Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Οι γνώσεις μας για το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας ήταν περιορισμένες, καθώς η ύπαρξή του δεν αναφέρεται σε αρχαίες πηγές. Έρευνες στην περιοχή όπου εντοπίζεται το θέατρο έγιναν τον 20ο αιώνα υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κrüger, συνεργάτη του W. Dörpfeld, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν δημοσιεύτηκαν.
Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας ξεκίνησε πριν 11 περίπου χρόνια. Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2009 ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος, επισκέφτηκε το νησί της Λευκάδας προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς φορείς και να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου (βλ. εδώ). Συνοδευόμενος από το τ. Δήμαρχο Λευκάδας κο Βασίλη Φέτση, τον τ. Νομάρχη, κο Κων/νο Αραβανή και την τ. Προϊσταμένη της τότε ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ κα Μαρία Γάτση, επισκέφτηκαν τον λόφο με την επωνυμία «Κούλμος», νότια της σημερινής πόλης της Λευκάδας, όπου βρίσκεται το θέατρο.
Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στη Νομαρχία της Λευκάδας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούσαν την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, όπως η απαλλοτρίωση και η ανασκαφή του. Η επίσκεψη είχε εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς ο τ. νομάρχης ενημέρωσε για την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την έναρξη των απαιτούμενων ερευνητικών και ανασκαφικών εργασιών.
Το Δεκέμβρη του 2015 διεξήχθη ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο με την αρωγή του Δήμου Λευκάδας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας πραγματοποίησε συνολικά δεκατρείς τομές, και από τα αποτελέσματα των εργασιών επιβεβαιώθηκε η θέση του θεάτρου, καθώς εντοπίσθηκαν σειρές εδωλίων, τμήμα της ορχήστρας και τμήματα των αναλημματικών τοίχων του κοίλου και της σκηνής (βλ. εδώ).
Τον Αύγουστο του 2016, στο πλαίσιο των γιορτών Λόγου και Τέχνης, ο Δήμος Λευκάδας διοργάνωσε διημερίδα, με τίτλο: «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης. Οι Δυνατότητες της Λευκάδας και η ‘Πρόκληση’ του Αρχαίου Θεάτρου». Στη διημερίδα, όπου συμμετείχε το «ΔΙΑΖΩΜΑ» παραβρέθηκε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, τ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι ομιλίες της έναρξης ήταν καθοριστικές και όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ).
Το Νοέμβριο του 2016 με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ύψους 200.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν ο καθαρισμός, η ανασκαφή, η αποτύπωση και η ανάδειξη της θέσης του αρχαίου θεάτρου (βλ. εδώ).
Το Φεβρουάριο του 2019 ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο, Ομοτ. Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Πέτρο Θέμελη, επισκέφτηκαν το Αρχαίο Θέατρο της Λευκάδας (βλ. εδώ). Στην επίσκεψη τους συνόδευε η αρχαιολόγος κ. Βαρβάρα Γκίζα συνεργάτης της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας, κ. Ολυμπίας Βικάτου, και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των εργασιών και την πορεία αποκάλυψης του μεγαλειώδους αυτού θεάτρου.
Η αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το καλοκαίρι του 2020 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος πραγματοποίησε εργασίες αποχωμάτωσης, οι οποίες έφεραν στο φως τμήμα της ορχήστρας του θεάτρου και τις πρώτες σειρές εδωλίων περιμετρικά.
Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιοι φορείς αναμένεται να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες (απαλλοτριώσεις) που θα εξασφαλίσουν την προσβασιμότητα στο θέατρο. Αμέσως μετά, και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας, θα δρομολογηθούν η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και η ένταξη του έργου αποκατάστασης σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα. Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να φέρουν και πάλι το ξεχωριστό αυτό μνημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης και της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής.
Η πρόοδος εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου:
Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας, εδώ.