αι. μ.Χ. και είχε χωρητικότητα 1.000 θεατών. Το κοίλον του θεάτρου διέθετε δώδεκα σειρές εδωλίων και το σχήμα του ήταν σχεδόν ημικυκλικό. Το σκηνικό οικοδόμημα είχε προσκήνιο (λογείον), υποσκήνιο και πλάγια παρασκήνια, ενώ δύο πλάγιες θολωτές πάροδοι επέτρεπαν την είσοδο στο θέατρο.

Το Νοέμβριο του 2008 ξεκίνησε το ταξίδι του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Αρχαίο Θέατρο Κουφονησίου Λεύκης. Ο πρόεδρος του Διαζώματος στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Κρήτης, ταξίδεψε στο νησί και συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς για τη δρομολόγηση της ανάδειξης του θεάτρου (βλ. εδώ). Το θέατρο είχε ήδη υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις από τις καιρικές συνθήκες (καταστροφή μεγάλου τμήματος του κοίλου και διάβρωση των σωζόμενων καθισμάτων που εδράζονται στο μαλακό λευκό ασβεστόλιθο της περιοχής) και καθώς βρίσκεται σε ένα απομονωμένο και αφύλαχτο νησί κρίθηκε άμεση η ανάγκη για την προστασία και αναστήλωσή του.

Η παραπάνω πρωτοβουλία του προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου  για την ανάδειξη του μνημείου βρήκε θετική ανταπόκριση από τους τοπικούς θεσμούς. Λίγους μήνες μετά, το 2009, η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου χρηματοδότησε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης τη γεωφυσική έρευνα για το θέατρο, η οποία και ολοκληρώθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε. Κρήτης. Η Σύμβαση αυτή, επέτρεψε στη συνέχεια την έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης του θεάτρου από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τον Ιούνιο του 2013 το ΔΙΑΖΩΜΑ προχώρησε στην συνδιοργάνωση με  τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» μιας εκστρατείας ενημέρωσης για τη διάσωση και τη συντήρηση του αρχαίου θεάτρου στο Κουφονήσι (βλ. εδώ).

Για την συμβολή στο έργο ανάδειξης του θεάτρου από την αρμόδια ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι αρχιτέκτονες Γ. Κανναβάκης  και Λ. Ευθυμιάδου εκπόνησαν εθελοντικά την  μελέτη για την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες και τη φυσική αμμοβολή από τις σφοδρές ανεμοθύελλες. Η μελέτη τους έχει εγκριθεί από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εκκρεμεί η εφαρμογή της.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ηλεκτρονικός λογαριασμός, «κουμπαράς» για το αρχαίο θέατρο Λεύκης, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του συνολικού προγράμματος ανάδειξης και προστασίας που απαιτείται για τη μελέτη, την ανασκαφή, τη συντήρηση, την αποκατάσταση και τη λειτουργική ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου στο Κουφονήσι (Λεύκη) στην καθημερινότητά μας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε στη συνέχεια για την πρόοδο εργασιών που έχει γίνει στη θέατρο:

  • Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου του 2008 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο της Κουφονησίου Λεύκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Κρήτης, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Εν συνεχεία το «ΔΙΑΖΩΜΑ» άνοιξε «κουμπαρά» (τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο του Κουφονησίου Λεύκης. (βλ. εδώ)
  • Το 2009 η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου χρηματοδότησε με προγραμματική Σύμβαση γεωφυσική έρευνα για το αρχαίο θέατρο στο Κουφονήσι της Λεύκης.
  • Η γεωφυσική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε, έγινε από κοινού με το θέατρο Ιεράπετρας.
  • Οι αρχιτέκτονες Κανναβάκης Γιώργος και Ευθυμιάδου Λιάνα εκπόνησαν εθελοντικά τη μελέτη για την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες και τη φυσική αμμοβολή από τις σφοδρές ανεμοθύελλες. Η παραπάνω μελέτη εγκρίθηκε από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της παραπάνω μελέτης σε συνδυασμό με την εκπόνηση και χρηματοδότηση συνολικού προγράμματος ανάδειξης και προστασίας του μοναδικού και συμβολικού αυτού θεάτρου. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου Κουφονησίου Λεύκης, εδώ.